Kuva: Fotolia

Tuntuuko, että tarpeitasi ei huomioida? Opi asettamaan rajat ihmissuhteissasi

10.09.2017 10:45 - Anna Hopi

Oman itsensä laittaminen etusijalle ei ole aina itsekästä.

Ihmissuhteiden avain on hyvä kommunikointi. Moni kokee uupumusta ja jaksamisvaikeuksia arjen kiireiden keskellä. Osittain se voi johtua siitä, että lupaudut liian moneen työprojektiin ja harrastukseen mukaan, etkä osaa sanoa kieltäytyä. Varsinkin jos lapsuuden perheessä on ollut paljon vaatimuksia ja odotuksia, olet todennäköisesti tottunut elämään muille ihmisille.

Aikuiselämässä se tuo eteen vaikeuksia, koska vastuuta on yhä enemmän. Siksi on tärkeää osata asettaa rajat kaikkien elämän ihmisten kanssa. Oli kyse sitten ystävästäsi, äidistäsi, lapsestasi tai pomostasi, kukaan ei osaa lukea ajatuksiasi. On jokaisen omalla vastuulla kommunikoida, milloin joku asia on tarpeeksi sinulle ja milloin et voi lähteä mukaan johonkin pyydettyyn asiaan.

Lue alta Elite Dailyn ohjeet, miten voit päästä takaisin oman elämäsi herraksi ja herrattareksi.

Löydä omat rajasi

Jos olet elänyt vuosia muiden odotusten mukaan, omien rajojen tunnistaminen ei ole helppoa. Siitä on kuitenkin hyvä aloittaa. Hyvä vinkki omaan rajaan on väsymys, kyllästyminen ja ketutus. Kun jokin näistä tunteista nousee esiin, on syytä tarkastella, oletko ylittänyt omia rajojasi. Jos olet, kerro siitä asiaan liittyville ihmisille. Toista tätä loppuelämäsi.

(kuva: Fotolia)

Rajat luovat läheisyyttä

Totta se on. Kun kerrot elämäsi ihmisille, mikä tekee sinulle hyvää ja mikä ei sovi sinulle, muut oppivat todella tuntemaan sinut. Ei kuorta, eikä naamiota. Saat enemmän sitä, mitä todella toivot ja koet ehkä monien ihmissuhteidesi lähentyvän. Jos esimerkiksi kaipaat kotonasi enemmän omaa aikaa, ja kerrot siitä kumppanillesi, hän voi huomioida sinua ja koet ehkä rakkauden välillänne lisääntyvän, koska olet itse tyytyväisempi yhteiseloonne.

(kuva: Fotolia)

Laita itsesi ensiksi

Se voi olla helpommin sanottu kuin tehty, mutta kannattaa yrittää. Lentokoneessa ei turhaan neuvota laittamaan happimaskia ensin itselle ja sitten vasta vierustoverille. Tee itsellesi listaa siitä, mitä todella kaipaat elämässäsi. Oli kyse sitten materiaalisista tai elämänlaatuun liittyvistä isommista teemoista, kirjoita niitä ylös. Sitten mieti, miten voit antaa näitä asioita itsellesi. Ala toteuttamaan tätä listaa ja anna itsellesi asioita, joita toivoisit muilta. Sitä kautta luot elämääsi yhä enemmän tilaa todelliselle sinulle.

Lähde: Elite Daily.

Lue myös: Väsyttääkö, vaikka nukuit hyvin? Syyt ainaiseen uupumukseen koottiin yhteen

Kilpailut

Uusimmat