Kuva: AOP

Viime UMK:n voittanut Aksel paljastaa: Ei hakenutkaan mukaan seuraavaan Uuden musiikin kilpailuun

20.11.2020 12:45 - Iiro Myllymäki

Aksel Kankaanranta pohti hakemista, mutta päätyi lopulta olemaan hakematta muun muassa koronan aiheuttaman epävarmuuden takia.

Kun Eurovision laulukilpailu peruuntui tältä vuodelta, peruuntui myös Uuden musiikin kilpailun voittaneen Aksel Kankaanrannan, 22, edustusmatka. Koronapandemian takia Euroviisut jouduttiin perumaan ensimmäistä kertaa sen historian aikana, ja kilpailun sääntöjen nojalla kaikki tälle vuodelle valitut kilpailukappaleet sysättiin syrjään kelpaamattomina seuraavan vuoden kilpailuun.

Tämä herätti kysymyksen siitä, aikooko Aksel Kankaanranta osallistua uudestaan Uuden musiikin kilpailuun tai annetaanko hänelle suoraan paikka UMK-finaaliin. Yle ilmoitti, että suoraa finaalipaikkaa ei ole Akselille luvassa. Aksel itse väläytteli haastatteluissa, että on aikeissa hakea seuraavaan UMK:hon. Nyt mies kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että ei lopulta hakenut mukaan kilpailuun.

- Olin aikeissa laittaa hakemuksen, mutta en sitten hakenut. Pitää nyt vähän katsoa, milloin joskus voisi hakea uudestaan. En tosiaan sano, etten haluaisi osallistua enää ikinä, mutta katsotaan joskus sitten, Aksel sanoo.

Korona-ajan epävarmuus vaikutti osaltaan tähän päätökseen.

- Ehkä siinä oli tietyllä tapaa se, että tuleeko Euroviisuja ollenkaan ensi vuonnakaan, kun on kauheat tilanteet päällä edelleen.

Euroopan yleisradioliitto EBU tiedotti syyskuun puolivälissä, että Euroviisut järjestetään joka tapauksessa jollakin tavalla ensi vuoden toukokuussa. Kun UMK-haku oli käynnissä syyskuun alussa, tästä ei ollut vielä tiedotettu.

Monessa Euroviisuihin osallistuvassa maassa vuoden 2020 kansallisen karsinnan voittaneelle tarjottiin suoraan edustuspaikkaa ensi vuodelle tai paikkaa ensi vuoden karsinnoissa. Yle päätyi ratkaisuun, että Akselille ei suoda suoraa paikkaa seuraavassa UMK:ssa. Aksel Kankaanrannalla on hieman kaksijakoiset tuntemukset suoran finaalipaikan antamista kohtaan.

- Ehkä siinä tapauksessa olisin osallistunut, jos olisin saanut automaattisesti paikan. Toisaalta onhan se reilua, ettei paikkaa kilpailuun anneta vain suoraan. En halua mitään erityiskohtelua, Aksel sanoo.

Mies kertoo, ettei ollut pettynyt saadessaan tietää, että automaattista UMK-paikkaa ei ole tiedossa. Hän sanoo, että kaikesta huolimatta UMK-kokemus oli positiivinen.

Akselin voitokkaan Looking Back -esityksen viime UMK:sta voit katsoa alta.

Seuraava Eurovision laulukilpailu järjestetään Alankomaissa Rotterdamissa, missä viisujen oli tänäkin vuonna tarkoitus olla. Semifinaalit käydään 18. ja 20. toukokuuta, ja finaali kilpaillaan 22. toukokuuta. Vielä ei ole tiedossa, pystytäänkö kilpailu järjestämään tavallisin menoin vai joudutaanko järjestelyissä miettimään turvavälejä tai matkustusrajoituksia. Yksi mahdollinen skenaario on, että osallistujamaat lähettävät kilpailuesityksensä kukin omista studioistaan eikä liveyleisöä ole. 

Seuraavan Uuden musiikin kilpailun osallistujat julkistetaan 19. tammikuuta, ja kilpailu käydään 20. helmikuuta. Mukaan on valittu seitsemän finalistia 278 hakemuksen joukosta.

Lue myös: UMK-finalistit on valittu: 'Biisien taso kovempi kuin koskaan'

Lue myös: Kolumni: UMK:n ruma jälkipyykki paljastaa, mistä Cicciolina-fanituksessa todella oli kyse

Lähde: EBU

Kilpailut

Uusimmat