Yrjänä piratismista: Pian kuunnellaan kaikki Sillanpäätä

15.10.2009 13:57 -

CMX:n keulakuvan A.W. Yrjänän mukaan laittoman latauksen ja kaikenlaisen kopioinnin vuoksi artistikattaus kutistuu tulevaisuudessa hyvin vaatimattomaksi.

- Studion perustaminen, äänittäjän ja tuottajan palkkaaminen ei ole ilmasta. Mitä vähemmän liikkuu rahavirtoja, niin sitä vähemmän levyjä tehdään. Päädytään siihen, että 10 vuoden päästä kuunnellaan kaikki sitä ainoata Jari Sillanpään levyä mikä ilmestyy sinä vuonna. Plus tietenkin ilmaiseksi tehtyjä huonoja kellariäänitteitä, Yrjänä kertoi Voicelle.

Taistelussa laitonta latausta vastaan Yrjänä ei ole vinyylilevyjen paluuta vastaan. Miehen mukaan niissä on hyvä soundi kunnollisella levysoittimella kuunneltuna. Spotify-tyyppisessä toiminnassa ei miehen mukaan ole minkäänlaista ansaintalogiikkaa. Yrjänä ei myöskään lähtisi PMMP:n kelkkaan tuomaan takaisin C-kasetteja.

- C-kaseteissa on ainakin yhtä paska soundi kun MP3:sissa. Nykyäänhän kuunnellaan musiikkia tietokoneen kaiuttimilla. 15 vuotta sitten ihmiset vielä kilpaili siitä, että kenellä on hyvät stereot. Nykyään on nappikuulokkeet. Ei ole alapäätä eikä yläpäätä, keskialueen suhinaa kuunnellaan sitten.

Yrjänän mukaan albumi, ja nimenomaan levy A- ja B-puolineen, on hänelle pyhä rakenne. 70-luvun lopulla musiikin kuuntelun aloittanut rockveteraani ei osaa arvioida, tuleeko nykyteineille enää samalla tavalla rakkaita albumeja vai ainoastaan yksittäisiä biisejä.

- Jos ostan iTunesista jonkun singlen, niin minulle on yhdentekevää, vaikka kovalevy kurahtaisi välittömästi sen jälkeen.

Yrjänän mukaan ihmiset käyvät nyt enemmän keikoilla, sen sijaan että ostaisivat levyjä. Rokkari itse ei jää juurikaan kaipaamaan fyysisiä levyjä, ellei kyseessä sitten ole tuplakantinen vinyyli.

- Parjatut levy-yhtiöthän ovat ihan kusessa. En tiedä miksi niitä aina niin hirveästi parjataan, nehän ovat vain pikkufirmoja, jotka yrittävät julkaista musiikkia ja saada siinä sivussa elantonsa.

Kilpailut

Uusimmat