Kuva: EBU / Andres Putting

Ison-Britannian upeaääninen euroviisuedustaja hehkuttaa Lordia: "Sen pitäisi olla kaikkien suosikkieuroviisubiisi"

12.05.2022 20:45 - Iiro Myllymäki

Sam Ryder on yksi tämän vuoden Euroviisujen ennakkosuosikeista. Voice.fi tapasi miehen Torinossa ja kysyi, miksi Lordin Hard Rock Hallelujah on hänen suosikkiviisunsa kautta aikojen.

Sam Ryderin koko haastattelun voit kuunnella alta tai Podplaysta.

Sam Ryder, 32, edustaa Isoa-Britanniaa Torinon Euroviisuissa Space Man -kappaleellaan. Upeaääninen Ryder on yksi Euroviisujen ennakkosuosikeista ja britit odottavat jo kuumeisesti, katkaiseeko mies heidän heikkojen tulostensa putken. Viime vuonna Iso-Britannia jäi koko kilpailun viimeiseksi raadollisella nollalla pisteellä.

Ryder ei kuitenkaan ota voittajasuosikin asemastaan mitään paineita. Mies on silmin nähden erittäin rentoutunut saapuessaan Voice.fi:n haastatteluun torinolaisen hotellin aulatilaan viisuviikon tiistaina. Kun laulaja puhuu viisuesityksestään, hän puhuu me-muodossa ja viittaa koko tiimiinsä.

- Emme tulleet tänne minkään paineiden kanssa. Ei kävisi järkeen, että alkaisimme ottaa paineita matkan varrella. Teemme tämän aivan muista syistä kuin voittaaksemme tai tullaksemme tietylle sijalle. Kyse on laulamisen ja musiikin rakastamisesta sekä itseilmaisun, biisinkirjoituksen, yksilöllisyyden, rakkauden ja rauhan juhlistamisesta, Ryder sanoo.

Sam Ryder edustaa maataan kappaleella, joka tuo mieleen muistumia Elton Johnista ja David Bowiesta. Esityksessä nähdään valtavat valopylväslavasteet, mutta pitkälti esitys nojaa Ryderin vaikuttavaan laulutaitoon.

Ryderin musiikkiura lähti lentoon yllättävällä tavalla. Hän päätti ensimmäisenä koronakeväänä ladata cover-biisejä TikTok-sovellukseen, ja tämä johti läpimurtoon.

- Aloitin laulamalla Britney Spearsin …Baby One More Timen niin korkealta kuin pystyin äitini keittiössä. Siitä se lähti. Minulla ei ollut mitään odotuksia. Heräsin seuraavana aamuna, ja videolla oli kaksi miljoonaa näyttökertaa, Ryder muistelee.

Hänen äidillään oli huvittava reaktio tähän.

- Hän sanoi, että toivottavasti keittiö oli puhdas! Ryder sanoo ja räjähtää hänelle luonteenomaiseen tarttuvaan nauruun.

Mies jatkoi cover-videoiden lataamista TikTokiin. Nyt hänellä on huimat yli 12 miljoonaa seuraajaa alustalla. Hänen videonsa ovat saaneet hyvinkin huomionarvoisia faneja. Muun muassa Justin Bieber, Sia ja Alicia Keys ovat osoittaneet tukensa Ryderille.

@samhairwolfryder Just gonna stand there and watch me figure out what to wear for @Eurovision ? #fyp #lovethewayyoulie @Rihanna ♬ original sound - Sam Ryder

Jos upotus ei näy, näet videon täältä.

Hehkuttaa Lordia

Sam Ryderilla on selkeä suosikkibiisinsä Euroviisuista kautta aikojen. Se on Lordin Hard Rock Hallelujah.

- Sen pitäisi olla kaikkien suosikkieuroviisubiisi kautta aikain! Ryder hehkuttaa.

Lordin voittoisa esitys vuodelta 2006 oli Ryderin mielestä huikea kaikkia yksityiskohtia myöten.

- Se oli upea. Ne maskit maksoivat varmasti paljon. Oli mahtava valinta viimeistellä look muovihatulla, jossa oli Suomen lippu.

(kuva: AOP)

Ryder huomioi hehkutuspuheessaan myös esityksen pyroefektit, Mr. Lordin pitelemän kirveen ja asusta nousseet siivet.

- Heillä näytti olevan niin hauskaa. He olivat täysin siinä hetkessä.

Ryder opetteli tuohon aikaan soittamaan kitaraa ja kertoo opetelleensa tietenkin soittamaan myös Hard Rock Hallelujahin. Teini-ikäinen Ryder innostui yhtyeestä niin paljon, että meni heti viisufinaalin jälkeen ostamaan yhtyeen albumin, jolta myös voittobiisi löytyi. Ryder kaivoi albumin pitkän tauon jälkeen esiin, kun hänen edustuspaikkansa Euroviisuissa varmistui.

- Minulle tuli niin nostalginen olo Lordista ja vuodesta 2006. Oli mahtavaa mennä ajassa taaksepäin.

Sam Ryder kilpailee Euroviisujen finaalissa lauantaina 14. toukokuuta. Iso-Britannia on yksi Euroviisujen viidestä suuresta rahoittajamaasta, jotka pääsevät aina automaattisesti finaaliin. Suomea Euroviisuissa edustaa The Rasmus kappaleella Jezebel.

Lue myös: Australian euroviisuedustaja heräsi aiemmin joka aamu vihaten itseään - "Perheeni rukoili, että minut korjattaisiin"

Lue myös: Ruotsi on yksi Euroviisujen ennakkosuosikeista - tunteikkaan viisubiisin kirjoittaminen johti valtavaan yllätykseen laulajan elämässä

Lue myös: Kolumni: The Rasmus esiintyi Euroviisujen raadeille - ensimmäiset 25 sekuntia saattoivat ratkaista bändin kohtalon

Kilpailut

Uusimmat