Kuva: Yle / Nelli Kenttä

Uuden musiikin kilpailun osallistujat julki! Mukana kauan toivottu Robin Packalen, bilebändi Portion Boys, Benjamin...

11.01.2023 08:00 - Iiro Myllymäki

UMK:ssa kilpailee seitsemän artistia paikasta Euroviisuissa.

Yle on julkistanut Uuden musiikin kilpailun artistit. UMK:ssa Suomen euroviisuedustajan paikasta kilpailevat Keira, Benjamin, Robin Packalen, Lxandra, Käärijä, Kuumaa ja Portion Boys. Ehdokkaiden kappaleet julkistetaan yksi kerrallaan alkaen huomisesta, 12. helmikuuta. Ensimmäisenä julkaistaan Keiran kappale. Biisit julkaistaan aina keskiyöllä.

UMK:n voittaja valitaan 25. helmikuuta Turun Logomossa käytävän kilpailun jälkeen. Voittaja lähtee edustamaan Suomea Euroviisuihin Liverpooliin toukokuussa.

UMK-kappaleet valinneen raadin puheenjohtajan Tapio Hakasen mukaan tällä kertaa kilpailuun lähetettiin entistä enemmän laadukkaita kappaleita. Hakanen uskoo tämän johtuvan UMK:n kasvaneesta suosiosta.

- Kaikkien aikojen jännittävimmän UMK:n finalisteihin valikoitui lopulta komea kattaus uusia biisejä, joiden esittäjinä nähdään niin kaikkien tuntemia kuin aivan uusiakin artisteja.Kisan nuorimman osallistujan, Keiran, biisi on hänen ensimmäinen oma julkaisu, kun taas kokeneilla Portion Boysilla ja Robin Packalenilla on uriltaan jo kasat kulta- ja platinalevyjä. Benjamin ja KUUMAA ovat tällä hetkellä kovassa nosteessa Suomessa, upeaääninen Lxandra on tehnyt hienoa uraa maailmalla ja Käärijä on ollut rap-skenen lupaava nimi jo vuosia, Hakanen kuvailee.

Alta voit lukea kunkin kilpailijan esittelyt.

Keira – No Business On The Dancefloor

(kuva: Yle / Nelli Kenttä)

Keira on tämän UMK:n nuorin osallistuja, ja hän täyttää pian 18 vuotta. Osa katsojista tunnistaa hänet The Voice of Finlandista, missä hän sijoittui kolmanneksi vuonna 2021. Keiran UMK-kappale on samalla hänen ensimmäinen singlensä. Sitä ovat olleet työstämässä isot biisinkirjoittajanimet Teemu Brunila ja Axel Ehnström sekä saksalaistuottaja Jason Ok.

Keira on jo lapsesta asti unelmoinut urasta musiikin parissa. The Voice of Finland -kilpailu vahvisti Keiran artistihaaveita entisestään.

- Kun pääsin laulamaan tuhansien ihmisten eteen, tuli euforinen fiilis, Keira kertoo.

Keiran No Business on the Dancefloor julkaistaan torstaina 12.1.

Benjamin – Hoida mut

(kuva: Yle / Nelli Kenttä)

Kovassa nosteessa oleva Benjamin on mukana UMK:ssa. Benjaminilla on takanaan vaiheikas ura, joka alkoi suuresta Instagram-suosiosta vuonna 2012 ja päätyi sitä kautta musiikkiuraan. Ensin Benjamin teki musiikkia englanniksi saavuttaen suosiota esimerkiksi Espanjassa, mutta vuonna 2018 hän vaihtoi laulukielekseen suomen. Myös UMK-kappale on suomenkielinen.

Rohkea poppari on heittäytynyt myös tanssin vietäväksi, sillä hän voitti edellisen Tanssii tähtien kanssa -kauden. Ylen tiedotteessa Benjaminin kuvaillaan olevan kuin syntynyt Euroviisuihin.

Hoida mut on viisukulttuuriin kasvaneelle Benjaminille tärkeä biisi, sillä se koskee elämässä tärkeää hetkeä ja myös muovaa totuttuja sukupuolirooleja. Miehen ei tarvitse olla alfa, vaan vahvakin mies voi laulaa toiselle antautumisesta.

- Tätä juuri halusin tehdä, kun jonain päivänä tulen UMK:hon, hän kertoo.

Benjaminin Hoida mut julkaistaan perjantaina 13.1.

Robin Packalen – Girls Like You

(kuva: Yle / Nelli Kenttä)

Kansainvälistä uraa rakentavaa Robin Packalenia on toivottu UMK:hon jo monta vuotta, ja nyt vihdoin oli oikea aika osallistua. Robin singahti valtavaan suosioon vuonna 2012 Frontside Ollie -hitillä, kun hän oli vasta 13-vuotias. Teinitähtiajat on nyt jätetty taakse, ja mies tekee uraa englanniksi.

Robin kertoo, että UMK-osallistuminen on ollut hänen mielessään jo vuosia, mutta vasta nyt hän koki olevansa valmis siihen.

- Sen lisäksi tuli tehtyä niin hyvä biisi, että koko maailman tulisi kuulla se, Robin sanoo.

Robin Packalenin Girls Like You julkaistaan maanantaina 16.1.

Lxandra – Something to Lose

(kuva: Yle / Nelli Kenttä)

Vahvaääninen Lxandra, eli Alexandra Lehti, on yksi suomalaisista popmusiikin vientitoivoista. Hän voitti vuonna 2019 Music Moves Europe Talent Award -palkinnon. Lxandra julkaisi debyyttialbuminsa vuonna 2021.

19-vuotiaana Lxandra muutti Berliiniin työskentelemään musiikkialan huipputekijöiden kanssa ja on ihastuttanut artistina maailmanlaajuisesti jo ensisinkuista asti. Vahvaa tarinankerrontaa ja herkkyyttä täynnä olevaa Lxandran musiikkia on myös kuultu monissa amerikkalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Kuten Robin Packalen, myös Lxandra oli pohtinut UMK:ta mahdollisuutena jo pitkään, mutta vasta Something to Lose -balladi tuntui oikealta lähettää kilpailuun.

Lxandran Something To Lose julkaistaan tiistaina 17.1.

Käärijä – Cha Cha Cha

(kuva: Yle / Nelli Kenttä)

UMK:n tuntemattomampaa laitaa edustaa rap-artisti Käärijä. Vuonna 2016 esikoissinglensä julkaissut artisti haluaa rikkoa genrerajoja ja kokeilla uusia asioita. Tiedotteessa häntä kuvaillaan häpeilemättömäksi ja arvaamattomaksi.

Myös Cha Cha Cha -kappaleessa on yhdistelty monia asioita.

- Suomi on bilekansaa, raskaan musiikin kansaa ja poppikansaa – tässä biisissä on yhdistetty tämä kaikki, Käärijä sanoo.

Käärijän debyyttialbumi Fantastista ilmestyi vuonna 2020.

Käärijän Cha Cha Cha julkaistaan keskiviikkona 18.1.

Kuumaa – Ylivoimainen

(kuva: Yle / Nelli Kenttä)

Kuumaa-yhtyeeseen kuuluvat Johannes Brotherus, Jonttu Luhtavaara ja Aarni Soivio. Yhtyeen debyyttialbumi ilmestyi vuonna 2019, mutta suurempaan suosioon he ovat nousseet hiljattain. Tästä tunnustuksena tuli esimerkiksi Emma-ehdokkuus vuoden tulokkaan kategoriassa tämän vuoden gaalassa. Parin vuoden aikana yhtye on julkaissut radiokanavat ja striimauspalvelut valloittaneita hittejä.

- Meille bändi on ennen kaikkea ystäväporukka. Meitä kaikkia yhdistää kunnianhimo. Otetaan tämä tosissaan, mutta ei olla liian vakavia, Johannes kertoo.

UMK-raati kuvailee Ylivoimainen-kappaleen olevan totuttua menevämpää Kuumaa-musiikkia.

Kuumaa-yhtyeen Ylivoimainen julkaistaan torstaina 19.1.

Portion Boys – Samaa taivasta katsotaan

(kuva: Yle / Nelli Kenttä)

Suomen kovimmaksi bilebändiksikin tituleeratulla Portion Boysilla on takanaan yli kymmenen vuoden ura, mutta koko kansan tietoisuuteen yhtye tuli vuoden 2021 Vauhti kiihtyy -megahitillä. Yhtyeeseen kuuluvat Kenraali Vahva, El Meissel, vuonna 2021 laulajana aloittanut A.P. Vuori, JaloTiina sekä Taitelija Nieminen.

Ajatus UMK:hon osallistumisesta on kypsynyt Portion Boysin mielessä jo useamman vuoden – ja nyt oli oikea hetki. Bändi kokee, että heillä on nyt paketti kasassa, eikä mitään menetettävää, ainoastaan annettavaa.

UMK-biisin Samaa taivasta katsotaan sanoma on bändille merkityksellinen: olemme kaikki yhtä tärkeitä.

Portion Boysin Samaa taivasta katsotaan julkaistaan perjantaina 20.1.

Uuden Musiikin Kilpailun voittaja ja Suomen seuraava euroviisuedustaja valitaan 25.2.2023 Turun Logomon UMK23-tapahtumassa. Finaalilähetys nähdään ja kuullaan suorana Yle TV1:ssä, Yle Areenassa, Radio Suomessa ja Yle X3M:llä. Voittaja selviää laskemalla yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet yhteen: katsojien äänten painoarvo on 75 prosenttia ja kansainvälisen raadin 25 prosenttia.

Lue myös: Bess paljastaa, voisiko vielä osallistua Uuden musiikin kilpailuun

Lue myös: UMK:n juontajaksi yllätysnimi - Samu Haber tunnustautuu elinikäiseksi euroviisufaniksi

Kilpailut

Uusimmat