Kuva: Capcom

"Wintersien saagan risteyskohta" - Arvostelussa: Resident Evil Village - Winter's Expansion (PC)

03.11.2022 15:15 - Henri Laukka / henri.laukka@bauermedia.fi

Wintersien klaanin saaga tulee risteyskohtaansa Resident Evil Villagen uuden Winter’s Expansion -lisäosan myötä.

Kun Ethan Winters esiteltiin Resident Evil -pelisarjan faneille vuoden 2017 Resident Evil 7:n myötä, pelisarja siirtyi samalla kiinteiden kamerakulmien ja kolmannen persoonan kamerakulmista FPS-aikakauteen. Samalla pelisarja nousi suosiossaan uuteen kukoistukseen ja voidaan sanoa, että Capcomin kruununjalokivi nostettiin uuden virustyyppinsä avulla haudastaan kuin Umbrellan saastuttama zombie konsanaan. 

(kuva: Capcom)

Menestysteosta seurasi, paitsi pelisarjan rakastetuimpien teosten Resident Evil 2 sekä 3 Remaket vuosina 2019 ja 2020, niin myös vuonna 2021 varsin odotettu Resident Evil Village, jonka lopussa pelaajat kokivat suosituksi nousseen Ethan Wintersin hahmon kohtalon hetket. Pelisarjalle ominaiseen tyyliin tarinaa ei kuitenkaan viety aivan täysin loppuunsa, vaan se jätettiin osittain avonaiseksi perinteisen elokuvallisen cliffhangerin myötä. Nyt tarina kuitenkin saa edes jonkinlaisen lopetuksensa, mutta se lopetus jää valitettavasti aika valjuksi.

Wintersin klaanin tarina on nyt saanut jatkoa Villagen tuoreen Winter’s Expansion -lisäosan myötä. Lisäosan juonta sen kummemmin spoilaamatta kerrottakoot, että Wintersien saaga ei todellakaan ole ohi, vaan se on ainoastaan risteyskohdassaan. Ethanin tarina jäi Villagen lopussa vielä hieman avoimeksi ja pelin loppuvideossa esiteltiin Ethanin tytär Rose aikuiseksi kasvaneena. Rose on pelaajille tuttu sylivauvaikäisenä hahmona, jonka pelastustarinan Village pääpelissään kertoo, ja Winter’s Expansioniin kuuluvan Shadows of Rose -kampanjan myötä pelaaja hyppää juurikin Ethanin tyttären saappaisiin. 

(kuva: Capcom)

En halua tässä arvostelussa spoilata lyhykäisen lisäosan juonta piiruakaan, joten kerrottakoot tästä seikkailusta ainoastaan se, että tarinallisesti rakennettuna kokonaisuutena se on b-luokan kauhuelokuvaan verrattavaa sekoilua, jossa ei ole järjen hiventäkään. Rosen ultimaattinen päämäärä koko lyhyen sekoilun aikana on toki uskottavaa tavaraa, mutta se, miten koko tarina kuljetetaan pelaajan eteen, on sanalla sanoen välttävää tasoa.

Pelin lokaatiot ovat pääpelin pelanneille varsin tuttua tavaraa. Pelaaja pääsee tutkimaan jälleen kerran Lady Dimitrescun linnan lisäksi sen juurella lepäilevää kuvitteellista kylää, joka sijaitsee käsittääkseni jossain päin eteläistä Eurooppaa. Maisemat ovat siis tuttuja ja aivan yhtä hienon näköisiä kuin pääpelissäkin, mutta toki pieniä eroavaisuuksiakin on. Lisäosaa pelaavien ei siis tarvitse pelätä, että Rosen tarina toistaisi ainakaan täysin samaa kaavaa kuin pääpeli tekee, vaan uusia pelimekaniikkoja ja vihollistyyppejä on kaikeksi onneksi tuotu peliin mukavaa vaihtelua tuomaan. 

(kuva: Capcom)

Suurimmaksi miinukseksi Shadows of Rosen kohdalla voidaan ehdottomasti laskea sen lyhyt kesto. Lopputekstien jälkeen pelikello näytti nimittäin 2,5 tuntia, joka on auttamattoman lyhyt aika millekään vakavasti otettavalle lisäosalle. Tämä asettaakin pelaajan eteen kysymyksen siitä, että onko Winter’s Expansion hintansa väärti vai silkkaa rahastusta. Kallistun itse valitettavasti jälkimmäisen vaihtoehdon puoleen, vaikka lisäosa sisältääkin Shadows of Rosen lisäksi muitakin uudistuksia.

Yksi uudistus on pelin ensimmäisestä persoonasta kolmanteen vaihdettavissa oleva kamerakulma, jonka kautta myös pääpeliä pääsee nyt pelaamaan. Kamerakulma on siis sama kuin Resident Evil 2 ja 3 Remakeissa, mikä lienee pelaajien puolelta varsin toivottu muutos. Myös Capcom on haistellut tämän muutoksen tarvetta pelaajien suunnalta ja ottanut sen yhdeksi lisäosan markkinointijunan vaunuista. Omasta mielestäni tällä muutoksella ei missään nimessä olisi pitänyt lähteä markkinoimaan lisäosaa, sillä se on varsin halpa muutos, jonka olisi voinut tuoda pääpeliin pelkän ladattavan ilmaisen päivityksen voimin. Nyt sillä yritetään perustella ja paisuttaa lisäosan hintaa, mikä on mielestäni väärä liike.

(kuva: Capcom)

Kamerakulmauudistuksen ja Shadows of Rosen lisäksi lisäosa tuo pelin Mercenaries-moodiin kolme uutta pelattavaa hahmoa. Vampyyrileidi Dimitrescun faneille tämä lienee mieluisin lisäosan mukana tuleva uudistus, sillä pelaajat pääsevät ensimmäistä kertaa hyppäämään pitkillä kynsillään ja muilla erikoisvoimillaan vihollisia silpovan yli kaksimetrisen ja rintavan hahmon saappaisiin. Muut uudet hahmot ovat pelaajille jo pelisarjan ensimmäisestä osasta lähtien tutuksi tullut Chris Redfield sekä Villagen päätarinassa esitelty metallia yliluonnollisilla voimillaan manipuloiva ja valtavaa vasaraa heilutteleva Karl Heisenberg. Tämän pelimoodin ystäville on siis tarjolla tuhti paketti uutta tekemistä, mutta niille jotka eivät Mercenariesista liiemmin välitä on tarjolla ainoastaan aiemmin mainitut kaksi uutta juttua.

Onko Winter’s Expansion sitte sen 20 euron hintalapun väärti? Mielestäni ei. Ainakaan yksistään. Shadows of Rose on korkeintaan kymmenen euron arvoinen rykäisi ja kaikki muu sisältö vitosen kampetta. Kaikeksi onneksi Capcom on kuitenkin tuonut samalla markkinoille Resident Evil Village Gold Editionin, joka sisältää pääpelin lisäksi uuden lisäosapaketin. Tämä varsin huokeaan 50 euron hintaan Steamista löytyvä paketti on aivan varmasti ostamisen ja pelaamisen arvoinen niille, jotka eivät Villagea vielä omista. Pelkästään pääpeli on pelattavuudeltaan ja tarinaltaan Gold Editionin hinnan arvoinen ja Winter’s Expansion pelkkää bonusta siihen päälle.

Lue myös: "Koneiden vallankumous Ranskassa" - Arvostelussa: Steelrising (PC)

Lue myös: "Rottalaumojen hirvittävä paluu" - Arvostelussa: A Plague Tale: Requiem (PC)

Kilpailut

Uusimmat