Sannia ei pakoteta muottiin

24.09.2013 18:30 - Mikko Räsänen

20-vuotias laulajatulokas Sanni on teini-iästä lähtien halunnut laulajaksi ja tiennyt millaista musiikkia haluaa tehdä.

Sanni on yksi tämän vuoden kuumimmista kotimaisista artistitulokkaista. Taiteilijanimen takaa paljastuva Sanni Kurkisuo lienee monille tuttu Miss Farkku-Suomi -elokuvasta, mutta ensisijaisesti Sanni on aina ollut muusikko.

- Tulin musiikkibisnekseen jo 14-vuotiaana. 16-vuotiaana minulle kristallisoitui oma saundini ja visuaalinen ilmeeni, Sanni muistelee aikaa, jolloin hän aloitti opiskelut Sibelius-lukiossa.

Sanni alkoi tehdä musiikkia ja tutustui tunnettuihin biisinikkareihin, joiden kanssa hän alkoi kokeilla yhteistyötä. Luottokumppaniksi valikoitui Hank Solo eli Smak-yhtyeestä tuttu Henri Salonen, jonka kanssa kemiat kohtasivat poikkeuksellisen hyvin.

Pöytälaatikkoon kertyi kappaleita, jotka eivät tyydyttäneet, mutta myös kappaleita, jotka läpäisivät Sannin itsekriittisen seulan. Kun noista parhaista pöytälaatikkokappaleista oli saatu äänitettyä Prinsessoja ja astronautteja, Sotke mut, Me ei olla enää me ja Jos mä oon oikee, alkoi levy-yhtiön etsintä.

Se on monesti helpommin sanottu kuin tehty.

- Olin päättänyt, että teen levyn vaikka itse, jos en saa levytyssopimusta.

Sanni panosti siihen, miten lähestyi levy-yhtiöitä. Eräs pitkään levy-yhtiöissä työskennellyt muistaa yhä päivän, kun tuo yhteydenotto tuli.

- Olen ollut alalla yli kymmenen vuotta, enkä ole koskaan nähnyt niin täydellistä promokittiä kuin minkä Sanni lähetti. Siinä oli biisit, loistavat valokuvat ja niin hyvin kirjoitettu bio, ettei siihen olisi mitään lisättävää, levy-yhtiöammattilainen muistelee.

Levy-yhtiöiden kannalta Sanni oli kultakimpale myös siksi, että hän säveltää ja sanoittaa omat kappaleensa itse.

Sannin jännitys levytyssopimuksen saamisesta hälveni nopeasti, kun yhtäkkiä moni suomalainen levy-yhtiö kertoikin olevansa kiinnostuneita hänestä. Taistelun Sannista voitti maan suurin levy-yhtiö Warner.

- Siellä hiffattiin heti, mistä minussa ja musiikissani on kyse, Sanni perustelee.

Sannilla on ollut niin vahva visio siitä, miltä hän haluaa kuulostaa ja näyttää, että hän ei olisi kovin helpolla suostunut levy-yhtiön taholta tulevaan sanelupolitiikkaan, jolla häntä olisi alettu muuttaa tai lokeroida.

- Nyt kukaan ei ole tullut sanomaan mitään edes siitä, miten minun pitäisi pukeutua.

Sannin esikoisalbumi Sotke mut ilmestyi perjantaina. Prinsessoja ja astronautteja oli levyn ykkössingle. Jos mä oon oikee valittiin toiseksi singleksi, ja se viimeistään lähti niin tiukkaan radiosoittoon, että Sanni nousi ihmisten tietoisuuteen. Hittiputki ei lopu siihen, vaan monen mielestä seuraavana singlenä julkaistava erokappale Me ei olla enää me on levyn kruununjalokivi.

Yksi albumin kappaleista on Kiitos ja anteeksi, joka on nähtävissä suorana kuittailuna kotimaisille levy-yhtiöille ja niiden tavalle muokata artisteja mieleisikseen. Kappaleessa muun muassa piikitellään nimeä sanomatta sitä suomalaista levymogulia, joka olisi halunnut aikanaan vaihtaa aloittelevan The Rasmus -yhtyeen laulukielen suomeksi.

- Suomalainen musiikkibisnes on täynnä levysetiä, jotka ovat tottuneet tekemään kaiken rutiinilla ja samalla tavalla kuin ennen, Sanni kertoo kappaleen vaikuttimista.

Niin levysedille kuin kuulijoille Sannilla onkin yksi toive.

- Älkää pistäkö minua lokeroon.

Toivetta on helppo noudattaa ainakin, jos on kuunnellut Sotke mut -albumin. Levyllä nimittäin on urbaanin pop-musiikin lisäksi muun muassa räppiä ja jopa kantrivaikutteita. Tunneskaalatkin vaihtelevat duuri-iloittelusta riipaisevaan erokappaleeseen.

- Levyä tehdessä joinakin hetkinä saatoin olla iloisissa kantripoppifiiliksissä ja toisina taas todella syvissä vesissä. On hienoa, että sain julkaista levyn, jossa kaikki nuo fiilikset ovat mukana.

Sanni on valittu esiintymään Voicen The Risteilylle marraskuussa. Risteilyn muina esiintyjinä nähdään Cheek, Anssi Kela, Tuomas Kauhanen ja Scandinavian Hunks. Lue täältä lisää risteilystä ja osallistu kilpailuun, jossa voit voittaa liput ikimuistoiselle matkalle.

Kilpailut

Uusimmat