Kuva: Janita Mutanen

Keskustelu kannabiksen laillistamisesta herättää tunteita Rikosmyyteissä: "Ajattelee omalla perseellään"

13.06.2022 15:15 - Riia Frost

Huumerikollisuus on kasvava ilmiö Suomessa, mutta silti kannabiksen laillistaminen on ollut yksi nykyajan puhutuimmista keskusteluaiheista.

Rikosmyytit-podcast on suorasanaisempi kuin koskaan, kun kahdeksannen jakson aiheena on huumerikollisuus. Rikosmyytit-juontajat, eli rikostoimittaja Heidi Holmavuo ja poliisin entinen rikostutkija Sami Sallinen, keskustelevat tunteita herättävässä jaksossa muun muassa siitä, millainen huumerikollisuuden tila on ja kiinnostaako poliisia ylipäätänsä yksittäiset huumeidenkäyttäjät. Koko jakson voit kuunnella alta tai Podplaysta.

Huumerikollisuus on kasvava ilmiö Suomessa, mutta silti kannabiksen laillistaminen on ollut yksi nykyajan puhutuimmista keskusteluaiheista. Eduskunta.fi:n mukaan eräässä kansalaisaloitteessa ehdotettiin lakimuutosta, joka poistaisi rankaisemisen kannabiksen käytöstä, kasvattamisesta tai pienen määrän hallussapidosta. Sen myyminen Suomessa olisi kuitenkin edelleen kiellettyä. Iltalehden mukaan Eduskunta tyrmäsi kyseisen lakimuutosehdotuksen viime huhtikuussa.

Aihe on herättänyt paljon väittelyä muun muassa siitä, onko järkevää antaa ihmisille lupa käyttää huumeita, vaikka kannabista käytetäänkin useissa lääkkeissä. Kyseinen puheenaihe herättää tunteita erityisesti juontajissa, koska molemmat ovat olleet töidensä kautta lähikontaktissa huumausainekäyttäjien ja huumeita myyvien rikollisten kanssa.

Juontajat ovat kuitenkin huomanneet, että vaikka osa onkin kannabiksen laillistamista vastaan, niin silti näistäkin henkilöistä moni antaa anteeksi huumeidenkäytön yhdessä tietyssä poikkeustilanteessa.

- Me jotenkin hyväksytään täysin esimerkiksi huumeiden viihdekäyttö. Mutta samaan aikaan näemme huumeiden ongelmana sen, että kun sietokyky nousee, niin silloin ainetta pitää saada enemmän, Holmavuo toteaa.

- Jokainenhan ajattelee aina omalla perseellään tätä asiaa, Sallinen lisää jakson aikana.

Rikosmyytit-podcastin juontajat Heidi Holmavuo ja Sami Sallinen. (kuva: Janita Mutanen)

Erityisesti Holmavuolle kannabiksen laillistamiskeskustelu herättää raivokkaita tunteita. Rikostoimittaja kertookin kyseisen huumeaineen aiheuttamasta kannabispsykoosista, jonka olemassaolon moni unohtaa tai kieltää. Holmavuo puhuu synkästä todellisuudesta, jota moni poliisi ja ja rikostoimittaja kokee tänäkin päivänä.

- Olen monen monta kertaa ollut sellaisessa tilanteessa, että olen jotain huumeidenkäyttäjää yliannostuksen tai muun syyn takia etsimässä mistä lie metsistä ja viemässä hoitoon. Ja samaan aikaan, kun siihen yhteen tapaukseen on sidottu monta yksikköä, niin jossain muualla tapahtuu jotakin. Esimerkiksi lapsi tippuu jostain, perheen isä saa sydänkohtauksen tai tapahtuu liikenneonnettomuus, jossa on paljon uhreja. Ja sitten nämä yksiköt ovat sidottuina siihen yhteen kannabispsykoosissa olevaan henkilöön, Holmavuo avaa.

- Niin kyllä se laittaa sitä ajatusmallia perspektiiviin. Sen takia minä jollain tapaa jopa vähän vihaan tällaista keskustelukulttuuria, joka tällä hetkellä on pinnalla tästä aiheesta, Holmavuo toteaa.

Kannabiksen laillistamiseen liittyvä keskustelukulttuuri on Holmavuon mielestä outoa siksi, koska moni ihminen ei ymmärrä aiheen kokonaisuutta. Siksi molemmat juontajat painottavatkin, että huumausainerikoksissa ei kärsi pelkästään itse käyttäjä, vaan myös hänen lähimmäisensä ja ympärillään olevat ihmiset. Sallinen erityisesti korostaa, ettei huumausaineiden käyttäminen ole niin hohdokasta kuin mitä elokuvat tai some saattavat antaa ymmärtää.

- Olen käynyt satoja keskusteluita huumausainekäyttäjien kanssa, jotka ovat murehtineet sitä, miten heidän elämänsä ovat murentuneet, koska he ovat ryhtyneet kamankäyttöön. On ollut urheilijoita, menestyviä liikemiehiä, perheen äitejä ja muita onnellisia ihmiskohtaloita, jotka ovat kääntyneet tragedioiksi. Niin kyllä se glamour on siitä aika kaukana, Sallinen kertoo.

Holmavuo kummastelee heti perään sitä, että jotkut ihmiset haluavat kannabiksen laillistamista, vaikka huumausainekuolemat ovat Suomessa nousussa.

- Suomessa on 2000-luvulla kuitenkin kuollut huumemyrkytyksiin vähän alle 3000 ihmistä ja tämä luku on noususuuntainen. On pelottavaa, että samaan aikaan, kun meillä yhä nuoremmat henkilöt kuolevat huumeisiin, niin käydään keskustelua siitä, että tällainen käyttö pitäisi laillistaa, Holmavuo toteaa.

Juontajat painottavatkin, että vaikka hyväksyisikin kannabiksen tai muiden huumausaineiden viihdekäytön, niin silti se ei poista yhtä tosiseikkaa.

- Siinä vaiheessa, kun käyttää huumeita, niin sehän on järjestäytyneen rikollisuuden tukemista, Holmavuo muistuttaa.

Kaikki Rikosmyytit-artikkelit voit lukea helposti täältä.

(kuva: Janita Mutanen)

Lue myös: Rikosmyytit-juontajat arvioivat turvapalvelumyyntien härskiyttä - "Pelko myy paremmin kuin seksi"

Lue myös: Rikosmyyteissä puidaan Turun iskun terrorismimääritystä: 'Olisiko kantasuomalainen tekijä ollut terroristi?'

Lähteet: Eduskunta.fi, Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat