Kuva: Mikko Räsänen

Paola Suhonen: T-paidan kuuluu maksaa vähintään 30 euroa

25.04.2018 21:45 - Henna Koste

Paola Suhonen haluaisi nähdä mielenosoituksen halpoja hintoja vastaan.

Ivana Helsinki -brändin toinen perustaja ja vaatesuunnittelija Paola Suhonen, 43, iloitsee, että suomalaisetkin arvostavat nyt kuluttaessaan enemmän laatua ja eettisyyttä kuin fast fashionia eli pikamuotia. Kun Suhonen perusti yrityksen siskonsa kanssa 20 vuotta sitten ajat olivat erilaiset. 

- Silloin haluttiin vain hirveästi kaikkea halpaa ja fast fashion -muoti tuli ryöppynä. Nyt ollaan taas menossa siihen, että fast fashion -ketjut sulkevat toimipisteitään, koska enää hysteeriselle nopealle kuluttamiselle ei ole tulevaisuudessa tilaa, Suhonen sanoo.

Hän painottaa, että se on toki tällä hetkellä länsimaiden tilanne, sillä Kiinassa mennään nyt siinä, missä Suomessa 20 vuotta sitten. 

6 euron t-paita on modernia orjakauppaa

- Jos t-paita maksaa kuusi euroa kaupassa, jokaisen työvaiheen tekijä ei varmasti ole saanut oikeudenmukaista korvausta. Kutsun sitä moderniksi orjakaupaksi. Jos hinta halutaan saada puristettua johonkin, silloin väkisinkin jossain tapahtuu riistoa, suunnittelija perustelee.

Suhonen selventää, että demokraattinen eli aito hinta muodostuu, kun kaikille maksetaan se, mitä he pyytävät. 

- Jos haluamme, että asiat tapahtuvat oikeudenmukaisesti ja tekijät saavat oikeudenmukaisen korvauksen, meidän on pakko olla valmiita maksamaan asioista enemmän. Haluaisin nähdä sellaisen mielenosoituksen, jossa lukee "En suostu maksamaan t-paidastani vain kuutta euroa. Se on väärin!", Suhonen haastaa. 

Hän jatkaa, että niin kauan kuin halpoja hintoja halutaan ja se on ainoa ostokriteeri, niin kauan niitä tullaan valmistamaan.

- Eettisesti valmistetun t-paidan hinta liikkuu 30 euron hujakoilla, Suhonen kertoo.

Ivana Helsingin vaatteet tulevat Tuusulasta ja Turkista

Osa Ivana Helsingin vaatteista tehdään Suomessa. Esimerkiksi neuleet tehdään tuusulaisessa perheneulomossa. Suurimmaksi osaksi vaatteet valmistetaan kuitenkin perheyrityksellä Turkissa. He ovat Suhoselle tuttuja ja Suomesta käydään paikan päällä säännöllisesti. Yritys maksaa työntekijöille oikeudenmukaista palkkaa. 

- Tietty se on aavistuksen edullisempi kuin se, että ompelee viisi vaatetta käsin ateljeessa Punavuoressa. On varmasti brändejä, joiden t-paita maksaa 100 euroa. En halua väittää, että siinä on vain brändilisää. Se voi olla käsinpainettu, tehty harvinaisemmasta materiaalista tai niitä on tehty vaikka vain se viisi kappaletta, Suhonen sanoo.

Suunnittelija huomauttaa, että hälytyskellojen tulisi soida, jos juoksee vain halpojen hintojen perässä. 

- Meidän pitäisi malttaa, että kaikkea ei tarvi saada heti. Mieluummin säästää ja ostaa sitten haaveilemansa asian. Aikaa ja rahaa ei kannata hukata väliaikaisratkaisuihin, Suhonen korostaa.

Lue myös: 2 miljoonaa lapsiraskautta vuodessa - Paola Suhonen suunnitteli äitiysmalliston 12-vuotiaille, katso

Lue myös: Haaveiletko muotialasta? Suomalaissuunnittelijat antavat parhaat tärppinsä

Kilpailut

Uusimmat