Kuva: AOP

Sonata Arctica teki paluun juurilleen - yhtyeen jäsenet kertovat syyn

23.03.2024 16:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Uusi albumi Clear Cold Beyond on nyt julkaistu ja se on saanut faneilta valtavan määrän positiivista palautetta.

Clear Cold Beyond on Sonata Arctican yhdestoista studioalbumi, joka julkaistiin 8. maaliskuuta. Albumi on paluu yhtyeen juurille, eli power metal -musiikkityyliin.

Voice.fi tapasi yhtyeestä Henrik Klingenbergin ja Pasi Kauppisen Helsingissä tammikuussa uuden albumin tiimoilta.

Kysytäänpä heti alkuun. Miksi palasitte power metal -tyylin pariin vuosien tauon jälkeen? 

- Edellinen studiolevy oli Talviyö-niminen ja siitä tuli ehkä enemmän rock kuin piti. Halusimme soittaa kaiken yhdessä ja tehdä sen luomumeiningillä. Sitten alettiin tehdä akustista hommaa ja kun koronapandemian vuoksi oli turhan paljon vapaa-aikaa, niin tehtiin akkarilevyt ja niiden tiimoilta pitkä rundi. Sitä alkoi lopulta kaipaamaan jotain ihan muuta, yhtyeen kosketinsoittaja Henrik Klingenberg sanoo.

- Tony [Kakko, laulaja] sanoi demotusvaiheessa, että nyt tulee nopeampaa tykistä. Kävi heti selväksi, missä mennään, Klingenberg jatkaa.

Clear Cold Beyond on nyt julkaistu ja se on saanut faneilta valtavan määrän positiivista palautetta. Myös yhtye itse on tyytyväinen levyyn - toisaalta sitä on saanut kuunnella sen verran, että selkeää mielipidettä on vaikeaa vielä luoda.

- On tosi mahtavaa nähdä, että jengi on digannut tästä levystä. Itse on kuunnellut sitä tekoaikana niin paljon, että on vaikea olla siitä mitään mieltä, basisti Pasi Kauppinen sanoo.

- Albumit muuttuvat omassakin mielessä vuosien varrelta ja monia asioita unohtaa. Esimerkiksi aikoinaan kun nauhoitettiin Ecliptica-albumia uudelleen, niin piti kaivaa se alkuperäinen esiin ja kuunnella, että miten ne biisit menevät. Sitä huomasi, että tässä matkan varrella on livenä soittanut erilaisia variaatioita ja jotkut jutut aina väärin, Klingenberg nauraa.

- Pari vuoden päästä osaamme siis tätäkin albumia kuunnella uudella korvalla, Klingenberg päättää. 

Sonata Arctica kiertää tällä hetkellä kattavalla Suomen-kiertueella. Onko suomalaisten edessä erilaista soittaa kuin ulkomailla?

 - Itse se soittotapahtuma on periaatteessa aina samanlainen ja sitten muutos tulee yleisön kautta. Se on lähinnä riippuvainen aina siitä illasta eikä maasta. Jos menemme lavalle tekemään vain omaa juttuamme emmekä mieti, kuka on katsomassa, niin silloin ne ovat treenit. Keikalla pitää lyödä energialataus yleisön suuntaan ja toivoa, että sieltä saa jotain takaisin. Tämä kuulostaa hassulta, mutta tarkoitus on luoda semmoinen energiapallo, joka pomppii yleisön ja bändin välillä ja sitten se voi kasvaa valtavaksi ja kaikilla on mahtava fiilis, Klingenberg sanoo. 

 - Suomessa on kyllä aina mahtava yleisö ja se ei ole koskaan pettänyt, Kauppinen lisää kohteliaasti. 

Sonata Arctica on myynyt maailmanlaajuisesti satoja tuhansia albumeita. Sen tunnettuja kappaleita ovat muun muassa Tallulah, Full Moon sekä Don´t Say A Word.

Kuuntele koko haastattelu alta tai suoraan Podplaysta. Haastattelussa puhutaan tarkemmin muun muassa uudesta albumista ja tulevasta kiertueesta. Mutta mieltä artistit ovat tekoälystä? Sekin selviää. 

Voice.fi, Radio City ja Radio SuomiRock ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Sonata Arctican uusi kappale herättää innostusta - "Kuin vanhaa Sonataa"

Lue myös: Sonata Arctican odotettu albumi julkaistaan keväällä - "Paluu metallin pariin"

Kilpailut

Uusimmat