Kuva: Riia Frost

The Rasmukselle UMK-voitto ei ollut itsestäänselvyys: 'Ei tuudittauduttu ennakkosuosikin titteliin'

27.02.2022 13:15 - Riia Frost

The Rasmus voitti Uuden Musiikin Kilpailun 26. helmikuuta.

The Rasmus tunnelmoi UMK-voittoaan 26. helmikuuta järjestetyssä lehdistötilaisuudessa ja yhtyeen jäsenet vastasivat toimittajien tiukkoihin kysymyksiin. Kuuntele koko haastattelu alta tai Podplaysta.

Vuoden 2022 Italian Torinossa järjestettävissä Euroviisuissa Suomea tulee edustamaan rock-yhtye The Rasmus kappaleellaan Jezebel. The Rasmus -yhtyeen muodostavat laulaja Lauri Ylönen, 42, uusi kitaristi Emppu Suhonen, 36, rumpali Aki Hakala, 42 ja basisti Eero Heinonen, 42.

Yhtye voitti ylivoimaisesti kerätessään kansainväliseltä euroviisuraadilta yhteensä 68 pistettä ja Suomen yleisöltä 242 pistettä. Uuden Musiikin Kilpailun voittanut kappale ylistää vahvoja naisia ja tuo raamatun hahmon Jezebelin modernimpaan muotoon.

Osa The Rasmuksen faneista oli toivonut pitkään, että yhtye osallistuisi Euroviisuihin, ja nyt viimeinkin heidän rukouksiinsa vastattiin. The Rasmus halusikin omistaa voiton kaikille äänestäjille ja faneille, jotka ovat seuranneet heidän uraansa todella pitkään.

- He mahdollistivat tämän meille ja se merkitsee meille erittäin paljon. Olemme todella otettuja siitä kunniasta ja tulemme tekemään todella paljon töitä, että soitamme hyvin ja valmistaudumme siihen kuin kuumatkaan, Ylönen lupasi Ylen järjestämässä lehdistötilaisuudessa, jonne myös Voice.fi osallistui.

Vaikka The Rasmus on Suomen yksi kansainvälisesti menestyneimmistä yhtyeistä, jäsenet myönsivät jännityksen olleen aivan katossa Uuden Musiikin Kilpailun aikana.

- Jännitti niin perkeleesti, Hakala totesi voimakkaasti.

- Kuusi kuukautta on tehty töitä tämän eteen ja joka päivä on jotenkin panostettu ja jännitetty. Yleensä kasvatan jännitystä päivää ennen keikkaa, mutta nyt sitä on kasvatettu puoli vuotta, Ylönen naurahti.

- Pakko vielä sanoa, että mehän olemme harjoitelleet 3000 kertaa vain tätä tilaisuutta varten, Hakala lisäsi.

The Rasmuksen keulahahmo Lauri Ylönen nähtiin esityksen aikana ilman yläosaa nojaamassa kitaristi Emppu Suhoseen. (kuva: Riia Frost)

Jezebel-hahmo tuotiin eloon animaation muodossa. (kuva: Riia Frost)

’Voiko esitystä parantaa vielä jotenkin?’

The Rasmuksen lavaesitys sisälsi animointiefektejä verhokankaalla sekä Ylönen paljasti ylävartalonsa loppuhuipennukseksi. Myös itse Jezebel nähtiin animoituna hahmona osana esitystä.

- Voiko sitä vielä parantaa tuosta jotenkin, Hakala heitti kysymyksen ilmoille toimittajan kysyessä lavaesityksen jatkokehittämisestä.

Yhtyeen jäsenet kuitenkin korostavat, että nyt ne työt vasta alkavat upean viisuesityksen takaamiseksi.

- Ylen jengi tuli jo sanomaan meille, että työt jatkuvat maanantaina, Hakala kertoi.

- Tulemme tietenkin tästä vielä jatkamaan ja pääsemme hyödyntämään niin upeita ammattilaisia esityksessämme. Tämä on opettanut meille niin paljon ja nyt meillä on vielä selkeämpi päämäärä, Ylönen painotti.

Harjoittelua vaikeuttaa se, että kaikki bändin jäsenet asuvat eri puolella maailmaa. Ylönen asuu Havaijilla, Heinonen asuu Australiassa ja Suhonen ja Hakala asuvat Suomessa. Yhtye kuitenkin takaa harjoittelun olevan täysin järjestettävissä kasvotusten Helsingissä.

- Ei ole mitenkään mahdollista, että voisimme harjoitella internetin välityksellä, Ylönen totesi.

- Luotamme tähän bändiin sekä kemiaamme ja energiaamme. Nautimme jokaisesta hetkestä, kun soitamme yhdessä, Hakala lisäsi.

Rock-kappaleella esiintyminen on riski, sillä yhtyettä saatetaan verrata helposti viime vuoden Euroviisuvoittajaan Måneskiniin. Hakala kuitenkin mainitsee, miten heidän faninsa ovat jo huomanneet asian, jolla yhtye erottuu varmasti.

- Ihmiset ovat kehuneet, miten hienoa on, että The Rasmuksella on omanlainen soundi ja olemme iloisia siitä, että ihmiset tunnistavat sen, Hakala kertoi.

- On myös hienoa huomata, miten rock-musiikki on noussut Euroviisuissa entistä suositummaksi, Suhonen lisäsi.

Yhtye ei kuitenkaan kieltänyt, etteivätkö he voisi esiintyä yhdessä Måneskinin kanssa Torinossa tai muiden maiden kaupungeissa.

- Toki, tehdään se. Kiitos ehdotuksesta, Heinonen totesi.

The Rasmuksen lavaesitys jäi monen katsojan mieleen. (kuva: Riia Frost)

Ennakkosuosikki ei pitänyt voittoa itsestään selvänä

The Rasmus oli myös selkeä Uuden Musiikin Kilpailun ennakkosuosikki ja vedonlyönneissä eniten veikattu voittaja. Yhtyeen jäsenet kuitenkin totesivat, että ennakkosuosikin tittelistä huolimatta, he eivät pitäneet voittoa itsestään selvänä ja meinasivat jopa romahtaa jännitykseen.

- Vedonlyöntihommat perustuvat ihan eri asiaan kuin kansan äänestäminen. Rehellisesti me ei missään vaiheessa tuudittauduttu mihinkään ennakkosuosikin titteliin, Suhonen vastasi.

- Tuolla on seitsemän ihan mieletöntä biisiä ja esitystä, joiden kanssa kilpailimme. Olin ihan varma, että jokainen kilpailija voisi voittaa meidät ja sitä jännitimmekin, Heinonen totesi.

Hakala myös kehui UMK-kilpailijoiden ja -tiimin yhteishenkeä, mikä paransi ikimuistoista kokemusta entisestään.

- On myös hienoa, miten paljon me kilpailijat tuimme toisiamme. Taputimme ja nousimme seisomaan toistemme esityksille ja se oli todella upeaa. Tahdon siis kiittää näitä upeita tyyppejä, Hakala lisäsi.

The Rasmuksen keulahahmo Ylönen myös painotti, että UMK-karsintaan osallistuminen oli täydellinen ajoitus yhtyeelle.

- Meillä ei ole ollut vuosiin jotain näin tavoiteltavaa. Tämä on henkilökohtaisesti meille todella tärkeä asia. Yhtyeemme oli hajoamassa viime vuonna, koska oli todella huono ja kurja meininki, mutta sitten Emppu tuli bändiimme taivaalta kuin enkeli, Ylönen ylisti.

The Rasmuksen jäsenet Eero Heinonen (vas.), Emppu Suhonen (vas. kesk.), Lauri Ylönen (oik. kesk.) sekä Aki Hakala (oik.). (kuva: Riia Frost)

Ylistystä musiikin opetukselle

Alun perin Suutarilasta lähtöisin oleva yhtye sai alkunsa kellarissa ja soitti ensimmäisen keikkansa yläasteen joulujuhlassa. Lehdistötilaisuuden aikana The Rasmus antoikin vinkkejä musiikkiurasta ja Euroviisukilpailusta haaveileville nuorille.

- Musauralle lähteminen nousee tietenki omasta pyrkimyksestä ja motivaatiosta, mutta on myös ihan äärimmäisen tärkeätä olla ympäröitynä ihmisillä, jotka tukevat. Mielestäni on myös supertärkeää, että koulussa pystyy harrastamaan musiikkia, Suhonen totesi.

Ylönen myös ylisti käymäänsä ala-asteen koulusysteemiä sekä entistä musiikin opettajaansa, joka pakotti heidät soittamaan David Bowien Life on Mars -kappaletta, joka on tänäkin päivänä laulajan voimabiisi.

- En tiedä, mikä nykyaikainen tilanne on kouluissa, mutta kun me olimme Akin kanssa ala-asteella, menimme yhdessä soittamaan joka välitunti. Se, että koulut mahdollistivat sen ja kaikki soittimet, oli äärimmäisen tärkeää meille, Ylönen kiitti.

Hakala myös nosti esille asian, mikä on vaikea löytää, mutta on erittäinen olennainen rajussa musiikkimaailmassa selviytymiseen.

- Vaikeinta on löytää ne oikeat ihmiset, keiden kanssa sitä asiaa tehdä. Ollaan vitsikkäästi todettukin, että soittaminen on toissijainen asia, mutta se, että kemiat kohtaavat on erittäin tärkeää, Hakala totesi.

- Ei ole myöskään sukupuolesta kiinni, rock ’n roll kuuluu kaikille, Suhonen lisäsi.

Suhonen iloitsee yhtyeen UMK-voittoa Jezebel-esityksen päätteeksi. (kuva: Riia Frost)

Euroviisukilpailun semifinaalit järjestetään 10. ja 12. toukokuuta ja finaali 14. toukokuuta 2022. Suomi tulee kilpailemaan semifinaalin ensimmäisessä lohkossa.

The Rasmuksen Jezebel-kappaleen lavaesityksen voit katsoa alta.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa esityksen täältä.

Lue myös: The Rasmus edustaa Suomea Euroviisuissa – ylivoimainen voitto

Lue myös: Yle ei lähetä osallistujaa Euroviisuihin, jos Venäjä on kilpailussa mukana

Voice.fi, Radio Nova, Radio City, SuomiRock ja Iskelmä ovat kaikki osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat