iTunes koko EU:n alueelle?

27.05.2009 08:36 - Eeva Rajala

Taloussanomien mukaan Apple harkitsee käynnistävänsä digitaalisen musiikin myynnin kaikkiin 27 Euroopan unionin jäsenmaahan, mikäli se voi hankkia maiden rajat ylittäviä lisenssejä kustantajilta ja tekijänoikeusjärjestöiltä.

Euroopan komissio on yrittänyt luoda unionin alueelle yhteisiä digitaalisen musiikin markkinoita. Komissio on mm. tukenut EU:n jäsenmaiden rajat ylittävät paneurooppalaisen lisenssimallin luomista.

iTunes-musiikkikauppa ei ole ollut saatavilla Puolassa, Sloveniassa ja Bulgariassa rajat ylittävien lisenssimallien puutteen takia. Kansalaiset eivät ole myöskään voineet näissä maissa ostaa musiikkia muiden maiden iTunes-kaupoista. Uuden lisensointimallin on tarkoitus tehdä musiikin lisensoimisesta vaivattomampaa ja edistää EU:n sisäisiä digitaalisen musiikin markkinointia.

Maidet rajat ylittävä sopimusmalli on aiheuttanut myös kritiikkiä. Esimerkiksi tekijänoikeusjärjestö Teosto on varpaillaan. Mm. säveltäjiä ja musiikinkustantajia edustavan järjestön mukaan malli hankaloittaa lisenssien järjestelyjä oikeuksien hajaantuessa.

Nokia ilmoitti vuoden alussa solmineensa paneurooppalaisen lisensointimallin mukaiset sopimukset Comes With Music -nimistä musiikkipalveluaan varten.

Kilpailut

Uusimmat