Gasellit: "Joku saattaa suuttuakin uudesta soundistamme"

11.10.2015 18:15 - Senja Rapila

Helsingistä ponnistavat Gasellit valmistautuvat uuden Seis-albumin julkaisuun.

Vaikka helsinkiläinen rap-kokoonpano Gasellit onkin toisella levyllään Mennään naimisiin -kappaleessa menossa naimisiin, on uudella Seis-albumilla hieman erilaiset tunnelmat. 

- Oltiin menossa naimisiin viime levyllä, mutta nyt on taas ollut enemmän tällaista edes takas vatvomista, Hätä-Miikka toteaa The Voicen haastattelussa.

Uuden Seis-albumin nimi juontaa juurensa juurikin siitä, mitä se kirjaimellisesti tarkoittaa: pysähtymistä. Yhtyeestä tutut pojat ovat kaikki aikuisuuden kynnyksellä, joka aiheuttaa tahattomasti harmaita hiuksia jokaiselle. Jokainen on aikuistunut – tavallaan.

- Jotenkin tuntuu siltä, että vaikka asiat menevätkin eteenpäin, aina loppujenlopuksi asiat pysyvät kuitenkin niin samoina, Hätä-Miikka sanoo.

- Olemme nyt vähän sellaisessa välivaiheessa, ettei halua olla vielä se nelikymppinen perheenisä, mutta ei sitten toisaalta voi olla enää se 16-vuotias, bussin takapenkillä ryyppäävä räkänokkakaan, Thube Hefner, eli Hefe, pohtii.

Soundi ja tekninen osaaminen kehittynyt

Uusi albumi on kehittynyt huomattavasti aiemmista, ja onkin soundiltaan pehmeämpi. Myös Gasellit ovat huomanneet, että he ovat vihdoin löytämässä omaa tyyliään tehdä omannäköistä musiikkia. 

- Ensimmäinen EP tuntui meistä kaikista jälkikäteen vähän siltä, että se jäi hieman valjuksi. Sitten meille tuli sellainen vastareaktio, että Kiittämätön-levy oli sitten todella rosoinen ja elämänmakuinen. Ehkä ne Gasellit ovat sitten siellä EP:n ja Kiittämättömän välissä, Hätä-Miikka kertoo.

- Olemme siitä hankalassa tilanteessa, että meillä on niin monia juttuja mitkä kiinnostavat, eikä olla soundillisesti jumissa yhteen tiettyyn juttuun. Meillä voi paketti tulla helposti liian laveaksi, jos siellä mennään laidasta laitaan. Ehkä tällä levyllä olemme oppineet paremmin yhdistelemään kaikkea, mistä pidetään, sellaiseksi sulavaksi kokoelmaksi.

Kokoonpano on kokenut myös teknisen puolen kehitystä, sillä Gasellit ovat tehneet viimeisen puolentoista vuoden aikana enemmän musiikkia kuin koskaan. Hätä-Miikka julkaisi oman soololevynsä, Persaukinen Ystäväsi, ja Thube Hefner keskittyi omaan DJ Ibusal -projektiinsa.

- Emme olisi pystyneet tekemään tätä levyä vuonna 2010, kun teimme meidän ensimmäistä julkaisuamme. Toisaalta meiltä ei ehkä enää onnistuisi niin vilpitön koheltaminen, kun mitä olemme silloin tehneet, mitä aina välillä jääkin kaipaamaan. Paljon me myös funtsitaan ja haahuillaan, ja sen takia varmaan tässä nyt menikin kaksi vuotta näiden levyjen välillä, Hätä-Miikka naurahtaa.

Uudistuneet Gasellit saattavat herättää voimakkaita tunteita

Uuden levyn soundi saattaa herättää närkästystä vanhemman materiaalin ystävissä, koska se on kokenut niin suuren muodonmuutoksen. Gasellit eivät kuitenkaan ole huolestuneita tästä, sillä uudelta levyltä löytyy myös tästä pehmeästä linjasta poikkeavia kappaleita.

- Soundillisesti uusi levy on todella yhtenäinen, mutta totta kai siellä on ääripäitä senkin sisällä. Tämä on kuitenkin tuotannollisesti tasapainoisin paketti meidän kaikista levyistä – myös tematiikan suhteen. Uusi levy ei missään nimessä ole minkäänlainen konseptialbumi, että se kertoisi vain yhdestä asiasta. Moniin kappaleisiin voi liittää jollain tavalla kuitenkin sellaista pysähtyneisyyttä, ja paikallaan olemisen tematiikkaa, taustalle. Se on myös aihepiireiltään yhtenäisin meidän kaikista levyistä, Hefe kertoo.

Tällä hetkellä nosteessa olevan Kasmirin osallistuminen uuteen Vainoharhainen-sinkkuun voi herättää myös erilaisia mielipiteitä.

- Kasmir saattaa olla joidenkin kuuntelijoidemme mielestä niin iso mainstream-artisti, että joku saattaa siitä vähän hätkähtää, ja suuttuakin. Sen me kuitenkin lupaamme kaikille kuuntelijoillemme, että pyrimme vaalimaan sitä Gasellien henkeä, mihin jotkut ovat varmasti ihastuneet aikanaan, Hätä-Miikka painottaa.

- Vaikka nyt tuntuisikin siltä, ettei ole saanut mitään irti näistä ihmissuhderalleista, mitä ollaan nyt julkaistu, niin ihan varmasti siellä levyllä on myös semmoisia biisejä – voin melkein luvata – mitkä toimii myös erilaisista lähtökohdista meitä kuunteleville. Luvataan pysyä itsellemme rehellisinä, ja luvataan jatkossakin haastaa itseämme.

Lue myös: Arman Alizadin ohjelmastaan: Yhden jakson valmistelu vei yli kaksi vuotta

Kilpailut

Uusimmat