CMX:n uudet säännöt: Ei heviä, ei progea, ei koskettimia, ei kitarasooloja

29.09.2010 17:50 -

Suomalaisen rockin kulmakiviin kuuluva CMX halusi, että heidän tänään ilmestyvä Iäti-albuminsa kuulostaa erilaiselta kuin sen edeltäjät. Siksi bändi loi sääntöjä levyntekoon.

Sääntöjen luomisen esikuvaksi yhtye otti tanskalaiset elokuvaohjaajat Lars Von Trierin ja Thomas Vinterbergin, joiden Dogme 95 -julistus rajoitti elokuvanteon keinoja tiukasti.

CMX:n dogmat eivät olleet yhtä vakavamielisiä kuin tanskalaisohjaajien, sillä niihin kuuluu myös muutoksenhakumahdollisuus. Kahteen ensimmäiseen sääntöön, eli "ei heviä" ja "ei progea" ei kuitenkaan voinut hakea muutosta.

- Jos biisissä oli enemmän kuin kolme osaa, siitä piti lähettää dogmaneuvostolle hakemus. Jos siihen tulee kosketinsoittimia pitää lähettää hakemus. Jos se on yli neljä ja puoli minuuttia pitkä pitää lähettää hakemus. Ja taisipa olla myös kitarasoolon kanssa sama juttu. Meillä oli nämä hakemukset ihan printattuna, siellä oli kohdat mihin haetaan muutosta, Yrjänä selventää Voicelle.

Näin yhtyeen kolmannestatoista albumista tuli edellislevyjä helpommin lähestyttävä pop-levy, jossa on CMX:lle tunnusomaista kieroa tarttuvuutta.

- Eipä sekään tosin kaikkia miellyttänyt. Pari ystävää kommentoi levyn kuultuaan, että just kun mä opin tykkäämään niistä progelevyistä, niin te teette pop-levyn, Yrjänä nauraa.

Iäti on kaupoissa tänään.

Kilpailut

Uusimmat