Kuva: Shutterstock

Asiantuntija kumoaa sitkeät myytit, joita ihonhoitoon liittyy - oletko itse uskonut näihin?

07.04.2024 10:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Ihoa ei kannattaisi kuormittaa turhaan monilla eri tuotteilla, vaan kaikkien ihonhoidossa käytettävien tuotteiden tulisi olla kohdennettuja omalle iholle ja sen ihotyypille.

Sosiaalisen median alustoilla törmää usein moniin eri väitteisiin sekä trendeihin, jotka liittyvät ihon- sekä kauneudenhoitoon. Kuitenkaan kaikkeen ei kannata uskoa, minkä vuoksi Ihosairaalan ja Ihopro-ihonhoitoklinikan CIDESCO-erikoiskosmetologi Katja Khalifi ottaa kantaa ihonhoitoon liittyviin stereotypioihin.

1."Aamuisin kasvot kannattaa pestä ainoastaan vedellä."

Khalifin mukaan aamuisin kasvojen puhdistuksessa kannattaisi käyttää esimerkiksi kasvo- tai misellivettä. 

- Jos iho on hieman kostea kasvovedestä, se antaa hyvän pohjan esimerkiksi seerumille tai voiteelle. Kosteus ja vesi iholla auttavat seuraavaa tuotetta imeytymään paremmin ihoon, kertoo Khalifi Voice.fi:n haastattelussa.

Kuitenkin jossain tilanteissa Khalifi suosittelee aamuisin käytettävän herkän ihon puhdistustuotteita.

- Yön aikana käytetty retinoli/ lääkevoide kannattaa pestä vaikka herkän ihon puhdistustuotteella pois. Tämä siksi koska tuotteet reagoivat voimakkaasti iholla auringon kanssa.

2. "Mitä enemmän ihonhoitotuotteita käyttää, sen parempi."

Ihoa ei kannattaisi kuormittaa turhaan monilla eri tuotteilla, vaan kaikkien ihonhoidossa käytettävien tuotteiden tulisi olla kohdennettuja omalle iholle ja ihotyypille.

- Ei, koska jokaisen iho on uniikki ja jokainen käyttää juuri sen verran tuotteita, mitä se oma iho kaipaa. Eli ei tehdä iholle ylikuormaa huvin vuoksi, vaan jokainen tuote, mitä me käytämme, niiden pitää olla kohdennettuja omalle iholle, ihotyypille ja hoitamaan mahdollisia ihon ongelmia.

3. "Jääpalan hieromisella kasvoihin on paljon terveyshyötyjä, esimerkiksi se tasoittaa ihon sävyä ja pienentää näkyviä ihohuokosia."

Jäähoito, eli "skin icing" on ollut vallitseva trendi sosiaalisessa mediassa jo kauan, mutta nyt se on kuitenkin noussut uudestaan pinnalle. Trendissä hierotaan kasvoja jääpalalla, ja sen luvataan tuottavan monia eri hyötyjä, kuten kasvojen turvotuksen vähenemistä sekä näkyvien ihohuokosten pienenemistä. Kuitenkaan Khalifi ei suosittele missään nimessä tätä metodia käytettäväksi omassa ihonhoidossa.

- Minä en missään nimessä suosittelisi tätä metodia asiakkailleni.  Se voi esimerkiksi laajentaa pintaverisuonia. Kylmähän tavallaan supistaa ja lämpö laajentaa. Monilla on myös katkenneita hiusverisuonia, ja jos me kylmällä jääpalalla hiotaan ihoa ja sitten ollaankin taas siinä huoneenlämpöisessä tilassa hetken päästä, niin sinne verisuonistoon tulee turhaa painetta. Se supistuu ja laajenee, eli siinä ei ole mitään järkeä.

4. "Gua shan päivittäisellä käytöllä on paljon terveyshyötyjä, esimerkiksi se poistaa kasvojen turvotusta."

Oikein käytettynä gua shalla voi Khalifin mukaan olla terveyshyötyjä, mutta väärin käytettynä siitä voi olla myös paljon haittaa. Gua shalla voi kuitenkin olla hankala saada aikaan samanlaista vaikutusta kuin esimerkiksi ihon kiinteytyslaitteilla. 

- Silloin jos tietää liikeradat, esimerkiksi minne nesteet kulkevat,ja miten lihakset ja kudokset ovat asettuneet kasvoilla, niin oikealla tekniikalla voidaan kiinteyttää ihoa ja saada jopa nestettä pois ihosta. Gua shasta voi myöskin olla paljon haittaa, jos ei tiedetä, miten sitä käytetään. 

5. "Iltaisin kasvot kannattaisi kaksoispuhdistaa eli pestä kaksi kertaa etenkin silloin, jos niissä on meikkiä. "

Jos ihoa puhdistaesssa käytetään oikeanlaisia tuotteita, ei silloin Khalifin mukaan ole mitään syytä kaksoispuhdistukseen.

- Minun mielestäni me emme tarvitse kaksoispuhdistusta yhtään mihinkään, jollei tuote ole sellainen, ettei se lähde irti ihan perus puhdistusaineella. Paras kikka nähdä, onko oma puhdistusaine tarpeeksi riittävä puhdistaja, on se, että me aina täydennämme puhdistuksen kasvovedellä. Silloin me nähdään siitä pumpulista, onko puhdistusaine toiminut, vai ei.

Khalifi painottaa myös ihonhoidossa sitä, että ihoa ei rasitettaisi suurella kemikaalikuormalla. Hän ei myöskään suosittele, että ihoa puhdistettaisiin vääränlaisella puhdistusaineella, joka ei välttämättä sovi omalle ihotyypille.

- Edelleen painotan sitä, että kaikki ylimääräinen kemikaalikuorma kasvoilla ei ole tarpeen. Lopputuloshan siinä ratkaisee, että saadaan iho putsattua ja huokoset tyhjiksi.

Lue myös: Testasimme 5 nudemeikkiin sopivaa huulipunaa ja löysimme suosikkimme - "Levittyy kuin unelma"

Lue myös: Kahdeksan kynsilakkasävyä, jotka tulevat olemaan aina muodissa - katso ja inspiroidu

Lue myös: Tänä keväänä yksi meikkitrendi selvästi yli muiden - oletko jo itse kokeillut?

Kilpailut

Uusimmat