Kuva: Yle/Milla Määttä, Nelli Kenttä

Tässä ovat Uuden musiikin kilpailun artistit! The Rasmus, Tommi Läntinen, Cyan Kicks...

12.01.2022 13:00 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

UMK:ssa kilpailee seitsemän artistia, joiden joukossa on sekä konkareita että uudempia tulokkaita.

Yle on julkistanut vuoden 2022 Uuden musiikin kilpailun (UMK) artistit. Edustuspaikasta Euroviisuissa kilpailevat Cyan Kicks, Bess, The Rasmus, Younghearted, Olivera, Tommi Läntinen ja Isaac Sene. Kilpailukappaleet julkaistaan yksi kerrallaan joka arkipäivä alkaen torstaista 13.1. Kappaleet julkaistaan aina keskiyöllä. 

Kaikkien osallistujien haastattelut pääset kuuntelemaan alta tai Podplaysta.

Kilpailijavalinnat tehneen UMK-raadin puheenjohtaja ja YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen ylistää tiedotteessa artistikattausta.

- Uskon, että meillä on käsissämme kaikkien aikojen kovin ja monipuolisin UMK-artistikattaus. Mukana on artisteja Suomen legendaarisimmista esiintyjistä musiikkialan kuumimpiin nouseviin nimiin. Biisien taso on erittäin korkea ja olen todella kiitollinen, että Suomen kovimmat biisinkirjoittajat ja tuottajat ovat olleet mukana tekemässä näitä tulevaisuuden klassikoita. Tunnelmat biiseissä ovat vaikuttavia, mutta hyvinkin erilaisia ja toivon jokaisen suomalaisen löytävän näiden seitsemän biisin joukosta yhden tai monta suosikkia, Hakanen sanoo.

UMK:n voittaja valitaan 26. helmikuuta, ja voittaja pääsee edustamaan Suomea toukokuussa järjestettävissä Torinon Euroviisuissa.

Alta voit lukea osallistujien esittelyt.

Cyan Kicks - Hurricane

(kuva: Yle/Nelli Kenttä)

Cyan Kicks -rock-yhtyeen muodostavat Susanna Alexandra, Niila Perkkiö, Leevi Erkkilä ja Pietari Reijonen. Vuonna 2016 perustettu yhtye yhdistelee musiikissaan muun muassa elektronista musiikkia ja rockia, ja Hurricane-kilpailukappale on hyvä esimerkki tästä. Kappaletta on ollut kirjoittamassa myös Amaranthe-yhtyeen Elize Ryd.

Cyan Kicks sai Emma-ehdokkuuden vuoden rock -kategoriassa albumillaan I Don’t Love You. Kyseinen yhtyeen debyyttialbumi julkaistiin vuonna 2019. Bändin UMK-kappale julkaistaan torstaina 13.1.

Bess - Ram pam pam

(kuva: Yle/Nelli Kenttä)

Bessin musiikissa yhdistyvät muun muassa pop ja house, ja avainsanana on tarttuvuus ja räiskyvyys. Tähän mennessä naisen julkaistuista kappaleista tunnetuimmaksi on noussut Tempo, jolla on yli 10 miljoonaa kuuntelukertaa Spotifyssa.

Bess on tehnyt paljon yhteistyötä Nopsajalan kanssa, ja hän on fiitannut Mikael Gabrielin ja Raappanan kappaleissa. Ram pam pam -kilpailubiisistä lupaillaan energistä bilebiisiä. Kappale julkaistaan perjantaina 14.1.

The Rasmus - Jezebel

(kuva: Yle/Venla Shalin)

Yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä yhtyeistä The Rasmus nähdään UMK:ssa uudistuneella kokoonpanolla. Hiljattain kitaristi Pauli Rantasalmi jätti yhtyeen, ja hänen saappaisiinsa astuu aiemmin esimerkiksi Tiktakista tunnettu Emppu Suhonen.

- Itselleni oli aikamoinen shokki, kun jäbät pyysivät bändiin. Viikkoa myöhemmin kuulin UMK:sta. Vieläkö jotain? Suhonen sanoo tiedotteessa.

Jezebel-kappaletta on ollut tekemässä legendaarinen hittinikkari Desmond Child, jonka kynästä on lähtenyt muun muassa Kissin I Was Made for Loving You ja Bon Jovin Livin’ on a Prayer. The Rasmuksen solisti Lauri Ylönen lähestyi Childia, sillä biisintekijä-tuottaja oli tehnyt jo aiemmin yhteistyötä The Rasmuksen kanssa. UMK-tiedotteen mukaan viestissä luki ”Onko sulla aikaa? Pitäisi tehdä maailman paras kappale ja voittaa Euroviisut”.

Raamatun Jezebel-hahmosta innoituksensa saanut kappale julkaistaan maanantaina 17.1.

Younghearted - Sun numero

(kuva: Yle/Nelli Kenttä)

Laulaja Reeta Huotarinen sekä kitaristit Atte Ranta ja Emil Korkiakoski muodostavat Younghearted-yhtyeen, joka tunnetaan akustisista ja tunnelmoivista kappaleistaan. Vuonna 2015 perustettu yhtye on julkaissut kaksi levyä, ja he ovat saaneet Emma-ehdokkuuden vuoden yhtye -kategoriassa vuonna 2020.

Sun numero -kilpailukappale edustaa uudistunutta soundia bändille. Yhtye lupailee, että luvassa on nyt isompaa meininkiä, joka on ”pehmeästi rock’n’roll”. Kappale kertoo rakkauden kipeistä puolista ja katumuksesta. Sun numero julkaistaan tiistaina 18.1.

Olivera - Thank God I’m an Atheist

(kuva: Yle/Nelli Kenttä)

Olivera on vielä suurelle yleisölle tuntematon artisti, joka tekee indiepoppia englanniksi. Nokkelasti nimetyn UMK-biisin teema on kypsynyt Oliveran mielessä jo lapsuudesta asti, ja kappaleessa pohditaan ikuisen elämän ajatuksen ahdistavuutta.

Oliveran kansainvälinen soundi on johtanut hänet yhteistyöhön muun muassa huippu-DJ Tiëston kanssa. Olivera on ollut kirjoittamassa Tiëston Affliction-biisiä, jonka lauluosuuksista hän myös vastaa. Thank God I’m an Atheist -kappale julkaistaan keskiviikkona 19.1.

Tommi Läntinen - Elämä kantaa mua

(kuva: Yle/Nelli Kenttä)

Tämän vuoden UMK:n kokenein kilpailija on Tommi Läntinen, joka on tehnyt musiikkia jo yli 40 vuoden ajan. Hänen biiseistään muistetaan muun muassa Via Dolorosa ja Syvälle sydämeen sattuu. Viimeisimmästä uutta musiikkia sisältävästä soolouran albumista on miehellä ehtinyt kulua jo yli 10 vuotta, mutta uusi albumi julkaistaan helmikuussa. Albumin nimibiisi on UMK:ssa kuultava Elämä kantaa mua.

UMK-kappaleen tekijätiimi on yllättävä. Haloo Helsinki -yhtyeen Elli Haloo toimii kappaleen sanoittajana, kun taas sävellyksestä vastaavat yhtyeen Leo Hakanen ja Jere Marttila. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Haloo Helsinki on kirjoittanut kappaleen jollekin toiselle artistille. Elämä kantaa mua -kappale kertoo muutoksesta ja siihen vaadittavasta rohkeudesta. Se julkaistaan torstaina 20.1.

Isaac Sene - Kuuma jäbä

(kuva: Yle/Nelli Kenttä)

Genrerajoja murtava Isaac Sene tulee suuremman yleisön tietoisuuteen tämän vuoden UMK:ssa. Sene ottaa musiikkiinsa vaikutteita muun muassa popista, rockista, hiphopista ja soulista. Hänen ensimmäisellä EP-julkaisullaan fiittasivat vaihtoehto- ja mainstream-musiikin välissä ihastuttavat Yeboyah ja Vesta.

UMK:n ammattilaisraati lupaa Kuuma jäbä -biisin olevan tanssittava sekä seksiä ja vaaraa tihkuva. Sene haluaa, että hänen musiikkinsa viihdyttää kuulijaansa ja irrottaa arjesta. Biisi julkaistaan UMK-kappaleista viimeisenä, eli perjantaina 21.1.

Lue myös: Blind Channel julkaisi videota kosteista UMK-voittojuhlista: 'Eihän tätä materiaalia voi käyttää'

Lue myös: YleX: Blind Channelin viisubiisillä oli alun perin raflaavampi nimi - olisiko ollut jo liikaa?

Kilpailut

Uusimmat