Kuva: Sanni Seppä

Muhiiko Euroviisuissa jo skandaali? Fanit raivoissaan, Suomeen saapunut edustaja kiistää syytökset vilpillisestä toiminnasta

02.03.2023 17:15 - Iiro Myllymäki

Monet euroviisufanit uskovat, että Puolan edustaja Blanka on junailtu vilpillisin keinoin karsintavoittoon. Blanka sanoo Voice.fi:n haastattelussa, että spekulaatiot ovat perättömiä.

Puola valitsi helmikuun lopussa euroviisuedustajansa Tu bije serce Europy -karsinnassaan. Voittajaksi valikoitui Blanka-niminen artisti pirteällä popkappaleella Solo. Blanka on parhaillaan Suomessa tekemässä uutta musiikkia ja markkinoimassa euroviisukappalettaan.

Voice.fi pääsi haastattelemaan Blankaa, ja koko haastattelun voi kuunnella alta tai Podplaysta.

Blanka Stajkow, 23, on ajautunut euroviisufaneja kuohuttaneen kohun keskelle, ja hänen voittonsa oikeellisuus on kyseenalaistettu vahvasti sosiaalisen median kanavissa. Monet ovat epäilleet, että Puolan euroviisukarsinnat järjestävä yleisradioyhtiö, konservatiivisen valtionhallinnon alaisuudessa toimiva Telewizja Polska (TVP) on järjestänyt Blankan voittoon erinäisin keinoin. Artisti itse kiistää tämän vahvasti.

- Meneillään on niin paljon spekulaatioita, ja monet sanotuista asioista eivät ole totta, Blanka sanoo ykskantaan Voice.fi:n haastattelussa.

Puolan euroviisukarsinnoissa voittajan ratkaisivat yleisöäänestys ja nelihenkinen ammattilaisraati. Kummallakin oli 50 prosentin painoarvo tuloksiin. Monissa vihaisissa kommenteissa on toistunut väite, että Blankalla olisi henkilökohtainen side kahteen tuomariston jäseneen. Kommenteissa sanotaan, että Blanka on yhden raadin jäsenen pojan ystävä ja raadissa toimi Blankan koreografi. Laulaja tyrmää molemmat väitteet.

- Tuolla kiertää paljon valheellisia tietoja, mikä on hullua. Ei tietenkään tunnu hyvältä kuulla tuollaista. Yritän olla katsomatta noita uutisia ja pyrin siihen, että nämä asiat eivät pääse vaikuttamaan minuun, Blanka sanoo.

Blanka saapui Suomeen tekemään uutta musiikkia. Kyseessä on naisen ensimmäinen vierailu Suomessa. (kuva: Sanni Seppä)

Nainen toistaa useampaan otteeseen haluavansa nyt keskittyä vain esityksensä hiomiseen Liverpoolin Euroviisuja varten ja uuden musiikin tekemiseen. On kuitenkin hyvin mahdollista, että kohu ei ihan hetkessä laannu. Viisufanit ovat listanneet monia muitakin seikkoja, jotka saavat Blankan voiton vaikuttamaan epäilyttävältä heidän silmissään. Esimerkiksi Redditin euroviisuryhmässä sanotaan, että karsinnan sääntöjä muutettiin vain päiviä ennen finaalia siten, että raatien painoarvoa saatiin lisättyä voittajan valinnassa.

Monet spekuloivat, että Puolan valtiollinen televisioyhtiö ei halunnut ennakkosuosikki Jannin voittavan. Raati antoi Blankalle täydet 12 pistettä, kun taas Jann sai vain seitsemän pistettä. Yleisöäänissä Jann sai suurimman pistepotin, eli 12 pistettä ja Blanka tuli toiseksi ja sai 10 pistettä. Monet ovat kokeneet pisteiden jakamisen systeemin epäreiluksi, sillä yleisöääniä ei painotettu äänestysprosentin mukaan, kuten esimerkiksi Uuden musiikin kilpailussa tehdään. TVP:tä on syytetty läpinäkyvyyden puutteesta tulosten julkistuksessa, sillä yleisöäänten prosentuaalista jakautumista ei ole julkistettu. Tämä on lisännyt epäilyksiä siitä, että yhtiö yrittää peitellä jotakin. Huomioitavaa on se, että pääasiassa kommenteissa ei tunnuta syytettävän Blankaa mistään, vaan syytökset kohdistuvat taustalla olevaan koneistoon.

Esimerkiksi Euroviisujen virallisen Instagram-tilin Blanka-päivityksen kommenttikenttä on täynnä kommentteja, joissa naista kutsutaan valheelliseksi voittajaksi ja osa jopa vaatii Puolaa diskattavaksi Euroviisuista. Monissa kommenteissa myös vaaditaan viisut järjestävää yleisradioliitto EBU:ta tarkastamaan Puolan äänestystulokset ja tutkimaan, onko äänestys järjestetty reilulla tavalla. Blanka itse toteaa, että tällainen selvitys voisi olla hyvästä ja hälventää spekulaatioita.

- Ehkä se olisi hyvä asia. Kannatan sitä, Blanka sanoo.

Eurovision laulukilpailu kertoo virallisilla nettisivuillaan, että EBU ei lähtökohtaisesti puutu maiden kansallisiin karsintoihin.

”On täysin kiinni osallistuvista tv-yhtiöistä, miten ne päättävät valita kilpailukappaleensa. EBU kuitenkin vaatii täyttä läpinäkyvyyttä valitun menetelmän osalta”, sivuilla kirjoitetaan.

EBU ei ole ottanut Puolan karsintaan ainakaan toistaiseksi kantaa.

Voice.fi tavoitti TVP:n euroviisuasioiden mediapäällikön, mutta hän ei vastannut sähköpostitse esitettyihin kysymyksiin aiheesta ennen artikkelin julkaisua.

Blanka yllättyi nettivihasta

Blanka on kertonut aiemmin sosiaalisessa mediassa olleensa yllättynyt häntä kohtaan nousseesta nettivihan aallosta. Hän ei ymmärrä, mikä motiivi ihmisillä on levittää hänen mukaansa perättömiä tietoja hänestä.

- Minulla ei ole aavistustakaan. Haluaisin saada vastauksen siihen.

Blanka aikoo muuttaa karsinnoissa nähdyn live-esityksen täysin Liverpooliin. (kuva: Sanni Seppä)

Tv-yhtiö TVP:tä on syytetty kommenteissa korruptoituneeksi organisaatioksi, joka muutenkin levittää konservatiivisen hallinnon propagandaa. Puolassa vallassa oleva konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue on ottanut TVP:n kanavat tiukasti ohjaksiinsa, kertoo esimerkiksi Foreign Policy -sivuston analyysi. Sivuston haastattelema TVP:n toimittaja kertoi vuonna 2019, että poliitikoilla ei ole koskaan ollut maassa yhtä suurta valtaa televisiotiedonvälitykseen kuin nyt. Laki ja oikeus on kansallismielinen puolue, joka vastustaa esimerkiksi maahanmuuttoa ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Puolue voitti parlamenttivaalit Puolassa vuonna 2019 oltuaan vallassa myös edellisen kauden. Kyseisten vaalien alla Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen 54 jäsentä allekirjoitti julkilausuman, jossa TVP:tä kutsuttiin ”propagandakanavaksi hallitsevalle puolueelle”. Allekirjoittajien joukossa oli viisi Suomen valtuuskunnan jäsentä.  

Blanka vaikuttaa vellovasta kohusta huolimatta hyväntuuliselta ja rauhalliselta. Hän yrittää sulkea ulkopuolisen kohinan mahdollisimman hyvin pois päänsä sisältä.

- Perheeni ja tiimini tukevat minua. Voin hyvin, ja keskityn uuden musiikin tekemiseen ja positiivisiin asioihin, Blanka sanoo.

Hän aikoo tehdä paljon töitä euroviisuesityksensä eteen ja näyttää epäilijöille, että hän on ansainnut karsintavoittonsa. Blanka kilpailee Euroviisujen toisessa semifinaalissa 11. toukokuuta. Suomen edustaja Käärijä puolestaan nähdään ensimmäisessä semifinaalissa 9. toukokuuta. Viisufinaali käydään lauantaina 13. toukokuuta.

Voit kuunnella Blankan koko haastattelun artikkelin alusta tai Podplaysta tästä linkistä. Haastattelussa artisti kertoo myös, millainen suomalaisyhteys hänen euroviisubiisillään on ja mitä hän on mieltä Suomen edustajasta Käärijästä.

Lue myös: Käärijän "härski" UMK-voittoesitys oli vähällä olla aivan toisenlainen, hätäpalaveri muutti kaiken - "Se olisi ollut tosi kliseinen"

Lue myös: UMK-voittaja Käärijälle tipahtelee naisilta alastonkuvia somessa, kertoo mielipiteensä: "Se enemmän naurattaa"

Lähteet: Escxtra, Reddit, Eurovision.tv, Foreign Policy, Parliamentary Assembly

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat