Hikiläiskät, hajuhaitat tai meikkitahrat - pinttyneet vaatteet kuntoon kotikonstein

31.07.2014 15:46 - Laura Sulkava

Tahrat ja hajut voi saada irti vaatteista yllättävillä kikoilla. Hajuihin toimii menojuoma, tahroihin taas kodin pesu- ja ruoka-aineet.

Alta löytyy listattuna käteviä konsteja, joilla vaatteista voi saada taas uudenveroisia.

Hei, hei huulipunalle

Hiuskiinteellä saa pois huulipunatahrat. Sumuta kiinnettä vaatteelle ja anna vaikuttaa hetken ajan. Sivele hieman tahraa ja laita pesukoneeseen. 

Tämä kikka ei toimi vaatteille, jotka vaativat kuivapesun.

Meikkivoidetahroille kyytiä

Meikkivoidetahrat saa pois vaatteista karvanpoistoon tarkoitetulla vaahdolla. Hiero vaahtoa meikkitahrakohtaan ja pese normaalisti. Pesu kannattaa tehdä, kun tahra on mahdollisimman tuore.

Pinttyneet hikitahrat paidassa

Paita ei ole pilalla, vaikka siihen olisi pinttynyt hikijäljet kainaloihin. Poistoon voi käyttää sekä sitruunaa että leivontasoodaa. Sekoita jompaakumpaa ainetta veteen ja hiero pinttyneeseen kohtaan. Anna vaikuttaa muutama minuutti ja huuhtele. Pese vielä pesukoneessa.

Rasvatahrat pois tiskinpesuaineella.

Herkistä, ja normaaleista, vaatteista saa rasvatahrat pois nestemäisellä tiskinpesuaineella. Aine poistaa lian ja rasvan, mutta on tarpeeksi hellävarainen herkille vaatteille. Laita ainetta tahralle, anna vaikuttaa ja pese.

Pika-apu hajuille

Alkoholi tappaa bakteereja. Jos on kiire, vaatteista saa nopeasti hajut pois suihkimalla niihin vodkaa. Vaate on käyttökelpoinen heti, kun vodka on kuivunut. 

Haisevat farkut

Farkkujen pesua ei suositella, muuta kuin siinä tapauksessa, että niissä on pesun vaativa tahra. Hajun saa pois laittamalla farkut  muovipussissa yöksi pakastimeen tai talvella ulos pakkaseen. Kikka perustuu siihen, että kylmyys tappaa suuren osan hajua aiheuttavista bakteereista.

Punaviiniläiskät voi puhdistaa esimerkiksi suolalla tai soodavedellä. Mustikkatahroihin vinkkejä löydät tästä.  

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat