Kuva: Senja Rapila

Ellinoora menetti yöunet uuden kappaleen takia: "Tämä voi olla ihan hirveä tai tosi hyvä juttu"

03.03.2018 12:15 - Iiro Myllymäki

Ellinoora laulaa ja räppää Nartut-kappaleessa pisteliäästi ilkeistä tytöistä. Hänen mielestään myös vihan tunteita pitää pystyä tuomaan esiin musiikissa.

Ellinooran, 24, uusin julkaisu on hänelle monin tavoin erityinen. Nartut-kappaleen tekoprosessi oli poikkeava, se sai inspiraation tietyllä tavalla hyvin epäellinooramaisesta musiikkityylistä ja sen julkaisu jännitti naista erityisen paljon. Eikä muissa Ellinooran kappaleissa lauota sanoja ”vittumainen”, ”nussia”, ”kusipää” ja ”mulkku”. Kovien sanojen taustalla on tärkeä aihe. Ellinoora haluaa kappaleellaan julistaa sitä, miten tärkeää on kohdella muita hyvin ja miten ilkeä käytös vaikuttaa kanssaeläjiin.

-  Jokainen meistä osaa olla toiselle aika ikävä, jos haluaa. Kappaleessa ei ole kyse siitä, kuka on tehnyt ja mitä on tehnyt, vaan siitä, miltä tuntuu, kun joku on sinua kohtaan perseestä. Lauluntekijänä tehtäväni on välittää tunteita ja olla ikään kuin viestikapula musiikin ja yleisön välissä. Biisit kertovat elämästä, ja elämässä ei tunne pelkästään rakkautta tai surua, vaan elämässä tuntee myös vihaa. Se on ihan yhtä relevantti tunne mielestäni, Ellinoora sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Vaikka kappaleessa lauletaan nartuista ja ilkeistä tytöistä ja vaikka se on saanut inspiraatiota Mean Girls -elokuvasta, Ellinoora painottaa, ettei ilkeys ole sukupuolittunut ilmiö. Hän kuitenkin pohti naisten keskinäistä petturuutta jo neljännellä luokalla, kun hän ensimmäisen kerran näki Mean Girls -elokuvan.

- Se puhutteli minua jo silloin. Tajusin, että nämähän ovat ihan oikeita asioita eivätkä pelkkää leffaa. Miksi nainen on naiselle susi ja miksi me olemme ilkeitä toisillemme?

"Kukaan ei ole 100-prosenttisesti hyvä tai paha"

Omassa elämässään Ellinoora on pyrkinyt rajaamaan nartut minimiin. Hän muistuttaa, että kukaan ei pakota olemaan tekemisissä sellaisten ihmisten kanssa, jotka saavat oman olon tuntumaan kurjalta. Hän ei kuitenkaan usko mustavalkoiseen ihmisten jaotteluun. Kukaan ei ole täysin narttu eikä kukaan ole täysin vapaa narttumaisuudesta.

- Me olemme olosuhteiden pakosta sellaisia kuin olemme. Meille on tapahtunut jotain, minkä takia käyttäydymme tietyllä tavalla. En usko, että kukaan on 100-prosenttisesti paha tai 100-prosenttisesti hyvä, vaan meissä kaikissa on molemmat puolet. Kyse on siitä, pyrkiikö tekemään enemmän hyvää vai pahaa toisille. Biisin viesti on, että yritetäänkö olla hyviä toisillemme, Ellinoora sanoo.

Ellinoora toivoo, että kappale herättelee ihmisiä tarkastelemaan omaa toimintaansa. Käyttäydynkö minä toistuvasti ilkeästi muita kohtaan? Vai annanko muiden ihmisten satuttaa minua kykenemättä puolustautumaan? Toistaiseksi Ellinoora on saanut pääosin positiivista palautetta Nartuista.

- Joku laittoi viestiä, että ”kivat patoumat sulla, mutta niin on mullakin” ja kiitti biisistä, Ellinoora nauraa.

Nartut on toinen sinkkulohkaisu Ellinooran tulevalta toiselta albumilta (kuva: Hanna-Maria Grönlund)

"Pompin studiossa"

Ellinoora on tehnyt kappaleen yhdessä pitkäaikaisen biisinkirjoituskumppaninsa ja tuottajansa Samuli Sirviön kanssa. Kappale syntyi viime syyskuussa, kun Ellinoora oli kuunnellut paljon räppiä. Ellinoora ja Samuli alkoivat soittaa studiossa Jay-Z:n ja Alicia Keysin Empire State of Mind -hittiä, ja Ellinoora inspiroitui kappaletta kuljettavasta pianoriffistä. Sitten sanat alkoivat vain tulla ulos.

- Tajusin, että nyt on mahdollisuus tehdä jotain erilaista. Sitten siitä tuli sellainen tilitys, kaikki ulos. Muistan vieläkin Samulin ilmeen, kun hän ihmetteli, että onkohan tämä yhtään hyvä. Mä olin niin fiiliksissä, että pompin siellä studiossa. Yleensä olen aika rauhallinen ja mietteissäni studiossa, joten ihmettelin, että kuka tämä ihminen oikein on. Sitten mun oli pakko luottaa siihen, että tämä voi olla ihan hirveä juttu tai tosi hyvä juttu.

Välillä tekstiä kirjoittaessaan Ellinoora mietti, kehtaako näin sanoa. Hän kuitenkin päätti olla sensuroimatta itseään ja luottaa intuitioonsa. Vaikka nainen luotti visioonsa, häntä silti jännitti kappaleen julkaisu erityisen paljon.

- En nukkunut kunnolla pariin viikkoon ennen julkaisua, Ellinoora myöntää.

Nainen ei kuitenkaan niele väitettä, että Nartut edustaisi aivan uudenlaista Ellinooraa. Hänessä on aina ollut räväkkä puolensa, joka erityisen hyvin tulee esiin hänen keikoillaan. Jo viisivuotiaana hän halusi laulaa kummitätinsä häissä Neljän Baritonin Popmusiikkia, jonka ”Paskajärven kaunis Charlotta” -lyriikat saivat kuitenkin kummitädin epäilevälle kannalle.

- Vedin sen sijaan Tuiki tuiki tähtösen. En ollut tyytyväinen.

Lue myös: Laulaja Ellinoora pohtii hittibiisin kaavaa: "Tärkeintä, että se tuntuu jossain"

Kilpailut

Uusimmat