Kuva: Handout

Suomiräpin pioneerit Iso H ja Andu hiphopin nykytilasta: "Tuntuu todella hyvältä nähdä se elävänä"

27.04.2018 21:45 - Emmi Moilanen

Fintelligensin ja Kapasiteettiyksikön jäsenille suomalaisen hiphop-kulttuurin edistäminen on ollut tärkeää uran alkuvaiheista lähtien.

Uutisoimme aiemmin Kapasiteettiyksikön ja Fintelligensin palaavan tänä kesänä keikkalavoille Rähinä Recordsin 20-vuotisen taipaleen kunniaksi. Molemmat hiphop-kokoonpanot esiintyvät yhdessä juhlavuoden huipentumisen kunniaksi myös Helsingin Jäähallissa itsenäisyyspäivän aattona järjestettävässä Rähinä 20v juhlashow -konsertissa.

Kapasiteettiyksiköstä tuttu Anders Westerholm, eli Andu, kertoo, että räp-kokoonpanojen paluukeikat ovat saaneet faneilta paljon kiitosta. Fintelligensin toinen osapuoli, Iso H, eli Carl Henrik Rosenberg, puolestaan paljastaa, että comebackia on vuosien varrella toivottu usein.

- On kysytty jatkuvasti, mutta maltettiin mielemme. Nyt se spesiaalivuosi sitten on, mies myhäilee Voice.fi-sivuston haastattelussa.

"Unohtumattomia iltoja edessä"

Andu ja Iso H paljastavat, että yhtyeet ovat ryhtyneet jo treenaamaan esiintymistä kesän keikkoja varten. Vanhojen kappaleiden sanat ovat miesten mukaan palautuneet muistiin "kuin selkärangasta." Kaksikon puheissa suurin keikkajännitys tuntuukin liittyvän hetkiin juuri ennen lavalle nousemista.

- Se energia, kun pääsee vetämään ensimmäistä biisiä, sitä ensimmäistä värssyä sinne lavalle. Se tunne, sitä odotan, Iso H toteaa.

Myös Andu odottaa keikoilla tunnelman olevan katossa.

- Olemme varmasti tavanneet uran varrella paljon niitä ihmisiä, jotka tulevat paikan päälle. Toivotaan, että he heittäytyvät yhtä täysillä mukaan kuin me, sitten meillä on unohtumattomia iltoja tässä edessä, Andu kuvailee tunnelmiaan tulevista keikoista.

Pitkän tauon aikana myös ikävä ehti kasvaa

Andu ja Iso H osaavat nimetä heti ne seikat, joita ovat erityisesti ikävöineet yhtyeiden pitkän tauon aikana. Vaikka Iso H:n mukaan Fintelligensin keikoilla kiertäminen on ajoittain ollut rankkaa myös henkisesti, mies on ammentanut keikoilla koetuista hetkistä myös parhaimmat muistonsa.

- Se mitä kaipaa on kuitenkin se hetki lavalla. Se energia mitä saat yleisöltä, kun vedät jotain mistä itse pidät ja myös yleisö tykkää. Sellaista energiaa ei ole toista.

Andu puolestaan arvostaa Kapasiteettiyksikön "sanatonta dynamiikkaa" lavalla.

- Tiedät tasan tarkkaan mitä tapahtuu ja mitä frendisi ajattelee sillä hetkellä. Se on jännää, koska livetilanteessa ei enää höpötellä. Se on telepaattinen yhteys, mikä siinä ohjaa sitä energiaa oikeaan suuntaan, mies kertoo.

Halu edistää suomalaista hiphop-kulttuuria toiminut

Iso H ja Andu kertovat, että hiphopin merkitys ei ole muuttunut heille miksikään yhtyeiden vuosien mittaisen tauon varrella. Miehet kuitenkin toteavat, että Suomessa hiphop-kulttuuri sen sijaan on muuttunut, eikä lainkaan huonoon suuntaan.

- Se on laajentunut ja siihen nimenomaan pyrimme alun perin, kun aloimme tehdä musiikkia. Totta kai halusimme tehdä omaa musiikkia, mutta halusimme myös edistää suomalaista hiphop-kulttuuria, Iso H kertoo.

- Tuntuu todella hyvältä nähdä se elävänä ja terveenä, hän jatkaa.

Lue myös: Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö tekevät paluun! Luvassa kolme festarikeikkaa

Lue myös: Rähinä Records juhlii 20-vuotista uraansa: Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö keikalle Jäähalliin!

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat