Kuva: Shutterstock

Kahdesta murhasta tuomittu Janne Raninen on istunut vankilassa 23 vuotta: 'Linna ei ollut pelote'

06.09.2021 10:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Janne Raninen on tuomittu Ruotsissa ja Suomessa tehdyistä murhista.

Rosvo & Poliisi on Podplayn podcast-uutuus, jota luotsaavat ex-jengiläinen Mika "Immu" Ilmén sekä yli 30 vuotta Helsingin huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa työskennellyt Kalevi "Kale" Puonti. Kaksikon vieraaksi ensimmäisessä jaksossa saapui kahdesta murhasta tuomittu Janne Raninen.

Raninen on elämänsä aikana syyllistynyt kahteen henkirikokseen. Ensimmäisen murhansa hän teki 20-vuotiaana. Tuolloin hän murhasi Tukholmassa Solvallan raviradalla pahamaineisen jugomafian jengijohtajan. 

- Päädyttiin siihen, että minä hoidan homman, koska olen alle 21-vuotias, joten en saisi elinkautista, Raninen kertoo haastattelussa.

Ranisen toinen henkirikos oli tilausmurha Helsingin Vuosaaressa, jossa surmattiin Arlandan raharyöstön ilmiantanut Volkan Ünsal, joka oli myös Ranisen ystävä. 

Mitkä olivat ne tekijät, jotka saivat Ranisen kääntymään vanhaa ystävää vastaan?

- Me tosiaan olimme lapsuuden kavereita. Tunnettiin varmaan 10-vuotiaasta saakka. Päätettiin aikoinaan yhdessä, että eletään rikollista elämää. Teimme sopimuksen siitä, että teemme rikoksia ja pidämme toistemme puolta. Linnatuomion aikana kuitenkin tajusin, ettei se pädekään, Raninen kertoo.

Lopulta Ruotsissa sattunut arvokuljetusryöstö ja sen jälkimainingit olivat viimeinen niitti. 

- Kun olin lusinut noin neljä vuotta, ystäväni Leo ja muutama muu kaveri tekivät Arlandan raharyöstön ja saivat siitä viisi miljoonaa euroa. Rahat piilotettiin kolmeen eri paikkaan ja Volkan tuli kateelliseksi tästä kaikesta, siitä huolimatta, että Leo antoi sekä minulle että Volkanille 50 000 euroa pelkkänä lahjana. Se ei riittänyt, joten hän varasti 350 000 euroa ryöstösaaliista. 

Myöhemmin Ünsal kertoi tietonsa ryöstöstä poliisille ja pääsi todistajansuojeluohjelmaan. Ünsalin murhan vaiheet nousivat uudelleen tutkittaviksi huumepoliisi Jari Aarnion oikeudenkäynnin yhteydessä. 

- Siinä vaiheessa päätimme, että tämä ei vain käy. Hän on varastanut rahaa, mennyt todistajansuojeluohjelmaan ja paljastanut poliisille kaiken. Minä sain sitten hänet houkuteltua Suomeen. Itse murhan ei pitänyt tapahtua tuolloin Vuosaaressa, mutta niin kuitenkin kävi ja tästä saimme sitten kaikki elinkautiset tuomiot.

Raninen ei ole katkera saamastaan tuomiosta. Sen sijaan hän kummastelee poliisin toimintaa. 

- Elinkautinen rangaistus oli todellakin oikein. Minähän syyllistyin murhaan. Siitä kuitenkin olen katkera, että jos poliisi olisi toiminut, kuten sen olisi pitänyt, yksi henki olisi voitu pelastaa. Keijo Vilhunenhan (entinen jengipomo, toim.huom.) oli paljastanut Jari Aarniolle tiedot murhasta etukäteen ja silti sen annettiin tapahtua. Toki saihan Aarnio myös tästä nyt sitten myöhemmin elinkautisen vankeusrangaistuksen, Raninen summaa. 

"Päätin, että tulen fiksumpana ulos"

Kaiken kaikkiaan Raninen on viettänyt kiven sisällä 23 vuotta elämästään. Miten nuo vuodet ovat miestä muuttaneet?

- En oikein osaa sanoa, että miten linna on vaikuttanut, koska se ei ole koskaan ollut minulle mikään pelote. Vankila sinällään ei ole raskasta. Jos oman pään kanssa pärjää, pärjää missä vaan. Se rikollinen elämäni ja se, miten se vaikutti muihin, oli se, mikä sai minut lopettamaan. Kun tyttäreni syntyi, ja näin miten olen hänelle itsekkäillä teoillani aiheuttanut, oli se asia, joka sai minut muuttumaan.

Kun Raninen lähti suorittamaan elinkautistaan, hän päätti, ettei enää halua jatkaa rikollista elämää. 

-  Päätin silloin, kun elinkautinen tuli, että opiskelen, jotta tulen fiksumpana ulos. Päätin, että en enää ainakaan jatka rikoksia. 

Rikollisessa maailmassa eläminen poikkeaa monella tapaa niin sanotusta tavallisesta elämästä. Rahaa voi tehdä nopeasti, eikä veroista tarvitse murehtia. Ilmassa on aina pientä jännitystä. Sen rinnalla tavallinen arki voi tuntua tylsältä, sen myöntää myös koevapauteen vuonna 2020 päässyt Raninen. 

- Välilä on kyllä vitun tylsää. Kyllähän se vituttaa, jos tienaa rahaa ja joutuu antamaan siitä ison osan pois esimerkiksi valtiolle. Ennen kun teki rahaa, ne piti itse ja juhli ne. Mutta kyllä tämä silti maistuu paljon paremmalta. Olen nykyään mieluummin rakentamassa tätä yhteiskuntaa kuin hajottamassa. 

"Välillä kaipaan rauhaa"

Vaikka elämä siviilissä maistuu, kaipaa Raninen vankilasta yhtä asiaa. Rauhaa. 

- Se on pakko sanoa, että linnasta kyllä välillä kaipaan sitä omaa rauhaa. Sitä että joku laittaa iltapäivällä sellin oven kiinni ja avaa sen seuraavan kerran aamulla. Aikakäsitys muuttui täysin linnassa. Siellä ollessani ajattelin, että siviilissä teen sitä ja tätä, mutta nyt tuntuu, ettei aika riitä mihinkään, hän nauraa. 

Raninen on teoistaan tuomiot suorittanut, mutta miten on, kokeeko hän hyvittäneensä tekonsa? 

- Olen maksanut yhteiskunnalle sillä tavalla, että olen suorittanut ne rangaistukset, jotka minulle on annettu, mutta en missään nimessä ole hyvittänyt niitä omia kustannuksiani, mitä olen valtiolle aiheuttanut. Sen sijaan uhrien omaisille en pysty tekojani koskaan hyvittämään. 

Mitä kaikkea Ranisen elämään kuuluu nyt ja millaisia terveisiä hän lähettää ihmisille, joille ajatus rikollisesta elämästä tuntuu houkuttelevalta? Koko haastattelun pääset kuuntelemaan täältä

(kuva: Handout)

Lue myös: Nuoripari surmattiin raa'asti vuonna 1985 - tapaus selvisi lopulta erikoisella tavalla

Lue myös: Raija Pelli paljastaa yhden mieleenpainuneimmista Poliisi-TV-muistoistaan: 'Melkein itkin, kun kuuntelin tarinaa puhelimessa'

Kilpailut

Uusimmat