Kiinnostavimmat kotimaiset esittelivät syysmallistonsa, inspiroidu kuvista!

06.10.2011 13:50 -

Viisi kiinnostavaa kotimaista suunnittelijaa esittelivät syksyn mallistonsa keskiviikkoiltana Voicen Muotiviikon Showcase-näytöksessä. Viisikon oli koonnut stailisti Teri Niitti, joka kertoi näytöksen alussa valinneensa mielestään lupaavimmat ja inspiroivimmat nuoret suunnittelijat, joille hän toivoi myös kansainvälistä menestystä.

Teri kertoi iloitsevansa siitä, että suomalainen muoti on nykyisin monimuotoista ja suuntautuu maan rajojen ulkopuolelle. "Kotimaisista nimistä ei ole vielä syntynyt suurta kansainvälistä menestystarinaa, mutta ehkäpä se löytyy seuraavan viisikon joukosta?" Syntikkapop-pioneerin Depeche Moden kappaleista tehtyjen remiksausten tahtiin toteutettu näytös antoi ymmärtää, ettei Terin visio ole välttämättä kaukana: suomalainen suunnittelu elää ja voi hyvin.

Nuorten suunnittelijoiden syysmallistoissa nousi esiin muutamia kantavia teemoja: burgundinpunainen ja harmaan eri sävyt toistuivat lähes kaikissa mallistoissa, kimaltavat ja hohtavat kankaat olivat vahvasti läsnä ja läpikuultavia materiaaleja kuten pitsiä ja sifonkia käytettiin eri tavoin. Myös höyheniä nähtiin useammassa mallistossa.

Näytöksen avasi R/H, Hanna Riiheläisen ja Emilia Hernesniemen vuonna 2010 perustama naistenvaatemerkki. Suunnittelijat opiskelivat yhdessä Taideteollisessa korkeakoulussa ja päätyivät Berliinissä ja New Yorkissa hankitun työkokemuksen jälkeen lyödä hynttyyt yhteen ja perustaa vaatemerkin, jossa yhdistyisi pohjoismainen värimaailma, kauniit leikkaukset ja rento ajattomuus. R/H:n syysmallistossa nähtiin suunnittelijakaksion aiemmista töistä tutuksi tulleita elementtejä, kuten maalauksellisia printtejä, väljien ja kapeiden leikkausten kontrasteja ja nahkaisia yksityiskohtia.

Kimaltava harmaa kangas hallitsi mallistoa: hillittyä kasarihengestä ammentavaa kimallusta nähtiin niin mekon, paidan kuin housujen muodossa. Yhdessä malliston kiinnostavimmassa asussa yhdistyi urheiluhousujen näköiset mustat shortsit ja nahkaisilla olkatoppauksilla varustettu paita, jotka yhdessä toivat mieleen amerikkalaisen jalkapalloilijan.

Lontoolaistuneen Minna Hepburnin Minna-merkin syysmallisto henki menneiden vuosikymmenten nostalgiaa. Retrohenkisen malliston päävärit olivat musta ja kamelinvärinen beige ja lavalla nähtiin pääasiallisesti mekkoja ja takkeja, joiden naisellisia leikkauksia korostivat pienet yksityiskohdat kuten napitukset, kaulukset ja pienet kukkaröyhelöiset rintaneulat.

Mallisto oli myös stailattu retrohenkeen: sukkahousuissa oli pilkkuja tai kukkia, kengät olivat kiiltonahkaiset tolppakorkoiset maryjanet. Valtavat, koristeelliset kaulakorut toimittivat asusteiden virkaa. Tulppaanimalliset helmat, laskokset ja himmeästi hohtava satiini toivat mieleen vanhat elokuvatähdet, osa mekoista oli arkisempia.

Suunnittelija Linda Sipilä luotsaa omaa sukunimeään kantavaa Sipilä-merkkiään. Näytös alkoi mahtipontisesti, kun ensimmäinen malli asteli lavalle pliseeratussa valkoisessa mekossa, jossa oli liehuvat lepakkohihat ja valtava höyhenkaulus. Sipilän mallisto kuului näytöksen näyttävävimpiin: lavalla nähtiin niin kimaltavaa virkattua pitsiä, viittoja kuin tiukkaa nahkaa. Vastapainoksi tiukalle mustavalkoiselle linjalle näytöksen lopussa lavalle marssitettiin myös valuvia vaaleanpunaisia mekkoja, joissa läpikuultava sifonki ja hohtava satiini yhdistyivät modernin satuprinsessan puvustoksi.

Yksi malliston kauneimmista asuista koostui hohtavista valkoisista housuista ja vaakasuoraan pliseeratusta paidasta, jonka selkä oli jätetty avoimeksi. Unenomaisen asun hiukan retrofuturistinen fiilis sopii tulevaan talveen.

Katri Niskasen syysmallisto oli värimaailmaltaan ajan hermolla: musta ja harmaa saivat seurakseen syvän burgundinpunaisen. Hohtavat materiaalit toivat mallistoon juhlavuutta: näitä vaatteita ei ole suunniteltu toimistoon. Kimaltavat paidat ja housut oli leikattu ja laskostettu kauniisti, housuissa oli haaremihenkistä väljyyttä. Musta pitsi taipui niin yksityiskohtiin kuin kokonaiseksi mekoksi.

Sipilän mallistossa nähty läpikuultavien ja hohtavien kankaiden yhdistelmä toistui myös Katrin visiossa. Esimerkiksi harmaan satiinisen paidan ylle oli puettu samanväristä sifonkia, joka toi asukokonaisuuteen monikerroksellisuutta ja pehmeyttä. Sama elementti toistui yhdessä malliston kauneimmista mekoista, jonka pisimmät sifonkikerrokset hipoivat miltei nilkkoja.

Epäsymmetriset olkapäät ja helmat toistuivat useissa Katrin asukokonaisuuksissa. Hopeinen iltapuku olisi voinut olla valettu nestemäisestä metallista. Kengät olivat Boutique Kaarina K:sta.

Hupun tavoin puettuja naisellisesti valuvia huiveja nähtiin niin pitsisenä kuin sifonkisena - upea vaihtoehto juhlakampaukselle! Katrin burgundinpunaiset pikkumekot olivat takuuvarmoja katseenvangitsijoita. Niille taisi ilmeistä päätellen lämmetä yleisön joukossa niin moni, että kauppaan on kiire jos aikoo saada omansa.

Näytöksen viimeisenä nähtiin dramaattisista linjoistaan tunnetun Mert Otsamon visio kuluvasta syksystä ja mallisto oli odotetusti viisikon omaperäisin. Lavalla nähtiin niin tiukasti tyköistuvia mekkoja korostetuilla olkapäillä kuin purjeen lailla hulmuavia höyhenenkevyitä kankaita ja ilmavia leikkauksia. Scifi-elementit sekoittuivat sulassa sovussa nahkaisiin yksityiskohtiin ja vetoketjuihin.

Valkoinen höyhenillä kirjailtu iltapuku oli yksi Otsamon malliston upeimmista. Näyttävät strassikorut antoivat kimalluksellaan juhlavaa potkua kokovalkoiselle puvulle. Valkoiset nyörisaappaat ovat Boutique Kaarina K:sta.

Hohtavat materiaalit ja syksyn ajankohtaisin väri, burgundinpunainen toistuivat myös Mertin mallistossa. Burgundinpunaiseen minimekkoon ommellut mustat kiiltävät strassit tekivät mekosta syksyn juhlien takuuvarman katseenvangitsijan.

Löytyykö joukosta suosikkia?

Kilpailut

Uusimmat