Kuva: Eurovision.tv

Albanialla on Euroviisujen tämän vuoden suosituin rock-kappale

27.04.2018 21:15 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Albania edustaa tänä vuonna Euroviisujen rokimpaa laitaa. Maan edustaja on Eugent Bushpepa, joka laulaa viisuissa Mall-nimisen kappaleen. Kappale esitetään albaniaksi, joten kappaleen nimi ei suinkaan tarkoita ostoskeskusta, vaan kaipausta.

Lordin voiton aikaan ennustettiin, että rock-musiikki ottaisi Euroviisuista entistä tiukemman otteen. Näin ei käynyt, vaan rock on edelleen kilpailussa marginaalissa. Suosittu viisusivusto Wiwibloggs järjesti nettisivuillaan äänestyksen fanien tämän vuoden suosikkirock-biisistä. Ehdokkaita äänestyksessä oli ainoastaan viisi. Äänestyksessä annettiin yli 5000 ääntä, ja Albania vei voiton yli 30 prosentin äänisaalilla. Kakkoseksi sijoittui Sveitsi ja kolmanneksi Alankomaat.

Arvio:

Mall voisi erinomaisesti olla jonkun albanialaisen teinileffan lopputeksteissä soiva biisi. Se on aika juustoinen rock-balladi, jonka juustoisuutta toki vähentää se, että kappaleen sanoista ei ole mitään hajua. Eurovision World -sivulle lyriikat on käännetty englanniksi, ja niiden lukeminen vain vahvistaa käsitystä siitä, että kappaleen paikka olisi nyyhkyelokuvan lopussa. Kappaleessa ”taianomaisesti kuu tuijottaa katseitamme” ja ”elämä ei tunne rajoja”.

Lajityypissään kappale on ihan pätevä, mutta harmillisen geneerinen. On myös ilahduttavaa, millaista vaihtelua se tarjoaa verrattuna moneen tämän vuoden viisukappaleeseen. Sekä kappaleen genre että esityskieli erottaa kappaleen muista ja tekee siitä muistettavamman. Itse biisihän ei ole millään muotoa muistettava, mutta tanssipop-biisien seurassa se varmasti löytää kannattajansa.

Albania esiintyy Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa, jota yleisesti pidetään huomattavasti kovatasoisempana kuin toista semifinaalia. Albanian esiintymispaikkakaan ei ole kovin suotuisa. Eugent Bushpepa nousee lavalle kolmantena esiintyjänä kahden muun balladin välissä. Jos Albania näistä lähtökodista ponnistaa finaaliin, on se pienoinen ihme.

Lue aiemmin julkaistut viisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Sveitsi ottaa euroviisubiisillään kantaa nettikiusaajia vastaan

Lähteet: Eurovision.tv, Wiwibloggs ja Eurovision World

Kilpailut

Uusimmat