Kuva: AOP

Ilmansaasteilta voi suojautua nyt tyylillä: Ovatko uudenlaiset hengityssuojat tulevaisuuden trendi?

04.02.2020 17:15 - Milena Raappana

Perinteiset lääkärin maskit ovat saaneet rinnalleen trendikkäät versiot.

Ilmanlaadun huononeminen ja sen aiheuttamat terveysongelmat ovat synnyttäneet uuden muoti-ilmiön: hengityssuojat.

Suomessa hengitysmaskit ovat tuttu näky aasialaisten turistien yllä. Nyt myös koronavirus on saanut ihmiset hamstraamaan hengityssuojaimia. Kauppalehti uutisoikin maskien loppuneen kaikista Yliopiston Apteekin myymälöistä ympäri maata. MTV:n uutisessa kuitenkin muistutetaan, etteivät hengityssuojaimien antama suoja virusta vastaan on häviävän pieni. Sen sijaan kannattaa panostaa käsien hygieniaan. 

Vox-julkaisu uutisoi suomalaisille vielä poikkeuksellinen asusteen oleva tuttu maailman eri kolkissa etenkin maissa, jotka sijoittuvat aavikoiden lähettyville ja joiden ilmansaasteet ovat huolestuttavan korkeat. 

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan 4,2 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain ilmansaasteiden takia ja 91 prosenttia maailman väestöstä asuu alueilla, joissa päästöt ylittävät järjestön asettamat rajat. 

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo sivuillaan hiukkasmaisten ilmansaasteiden olevan suurin terveysriski ja aiheuttaneen vuonna 2010 noin 380 000 ennenaikaista kuolemaa 28 eri EU-maassa. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kehittyneissä maissa ilmansaasteet muodostuvat liikennepäästöistä, työkoneista, energiantuotanto- ja teollisuuslaitoksista sekä puun pienpoltosta. Kuitenkin myös ilmastonmuutos lisää ilmansaasteita esimerkiksi tuhoisilla maastopaloilla ja voimistuvilla hiekkamyrskyillä. 

Muutamat yritykset ovatkin reagoineet hengistyssuojaimien kasvavaan kysyntään ja alkaneet valmistaa trendikkäitä ja tyylikkäitä versioita perinteisistä kirurgin maskeista. 

Esimerkiksi kalifornialainen Vogmask ja kiinalainen Airpop valmistavat eri värisiä maskeja. Etenkin Aasiassa suojaimien suosio on ollut valtaisa. Suosiota on kiihdyttänyt bändien hyväksyntä erilaisille hengitysnaamareille. 

View this post on Instagram

careful who ya talkin to

A post shared by BILLIE EILISH (@billieeilish) on

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Myös poptähti Billie Eilish on ottanut hengityssuojaimen ja kasvoille sidottavat huivit osaksi tyyliään, mikä on varmasti nostanut muoti-ilmiötä enemmän esille.

Voxin artikkelin mukaan hengityssuojaimissa ongelmaksi nousee kuitenkin eri malliset kasvonpiirteet. Huonosti istuva maski nimittäin vesittää sen hyödyt, sillä se ei suojaa kunnolla ilmansaasteilta. 

Räväköiden kuosien sijaan ihmiset suosivat maskeissa neutraaleja värejä. Kuitenkin kulttuurisia eroja löytyy. Aasiassa suosiossa ovat suloiset siniset ja pinkit pandakuviot ja eläinkuosit. 

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös: 12 vuosikymmenen suurinta trendiä - kuinka monta löytyi sinun päältäsi?

Lue myös: Ilahduttava trendi muotiväen somekuvissa - myös Anna Abreu kannattaa suuntausta

Lähde: Vox, WHO, THL, Kauppalehti, MTV

Kilpailut

Uusimmat