Kuva: Shutterstock

Psykologi varoittaa tunteiden patoamisesta - voi johtaa katumusta aiheuttavaan kierteeseen

11.12.2018 13:15 - Emmi Moilanen

Omia tunteita ei kannata padota kauhistuneena, sillä ne kehittyvät aina jostakin syystä, jota tulisi kuunnella.

Aivan kuten kannella peitetty vesikattila kuumalla liedellä, myös padotuilla tunteilla on ennen pitkää taipumusta kiehahtaa yli. Jos suljemme tunteet yhä uudelleen ja uudelleen sisimpäämme, kuohuntaa on odotettavissa enemmin tai myöhemmin.

Insider-sivuston haastatteleman psykologi Perpetua Neon mukaan on olemassa eräs tyypillinen syy, jonka takia kieltäydymme tutkimasta tunteitamme tai kertomasta niistä muille. Useat ovat taipuvaisia ajattelemaan, että on vain kaksi vaihtoehtoa; tunteiden salaaminen tai niiden ylidramaattinen näyttäminen äärimmäisen vihaisena.

- Kun kysyt joltakulta, miksi et vain luota tunteeseen ja omiin vaistoihisi, saat vastaukseksi usein pohdintaa siitä, kuinka viimeksikin se aiheutti vain maltin menettämisen.

- Oikeastaan tämä on se säälimätön kierre, johon joudumme tunteita padotessamme, Neo jatkaa.

Oma toiminta voi johtaa katumukseen

Kuten yllä jo mainittiin, tunteiden kieltäminen ei saa niitä katoamaan. Ne pysyvät tallessa niin kauan, kunnes emme yksinkertaisesti enää pysty hallitsemaan niitä. Tällöin tunteen purkaukset ovat voimakkaampia kuin aikaisemmin ja on yksilöllistä, kuinka kauan voimme padota tuntemuksia sisäämme. Toiset kestävät kuukausia, toiset taas vuosia.

- Kun tunne räjähtää ilmoille, ihmiset usein tekevät asioita, joita tulevat katumaan. Kulutat liikaa rahaa asioihin, joista et oikeastaan pidä tai ajaudut sänkyyn väärän tyypin kanssa. Ja loppujen lopuksi tämä kaikki johtui vain ylitsepursuavasta tunteestasi, Neo selittää.

Syyttämällä kaikesta tunteitamme saatamme oppia, että ne johtavat ennen pitkää johonkin ikävään. Neon mukaan näin ei kuitenkaan tulisi olla, vaan omia tunteitaan pitäisi kuunnella ajoissa, jolloin niihin voi myös luottaa.

- Tunteiden ei pitäisi kauhistuttaa, vaan kehitämme niitä aina syystä. Ne ovat kuin vakoilijoita ennen sotaa, Neo kuvailee.

- Jos kuuntelet tunteitasi ajoissa, ne kertovat sinulle tarkalleen, mitä sinun tulisi tehdä.

Lue myös: Puuttuuko parisuhteestanne riittävän vahva tunneside? Opi tunnistamaan hälytysmerkit

Lue myös: Ihmiset kertovat mitä avioliitto on opettanut heille rakkaudesta: "Se on tekoja, ei pelkkä tunne"

Lue myös: Kuinka huonoilta treffeiltä pääsee karkuun ilman, että loukkaa toisen tunteita? Lue 7 kohdan ohje

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat