Jenkkiartisti iloitsee: Cd-levyjen erikoisversiot tulevat takaisin

06.04.2010 16:32 -

Laskevien levymyyntien kanssa kamppaileva musiikkiteollisuus on tuonut 1990-luvulta tutut cd-levyjen erikoisversiot takaisin markkinoille.

Hiljattain Suomessa vierailleen Fear Factory -yhtyeen laulaja Burton C. Bell on kehityksestä mielissään, sillä mies tunnustaa keräilevänsä suosikkilevyjensä erikoisversioita. Bonus-biisien lisäksi erikoisversiot paketoidaan usein normaalista "jewel case" -muovikotelosta poikkeavalla tavalla.
-Vielä jokin aika sitten levy-yhtiöt valittelivat, että erikoispakettien tekeminen on liian kallista, emmekä saaneet pyynnöistä huolimatta markkinoille erikoisversioita omista levyistämme. Nyt levy-yhtiöiden on pakko kehittää myös jotain uutta, jotta cd:t vielä kelpaisivat ihmisille. Minä olen mielissäni tästä kehityksestä, Bell kertoo.

Fear Factoryn uudesta Mechanize-levystä tuli markkinoille muutamakin erikoisversio. Komein on 90 euroa maksava työkalulaatikko, joka levyn lisäksi sisältää julisteen, tarroja sekä kasan ihka oikeita työkaluja. Myös levyn normiversion paketointi on kekseliäs moneen osaan taittuvine pahviosineen.

Myös muut yhtyeet ovat mukana tässä kehityksessä. Ismo Alangon uuden Onnellisuus-levyn kansi on moneen suuntaan aukeava kaksiosainen pahviteos, jonka sisuksista löytyy näyttävää grafiikkaa ja tietysti biisien sanat.
-Annettiin graafikko Tuomo Parikalle vapaat kädet, ja tällaisen hän sai aikaan. Olen oikein tyytyväinen lopputulokseen, Alanko kertoi Voicelle levyn julkaisun aikoihin.

Helsinkiläisen Lapko-yhtyeen kohopainetuissa levynkansissa on erillisinä osina juliste ja sanoitusvihko. Amerikkalainen folk-kuningatar Joanna Newsom sen sijaan paketoi kolme levyä käsittävän Have One On Me -uutuutensa pahvirasiaan, joka sisältää kolme eri kuvalla varustettua levynkantta ja paksun sanoitus- ja kuvitusvihon.

Tällaiset cd-levyt antavat bändien faneille taatusti enemmän lisäarvoa mp3-tiedostoon verrattuna, kuin vain biisien nimet ja pari valokuvaa sisältävät cd:t, joita viime aikoina on säästömielessä tehtailtu.

Kilpailut

Uusimmat