Kuva: Senja Rapila

Tuure, 45: ”Itseäänkin täytyy rakastaa”

17.07.2016 10:10 - Pauliina Jokinen

Rakkaudesta-sarjassa erilaiset ihmiset puhuvat avoimesti ja rohkeasti sellaisistakin asioista, joita ei ole välttämättä tapana sanoa ääneen. Nyt äänessä on Tuure.

”Rakkaus on arkista. Sen teoria voi olla hallussa, mutta lopulta se, miten käyttäytyy tai on, ei välttämättä silti onnistu.

Itse näytän rakkauden arjessa 9- ja 12-vuotiaille tyttärilleni. He ovat sellaisessa iässä, että heitä on hyvä myös muistuttaa rakkaudesta ja sanoa se ääneen. Aiemmin elämä lasten kanssa oli enemmän huolenpitoa ja piti katsoa, etteivät he laita mitään väärää suuhun ja heistä piti kantaa vastuuta.

Nyt heidän elämänpiirinsä alkaa laajentua ja tytöt hakevan enemmän omaa tilaa. Silloin rakkaus on klassisesti rajojen vetämistä. On myös hyvä sanoa ääneen, etten tee tätä siksi, että vituttaisi, vaan koska välitän.

Muistan, kuinka oma äitini hieroi jalkojani ollessani pieni jäbä. Se oli ihanaa, puhdasta välittämistä. Saman haluan välittää omille tyttärilleni. Äitini oli yksinhuoltaja ja hän kuoli muutama vuosi sitten. Silloin on kirkkain hetki, joka paljastaa, mikä merkitys toisella on ollut.

Haluankin jakaa samalla tavalla aikaani ystävilleni ja perheelleni. Rakkaus on arkista ja pyyteetöntä ja ilmenee vaikka siten, että laitan ystävilleni ruokaa. Rakkaudella ei ole hintalappua.

Rakkautta ei myöskään voi tulvia koko aikaa, vaan se on tapa olla ja välittää tunnelmaa ympärilleen."

Opetteluun mennyt aikaa

"Aiemmin olen myös mokaillut paljon ja satuttanut ihmisiä. Se ei ole johtunut rakkauden puutteesta, vaan omasta keskeneräisyydestäni.

Olen opetellut rakastamaan myös itseäni: Haluan pitää itsestäni huolta sekä fyysisesti että mieleltäni. Lähden usein lenkille ja selvitän asioita itseni kanssa. Samalla syntyy rauha ja rakkaus itsensä kanssa, kun veri ja ajatukset virtaavat. Jos olen ollut tärviöllä, tiedän tarvitsevani itsenihuoltoajan.

Se, että olen oppinut rakastamaan itseäni, on vaatinut myös paljon muiden apua. Olen oppinut armahtamaan itseäni, kun olen kuullut muilta, että olenkin ihan hyvä jätkä. Aina ei tarvitse ruoskia itseään.

Tämän kaiken oppimiseen on mennyt 45 vuotta.”

Pääset lukemaan aikaisemmat Rakkaudesta-artikkelit täältä.

Lue myös: Anna, 26: ”Rakkaus on vaivannäköä ja kompromisseja”

Lue myös: Ville, 33: "Rakkauden tunnetta ei voi tuntea joka päivä"

Lue myös: Jannika, 31: "Jos kumppani olisi ilkeä eläimille tai lapsille, lähtisin välittömästi"

Kilpailut

Uusimmat