Kuva: Yle / Mona Salminen

Blind Channel tuo raskaan rockin takaisin UMK:hon: "Tässä genressä pesemme Ruotsilla lattiaa"

19.01.2021 22:15 - Iiro Myllymäki

Ulkomaillakin fanitettu yhtye ei pelkää rock-uskottavuutensa puolesta, jos Euroviisut kutsuvat.

Blind Channel -yhtye tuo raskaan rockin takaisin Suomen euroviisukarsintoihin. Bändi osallistuu Dark Side -nimisellä kappaleella Uuden musiikin kilpailuun (UMK), jossa saa mennä aina vuoteen 2015 asti, että löytää viimeisimmän raskaamman rockin ehdokaskappaleen.

Oululaislähtöinen bändi on kahdeksan vuoden aikana kerryttänyt fanikuntaa kansainvälisesti, etenkin Keski-Euroopassa, ja haluaa nyt tulla entistä paremmin myös suomalaisten tietoisuuteen.

- Kannatuksemme on ollut aina enimmäkseen Suomen ulkopuolella. Päätimme, että nyt jos koskaan on oikea aika lähteä UMK:hon, kertoo yhtyeen toinen laulusolisti Niko Vilhelm Voice.fi:n haastattelussa.

Yhtye uskoo, että kansainvälisestä fanikunnasta olisi hyötyä euroviisumenestyksen kannalta. Toki bändi myös tiedostaa, että Suomi on aiemminkin pärjännyt Euroviisuissa nimenomaan raskaalla rockilla. Lordin voitto vuodelta 2006 on tästä tietenkin kirkkain osoitus, ja myös vuonna 2008 Teräsbetoni sai finaalipaikan, mikä on ollut Suomelle kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu. Teräsbetonin jälkeen Suomi ei ole lähettänyt raskasta rockia edustavia artisteja Euroviisuihin.

Blind Channel kokee, että nimenomaan heidän edustamansa genre on heidän suuri valttinsa UMK:ssa.

- Suomen kannattaa laittaa tällaisille kansainvälisille edustusmatkoille jotain muuta kuin perseenkeinutuspoppia, joka sekin on hyvää musaa, mutta me emme ole siinä niin hyviä kuin esimerkiksi Ruotsi. Raskaassa musassa me pesemme Ruotsilla lattiaa, Vilhelm sanoo.

Uskottavuuden menetys ei pelota

Jotkut yhtyeet saattaisivat pelätä rock-uskottavuutensa puolesta osallistuessaan UMK:hon, saati Euroviisuihin. Tiukassa istuu se käsitys, että niin sanottu uskottava musiikki ja Euroviisut eivät kulje käsi kädessä. Blind Channelille rock-uskottavuus ei ole koskaan merkinnyt mitään.

- Jos puhutaan ihan suoraan, minua ei kiinnosta vittuakaan joku rock-uskottavuus, Vilhelm sanoo.

- Olemme raskaan rockin bändi, joka ottaa vaikutteita trap-, rap- ja EDM-musiikista. Kyllä meidän rock-uskottavuutemme meni jo kahdeksan vuotta sitten, kun lähdimme kiertämään metallifestareita rap-vaikutteisella musalla, komppaa yhtyeen toinen solisti Joel Hokka.

Yhtyeen UMK-kappale julkaistaan kilpailijakatraasta toiseksi viimeisenä, torstaina 21. tammikuuta.

Yhtye on määritellyt genrekseen alusta lähtien ”violent popin”, eli väkivaltaisen popin. Jo tämä kertoo, että rokkipoliisien hyväksyntää ei ole lähdetty hakemaan. Bändille oman genrenimen keksiminen edustaa vapautta.

- Niin kauan kun meillä on oma genre, voimme tehdä ihan mitä me halutaan ja ottaa vaikutteet sieltä, mistä me halutaan, Niko Vilhelm sanoo.

Blind Channel on murtanut rockin ja EDM-musiikin (tulee sanoista electronic dance music) raja-aitoja ottamalla bändinsä jäseneksi Alex Mattson -nimellä tunnetun dj-tuottaja Aleksi Kaunisveden. Yhtye julkisti miehistönlisäyksen viime lokakuussa.

Muutama vuosi sitten Kaunisvesi tutustui Blind Channelin Joel Hokkaan ja alkoi kirjoittaa tämän kanssa yhdessä biisiä. Yhteistyöstä syntyi Timebomb-niminen kappale, jossa Blind Channel otti Alex Mattsonin mukaan fiittaajaksi. Kappale julkaistiin keväällä 2019, ja tämän jälkeen Blind Channel ja Alex Mattson vetivät yhteiskeikan elektronisen musiikin Weekend Festivalilla. Biisinkirjoitusyhteistyö jatkui tämän jälkeenkin, ja lopulta viime kesänä bändi kysyi, haluaisiko Kaunisvesi liittyä virallisesti yhtyeen kuudenneksi jäseneksi.

Blind Channel on perustamisestaan lähtien tähdännyt korkealle. Heillä on kuitenkin laajamittaisempiakin tavoitteita kuin oman bändin menestys.

- Haluaisimme tuoda raskaamman musiikin takaisin mainstreamiin ja että Suomesta saataisiin vientibändejä kuten joskus 15–20 vuotta sitten. Haluamme myös jengin tajuavan, että tätä genreä voi uudistaa niin, että se sopii 2020-luvulle eikä se ole jämähtänyt jonnekin vuoteen 2004, Vilhelm sanoo.

Uuden musiikin kilpailun voittaja selviää 20. helmikuuta. 

Lue myös: Uuden musiikin kilpailun osallistujat julkistettiin! Mukana Danny ja ruotsalainen supertähti

Lue myös: Teflon Brothers ja Pandora uhkuvat voitontahtoa UMK:ssa - ottivat jopa Mr. Lordin mukaan tiimiin

Lue myös: Danny ei tiennyt, että hänen biisinsä lähetettiin UMK:hon - "Olin hyvin hämmästynyt"

Kilpailut

Uusimmat