Kuva: Shutterstock

Ann-Mari raiskattiin 11 vuotta sitten: "Jos en saa tuota miestä laukeamaan, hän tappaa minut"

07.10.2019 20:45 - Milena Raappana

Yksinäisyyttä kokenut Ann-Mari kutsui miehen kotiinsa yhdelle juomalle. Ilta päättyi kuoleman pelkoon ja nöyryyttävään ja väkivaltaiseen raiskaukseen.

11 vuotta sitten Ann-Marilla oli riita kumppaninsa kanssa. Hän oli suhteessa varatun miehen kanssa, ja miehen tekemiset niin sanotussa "oikeassa" suhteessaan aiheuttivat närää kaksikon välille. 

- Sitten tein sen virheen, että lähdin seuraavana iltana baariin, Ann-Mari kuvailee Selviytyjät - Tarinoita elämästä -podcastissa tapahtumia, jotka päättyivät kuoleman pelkoon ja nöyryyttävään raiskaukseen. 

Baarissa Ann-Marin ja hänen ystäviensä seuraan lyöttäytyi tuntematon mies, joka oli kiinnostunut Ann-Marin kaverista. 

- En edes kiinnittänyt häneen huomiota, koska ajattelin vain riitaa ja siitä tulevaa fiilistä. Jossain vaiheessa päätin, että nyt pitää lähteä kotiin, kun kello alkoi olla niin paljon. Aamulla piti mennä kymmeneksi töihin, Ann-Mari kertoo. 

Yllättäen baarissa ollut mies juoksi hänen peräänsä ja kertoi olevansa matkalla Ann-Marin kodin lähellä olevaan baariin. Yksinäisyyttää ja pettymystä tunteva nainen ajatteli, että miehen kanssa olisi mukava vain jutella. 

- Oli petetty olo ja ajatus, että voi kun tämä ihminen sanoisi minulle jotain kaunista. Voi kunpa tämä ihminen näkisi minut kauniina ja hyvänä ihmisenä. Minulla oli kotona yksi olut ja ajattelin, että mennään sinne ja jutellaan. Minulla ei missään vaiheessa ollut sellaista vink vink -ajatusta, Ann-Mari kuvailee. 

Hän kertoo, että kun kaksikko pääsi koti-ovesta sisään, hänen vaistonsa heti varoitti miehestä. 

- Astuimme ovesta sisään ja miehessä tapahtui muutos. Se sanoi, että: "Mulla on paljon hienompi kämppä. Mulla on ulakkohuoneisto." Lauseena kuulostaa todella hölmöltä, mutta siinä hetkessä tiesin, että se mies on paha. Olin sattumoisin asunut siinä samassa talossa ja tiesin, ettei siellä ole ullakkohuoneistoja, Ann-Mari sanoo. 

- Sitten se otti vyön housunkauluksesta ja sanoi: "Tiedätkö, mikä vyö tämä on? Tämä on upseerin vyö. Nyt annat huora pillua."

Ann-Mari kertoo tehneensä niin sanotus turvakartoituksen miehestä ennen kuin he menivät hänen kotiinsa. Ammattisotilaaksi osoittautuneella miehellä oli ainakin viisi lasta, mikä vakuutti Ann-Marin siitä, ettei tällä voi olla pahat mielessä. Arvio osoittautui kuitenkin virheelliseksi, kun mies nöyryyttävästi raiskasi hänet sinä iltana. 

- Minun piti valita kahdesta pahasta. Nyörrynkö tilanteeseen suosiolla vai en. Tiesin, mihin ilta joka tapauksessa tulee päättymään. 

Mies käyttäytyi väkivaltaisesti Ann-Maria kohtaan ja muun muassa kuristi  joka kerta, kun hänen erektionsa laski. 

- Ajattelin, että jos en saa tuota miestä laukeamaan, niin se tappaa minut. Se oli henkisesti raskain paikka. Ajatella, ettei ole muita vaihtoehtoja tai kuolee. Tämä tapahtui useamman kerran tilanteen aikana, Ann-Mari kertoo kyynelten läpi. 

Yhdeksi selviytymiskeinoksi hän mainitsee hyvän suhteensa entiseen kumppaniinsa. Ann-Mari pakeni karmaisevassa tilanteessa ajatuksissaan tunteeseen, joka hänellä oli ex-miesystäväänsä kohtaan. 

Hän myös sanoo, että oli aikaisemmin lukenut raiskattujen naisten kokemuksia ja miettinyt, mitä itse tekisi samassa tilanteessa. Kuitenkaan mitkään näistä selviytymisskenaarioista ei tullut mieleenkään tilanteessa. 

- Siinä tapahtuu sellaisia asioita, joista ehkä on lukenut ja ajatellut, että miten tuo on mahdollista. Minulla oli esimerkiksi ruumiista irtautumisen kokemusta, jossa toinen Ansku oli raiskaustilanteessa ja toinen vieressä antamassa neuvoja. 

- Olihan sitä ajatellut, että taistelee ja tekee niin kuin elokuvissa ja sarjoissa, että alkaa hirveät potkimiset. Kun ei se ole niin. Suurin osa raiskauksen uhreista lamaantuu, Ann-Mari sanoo. 

Kuuntele koko jakso alta tai RadioPlaysta

Lue myös: "Teen kaikkeni, ettet saa tulevaisuudessa töitä" - raju työpaikkakiusaaminen sairastutti Petran

Lue myös: Nyyti joutui lapsena rankan hyväksikäytön uhriksi: "Palkaksi hän sai raiskata minut"

Lue myös: Masennusta sairastava Diana jäi lääkekoukkuun: 'Eroon pääseminen kuin heroiinista vieroittuminen'

Kilpailut

Uusimmat