Kuva: Eurovision.tv

Sveitsi ottaa euroviisubiisillään kantaa nettikiusaajia vastaan

25.04.2018 19:45 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Kaikkien aikojen ensimmäiset Euroviisut vuonna 1956 voittanut Sveitsi ei ole viime vuosina onnistunut saavuttamaan mainittavaa menestystä kilpailussa. Huonojen sijoitusten putken pyrkii murtamaan Zibbz-niminen yhtye Stones-kappaleella. Zibbz-kaksikon muodostavat sisarukset Corinne ”Co” Gfeller ja Stee Gfeller.

Sveitsin kansalliseen viisukarsintaan pyydettiin lähettämään nykyaikaisia kappaleita, joilla on selkeä ja ymmärrettävä sanoma. Zibbz teki työtä käskettyä ja lähetti kilpailuun kiusaamista käsittelevän kappaleen. Zibbz kertoo Eurovision.tv-sivuston mukaan, että kappale ottaa kantaa siihen, miten helppoa tänä netin läpäisemänä aikana on loukata ja kiusata toisia ihmisiä – usein vieläpä anonyymisti ja pelkurimaisesti. Kertosäkeessä Corinne Gfeller laulaa, että hän ei aio liittyä siihen joukkoon, joka heittelee kiviä toisia ihmisiä päin.

Zibbzin jäsenet ovat esiintyneet rock-keikoilla ja -festareilla sekä yhdessä että erikseen. Keikkoja on tehty myös Sveitsin ulkopuolella.

Arvio:

Zibbz on erittäin matalalla vedonlyöjien tilastoissa voittajasuosikeista. Tämä on toisaalta yllätys, mutta toisaalta ei lainkaan. Yllätys se on sinänsä, että Stones on varsin kelpo biisi, jonka esittäjät ovat uskottavia ja vankan ammattitaidon omaavia muusikoita. Eihän tässä varsinaisesti mitään vikaa ole. Toisaalta biisin yllä leijuu kammottu ”ihan ok” -määritelmän aura, ja jokin tarvittava vääntö siitä jää puuttumaan. Tuskin äänestävä yleisö tätä kappaletta muistaa enää siinä vaiheessa, kun ”Europe, start voting now” -sanat kajahtavat ilmoille.

Tässä mielessä Stones on jonkinlainen henkinen sukulaissielu Itävallan tämänvuotiselle edustajalle, joka sekin on radiokelpoista soulista ammentavaa poppia, joka uhkaa jäädä räväkämpien tai tunteikkaampien esitysten varjoon.

Zibbzin yksi valttikorteista on Corinnen lauluääni. Siinä on makeaa raspia, joka tuo kappaleeseen tarvittavaa rosoa. Sveitsin karsinnan finaalissa sai tosin välillä hieman jännittää, pysyykö ääni kasassa korkeimmissa äänissä. Pääosin pysyi, mutta petraamisen varaa on.

Sveitsi, kuten sielunkumppaninsa Itävalta, kilpailevat kovatasoisessa ensimmäisessä semifinaalissa. Koska finaaliin menijöissä tulee aina yllätyksiä, povaan, että jompikumpi näistä kyllä pääsee lauantain grande finaleen asti. Pienellä kivenheiton mitalla toivon, että se olisi Sveitsi.

Erityismaininta pitää muuten antaa Sveitsin viisukappaleen musiikkivideosta. Se on yksi tämän vuoden viisujen laadukkaimmista ja omalta osaltaan jopa syventää kappaleen sanomaa.

Lue aiemmin julkaistut viisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Rikkooko Italian euroviisukappale kilpailun sääntöjä? Rajut sanoitukset terrorismista ja sodista

Lähde: Eurovision.tv

Kilpailut

Uusimmat