Kuva: Sre?ko Rundi?

Kroatian euroviisuedustaja joutui hämmentävän plagiointikohun keskelle

05.05.2018 21:15 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Kroatiaa edustaa Euroviisuissa Franka Batelić kappaleella Crazy. Franka nousi kroatialaisten tietoisuuteen Idols-kilpailua muistuttavasta Showtime-ohjelmasta, jonka hän voitti vuonna 2007. Naisen tv-voitot eivät siihen loppuneet, vaan heti pari vuotta myöhemmin hän voitti paikallisen Tanssii tähtien kanssa -kilpailun. Euroviisuedustus ei Kroatiassa ratkennut tänä vuonna televisioidussa kilpailussa, vaan maan yleisradio valitsi Frankan edustajakseen sisäisellä valinnalla.

Kroatian viisukappaleen ympärille ehti muodostua pienoinen plagiointikohu, josta muun muassa brittiläinen Metro-lehti on uutisoinut. Kahta viikkoa ennen Crazy-kappaleen julkaisemista oli julkaistu kappale, jossa oli sama instrumentaalitausta kuin Crazyssa. Näin ollen monet luulivat, että Crazyn tausta oli kopioitu tuosta Guez-nimisen artistin Ceea ce iubim -instrumentaalikappaleesta. Totuus on kuitenkin aivan toinen. Frankan manageri kirjoitti artistin Facebook-sivulla, että Crazy-kappale oli valmistunut jo viime vuoden joulukuussa, ja kappaleen tuottaja Denzel Beats oli antanut Guezille luvan käyttää Crazyn taustaraitaa tämän kappaleessa. Asiaankuuluvasti Guez antoi kreditit kappaleen kirjoittamisesta Denzel Beatsille.

Plagiointisyytökset eivät ole mitään uutta Kroatialle Euroviisuissa. Vuonna 2016 joidenkin kommentoijien mielestä Nina Kraljićin Lighthouse-kappale muistutti liikaa ruotsalaispoppari Zara Larssonin Uncover-biisiä. Asia tutkittiin ja kävi ilmi, että kappaleet eivät olleet tarpeeksi samanlaisia, jotta plagiointisyytöksille olisi perusteita.

Arvio:

Kroatian Anna Abreu on löytynyt! Yhtymäkohtia on vaikka millä mitalla. Ensinnäkin Crazy kuulostaa hyvin paljon Anna Abreun parin ensimmäisen levyn suhteellisen yhdentekevältä r'n'b:ltä. Toisekseen Franka jopa näyttää Crazyn musiikkivideolla hämmentävän paljon Abreulta. Ja sitten on vielä kykykilpailutausta, jonka myötä molemmat naiset ovat nousseet julkisuuteen - ja vieläpä molemmat vuonna 2007.

Abreu on jättänyt Crazyn edustaman musiikkityylin taakseen, ja niin voisi Frankakin jättää. Crazy on harmillisen mitäänsanomaton kappale, joka tahmeasti taapertaa eteenpäin ja johon Franka ei pätevällä laulannallakaan pysty eloa luomaan. Kolmen minuutin aikana Crazy ei kappaleena kasva lainkaan, joten draamankaarta tästä dramaattisuutta hakevasta kappaleesta ei löydy nimeksikään.

Kappaleen kiinnostavuuden puute pitäisi siis paikata lavaesiintymisellä. Ensimmäisten harjoitusvideoiden perusteella näin ei tule käymään. Franka on lavalla yksin, eikä esityksessä näy olevan mitään visuaalisia koukkujakaan. Esillepanosta ja oikeastaan kappaleestakin tulee mieleen Latvian tämänvuotinen Funny Girl -viisu, joka ottaa Crazysta niskalenkin pitkälti esiintyjän valtaisan karisman ansiosta. Siinä missä Latvian Laura Rizzotto näyttäytyy lavalla seksikkäänä femme fatalena, Franka on vain kuin kuka tahansa viisudiiva.

Voit lukea aiemmin julkaistut euroviisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Latvian euroviisuedustajalla yllättävä yhteys Jennifer Lopeziin

Lähteet: Metro.co.uk, Eurovision.tv

Kilpailut

Uusimmat