Kuva: Mikko Räsäne

Noora Hautakangas on nähnyt aitiopaikalta suomalaisten vaateshoppailun muutoksen - "Se on mahtavaa"

08.07.2021 15:15 - Iiro Myllymäki

Second hand -yrittäjä on iloinen siitä, että käytettyjen vaatteiden ostamisesta on tullut entistä yleisempää.

Miss Suomena vuonna 2007 julkisuuteen noussut Noora Hautakangas, 37, on pyörittänyt viiden vuoden ajan second hand -kauppojen brändiä Relovea. Ketjuun kuuluu tällä hetkellä kolme liikkeen ja kahvilan yhdistelmää Helsingissä. Hautakangas kertoo Radio Novan Kesäaamut -ohjelmassa, että viiden yrittäjävuoden aikana ihmisten asenne käytettyjen vaatteiden ostamiseen on kokenut suuren muutoksen. 

- Voi luoja sentään, miten paljon se on muuttunut. Se on mahtavaa, että se on muuttunut niin paljon, Hautakangas sanoo.

Nainen muistelee, että kun Relove avasi ensimmäisen liikkeensä, paikalle saapui rouvia kertomaan, että he eivät second handia osta. Nyt samat naiset tulevat kertomaan, miten kaikki heidän asukokonaisuutensa vaatteet on ostettu käytettynä. Hautakankaan mielestä asennemuutoksesta on ennen kaikkea kiittäminen nuorta sukupolvea. Käytettyjen vaatteiden ostaminen ei ole enää tunkkaista ja nuhjuista, vaan trendikästä puuhaa.

- Nuoriso on näyttänyt hyvin mallia siitä, että voi tehdä huikeita löytöjä tosi edukkaasti. Se on vastuullista shoppailua. Mutta myös second hand -shoppailussa pitää ottaa huomioon vastuullisuus. Kun ostaa käytettyä ja saa halvalla, ei se tarkoita sitä, että voi hamstrata. Mielestäni myös second handin kohdalla tulee ostaa vain, mitä tarvitaan ja että tuote on kestävä, Hautakangas sanoo.

"Olen hätähousu"

Oman kivijalkaliikkeen perustaminen oli ollut Hautakankaalla mielessä jo pitkään ennen kuin hän tarttui tuumasta toimeen. Nainen kertoo pohtineensa kierrätykseen liittyvän liikkeen avaamista noin kymmenen vuoden ajan ennen kuin keräsi uskalluksensa ja otti hypyn tuntemattomaan.

Hautakangas ei vielä tiedä, mihin suuntaan hän lähtee yritystään seuraavaksi kehittämään. Nainen pohtii esimerkiksi, lähteekö hän viemään brändiään Helsingistä muualle Suomeen tai ulkomaille.

- Olen ihan järjetön hätähousu. Olisin menemässä joka paikkaan ja tekemässä kaikkea mahdollista, mutta puolisoni on ihana sellainen käsijarru, joka pyrkii rauhoittamaan minua, Hautakangas sanoo.

Esko Eerikäisen ja Suvi Hartlinin vetämiä Radio Novan Kesäaamuja pääsee kuulemaan heinäkuun ajan joka arkiaamu.

Voice.fi ja Radio Nova kuuluvat Bauer Mediaan.

Lue myös: Mikä on paras päivä myydä Facebook-kirppiksillä? Lue tärpit, joilla pääset tavarasta eroon

Lue myös: Käytettyjen vaatteiden tarjonta kasvaa netissä - uusin second handia myyvä yritys yllättää sinutkin

Kilpailut

Uusimmat