Kuva: Unsplash

Teinien seurustelusta yllättävä tutkimustulos - jos ei seurustele, on onnellisempi

10.10.2019 18:45 - Iiro Myllymäki

Tutkimuksessa selvisi, että seurustelemattomat teinit masentuvat epätodennäköisemmin kuin seurustelevat ikätoverinsa.

Yleisesti ajatellaan, että seurustelukokeilut ja romanttiset suhteet kuuluvat teini-ikään ja osaksi ihmisen luontaista kehitystä. Tämän myötä saatetaan ajatella, että teinit, jotka eivät seurustele, poikkeavat normaalista. Uusi tutkimus kertoo, että seurustelemattomuus ei vaikuta kielteisesti teini-ikäisen elämään, vaan sillä saattaa jopa olla hyödyllisiä vaikutuksia.

Georgian yliopiston tutkimuksessa selvitettiin 12-19-vuotiaiden opiskelijoiden seurustelemisaktiivisuutta ja elämäntyytyväisyyttä. Kävi ilmi, että seurustelusta pidättäytyvillä tai vain vähän seurustelevilla teineillä on yhtä hyvät sosiaaliset taidot kuin seurustelevilla ikätovereillaan. Tutkimuksen mukaan seurustelemattomat nuoret masentuvat epätodennäköisemmin kuin seurustelevat.

Seurantatutkimuksessa nuoret itse kertoivat seurustelusuhteistaan ja arvioistaan omasta sosiaalisesta elämästään ja tunteistaan. Tutkimuksessa lisäksi näiden nuorten opettajat arvioivat oppilaidensa käytöstä, kuten sosiaalisia taitoja, johtamistaitoja ja masennuksen ilmenemistä. Erityisesti opettajat pitivät seurustelemattomia oppilaitaan parempina sosiaalisilta taidoiltaan verrattuna seurusteleviin oppilaisiin. Tutkimuksessa keskityttiin erityisesti ryhmään, joka raportoi seurustelleensa vain kerran seitsemän vuoden seurannan aikana tai ei ollenkaan.

Masennuskysymyksessä erot seurustelevien ja seurustelemattomien välillä olivat suurimmillaan. Opettajat arvioivat, että seurustelemattomat oppilaat osoittivat selvästi vähemmän masennuksen oireita kuin seurustelevat oppilaat. Myös nuorten omissa vastauksissa tuli ilmi vastaava selkeä tulos.

Tutkimuksen tekijät päättelevät, että tulosten perusteella voi hylätä stereotypian seurustelemattomista ihmisistä ulkopuolisina hylkiöinä.

- Seurustelemattomat opiskelijat pärjäävät elämässä hyvin ja noudattelevat vain erilaista ja tervettä kehityskulkua kuin heidän seurustelevat ikätoverinsa, tiivistää yksi tutkimuksen tekijöistä Pamela Orpinas.

Lue myös: Johtaako deittailu aina pettymyksiin? Yleiset seikat, jotka vaikeuttavat rakkauden löytämistä

Lue myös: Etsiikö deitti sittenkin vain kevyttä tapailusuhdetta? 4 hälytysmerkkiä

Lähde: UGA Today

Kilpailut

Uusimmat