Kuva: Lauri Kujanpää

Lordi teki huiman seitsemän albumin projektin, mutta ennätys meni viime metreillä sivu suun - "Vähän v*tuttaa"

26.11.2021 08:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Lordi on nyt julkaissut seitsemän albumia yhdellä kertaa. Mr. Lordi harmittelee, että tämä ei kuitenkaan riitä maailmanennätykseen.

Voit kuunnella Mr. Lordin haastattelun kokonaisuudessaan alta tai Podplaysta.

Viime aprillipäivänä Lordi-yhtye ilmoitti sometileillään julkaisevansa peräti neljä albumia samanaikaisesti myöhemmin tänä vuonna. Kyseessä oli aprillipila, mutta totuus olikin jotain vielä suureellisempaa - heti seuraavana päivänä Lordi ilmoitti julkaisevansa seitsemän uutta albumia yhdellä kertaa. Massiivinen hanke nousi heti otsikoihin.

- Eihän tuo ollut temppu eikä mikään. Siinä oli ruhtinaallisesti aikaa, sanoo yhtyeen nokkamies Mr. Lordi nyt Voice.fi:n haastattelussa.

Seitsemän albumin Lordiversity-kokonaisuus on julkaistu tänä perjantaina cd- ja lp-paketteina, ja levyt tiputellaan yksi kerrallaan digitaalisiin striimauspalveluihin. Ensimmäisenä striimattavaksi julkaistaan diskolevy Superflytrap. Levyn pääset kuuntelemaan Spotifysta alta.

Diskon ja Lordin ei heti ajattelisi menevän yksiin, ja diskolevyltä irrotettu ensisinkku Believe Me herättikin julkaisun aikaan positiivista hämmennystä. Lordiversityn idea on, että kukin albumi edustaa eri genrejä, jotka normaalistikin innoittavat Lordin musiikkia - mukana on muun muassa perinteistä heavy rockia, tukkaheviä ja industrial-metallia. Levypaketin idea juontaa juurensa yhtyeen edelliseen studioalbumiin Killectioniin, joka oli ikään kuin kokoelmalevy Lordin fiktiivisestä tuotannosta, jos Lordi olisi toiminut 1970-luvulta alkaen. Levy julkaistiin tammikuussa 2020, minkä jälkeen bändi ehti olla kiertueella kuukauden ajan ennen kuin korona pamahti päälle.

- Vaikka optimistisimmat veijarit huutelivat, että kesään mennessä kaikki palautuu normaaliksi, tajusin viikon sisään, että ei se palaudu. Tajusin, että pitää alkaa tehdä uutta levyä, vaikka edellinen levy olikin ollut vasta kuukauden pihalla, Mr. Lordi kertoo.

Tässä kohtaa Mr. Lordi mietti, että perinteinen Lordi-albumi olisi tylsä veto, samoin kuin Killectionin kakkososan tekeminen. Hän pohti, että ainoa keino pistää paremmaksi fiktiivisen kokoelmalevyn ideasta olisi levyttää kokonainen fiktiivinen tuotanto. Mr. Lordin toiveissa oli tehdä kymmenen albumin paketti, mutta tässä kohtaa hän törmäsi vastustukseen. Muut bändin jäsenet kyllä suhtautuivat myötämielisesti suunnitelmaan, mutta yhtyeen A&R-vastaava Janne Halmkrona toppuutteli.

- Hän sanoi, että ”kuuletko, kuinka askeleeni loittonevat sinusta poispäin” ja että hän ei halua olla missään tekemisissä tämmöisessä proggiksessa, että tämä on niin hullua. Tunnin verran häntä suostuttelin, ja sitten hän sanoi, että okei.

Mr. Lordin mukaan Halmkrona suostui ideaan vain siksi, että tämä oli varma, että yhtyeen manageri ja levy-yhtiö kuitenkin löisivät liinat kiinni.

- Sitten soitin managerille, joka sanoi, että ”tämä on paras idea, mikä sinulla on koskaan ollut”. Sitten manageri alkoi puhumaan levy-yhtiön kanssa, ja siinä meni muutama kuukausi. He joutuivat oikeasti laskelmoimaan, miten tällaista voisi tehdä, Mr. Lordi sanoo.

Ennätys jäi saavuttamatta

Levy-yhtiöstä lopulta todettiin, että kymmentä albumia ei ole järkevää julkaista, mutta seitsemän voidaan hyväksyä. Mr. Lordi on kertonut Soundille, että seitsemän albumin yhtäaikaisella julkaisulla olisi päässyt Guinness World Records -kirjoihin. Ennätyksen virallisesta tunnustuksesta olisi kuitenkin joutunut pulittamaan 30 000 puntaa, eli noin 35 600 euroa, joten tämä jäi tekemättä.

Nyt albumien julkaisuviikolla Mr. Lordi sai kuitenkin tietää, että seitsemän albumia ei enää edes riittäisi ennätykseen. Hänen mukaansa pari viikkoa sitten jokin jenkkibändi julkaisi kerrallaan yhdeksän albumia.

- Nyt pääsen soittamaan levy-yhtiölle ja sanomaan, että teidän olisi pitänyt kuunnella, kun sanoin, että tehdään kymmenen levyä, Mr. Lordi sanoo ja nauraa.

Harmittaako ennätyksen meneminen sivu suun?

- Kyllä se vähän vituttaa, kun olisin halunnut tehdä sen kymmenen, Mr. Lordi tokaisee ja nauraa jälleen.

(kuva: Lauri Kujanpää)

Voisi kuvitella, että seitsemän kokopitkän albumin työstäminen kertarykäisyllä olisi rankka suoritus. Näin ei Mr. Lordin mukaan ollut, vaan useammankin levyn olisi helposti voinut vielä tehdä. Hän kertoo kirjoittaneensa kappaleet kolmessa kuukaudessa, ja äänitykset hoidettiin yhdeksän kuukauden aikana. Budjettikin alitettiin.

- Moni on sanonut, että miten ihmeessä voi tehdä näin nopeasti. Eihän se ole kuin biisi per päivä kirjoitusvaiheessa. Eihän se ole paljon mitään. Yleensä teen helposti kolme biisiä päivässä. Äänitysvaiheessa se oli reilu kuukausi aikaa per levy. Monia rockhistorian levyjä on tehty muutamassa viikossa, Mr. Lordi kuittaa.

Mr. Lordi vakuuttaa, että turnausväsymystä ei tullut missään kohtaa projektia. Hän nauttii luovasta työstä eikä tarvitse taukoja. Uusia pukuja ja maskeja hän ei sentään lähtenyt tässä vaiheessa yhtyeelle luomaan, sillä siihen aika ei olisi riittänyt. Yleensä Lordille tehdään uudet puvut ja maskit jokaiselle julkaisukierrokselle.

Mitkä sitten ovat Mr. Lordin omat suosikit seitsemän albumin kokonaisuudesta? Hänellä on antaa kaksi selkeää suosikkia.

- Ne ovat diskolevy Superflytrap ja tukkahevilevy Humanimals. Ne ovat melodiamaailmaltaan mukavuusalueeni ytimessä.

Lue myös: MTV: Lordi hylättiin Suomessa nopeasti, sanoo Mr. Lordi - "Ensin juhlittiin ja sitten syljettiin"

Lue myös: Euroviisukääntäjä Kalle Niemi ei välitä Lordin voittobiisin sanoista: 'Vasemmalla kädellä tehty'

Lähde: Soundi

Voice.fi, Radio City, Radio Nova, SuomiRock ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat