Kuva: Shutterstock

Mitä kehossa tapahtuu, kun salailet jotakin kumppaniltasi? Vaikutuksia jopa fyysisessä voinnissasi

01.01.2020 16:15 - Emmi Moilanen

Asioiden kertomatta jättäminen voi vaikuttaa myös vuorokausirytmiisi.

Olemme kirjoittaneet aikaisemmin hälytysmerkeistä, jotka voivat paljastaa epärehellisen tyypin ja sen, että sinulle yritetään puhua palturia. Pääset lukemaan artikkelin tästä.

Myös asioiden salailu voi käydä raskaaksi ja kuormittaa runsaasti henkistä hyvinvointia sekä ihmissuhteitamme. Bustle-sivusto selvitti asiantuntijoiden avulla, mitä kehossa tapahtuu silloin, kun omalta kumppaniltaan salaa tärkeitä asioita.

Avioliittoterapeutti Caroline Madden muistuttaa, että yksityisyydellä ja salailulla on eronsa. Kaikkia omia asioita tai ajatuksia ei tarvitse jakaa edes seurustelukumppanin kanssa, mutta kun toden teolla yrität salata häneltä jotain, huomaat todennäköisesti vaikutukset myös ennen pitkää kehossasi.

Usein kumppanukset salaavat toisiltaan asioita, jotka ovat liian pelottavia sanottavaksi ääneen.

- Sellaisten asioiden salaaminen, jotka voisivat vaikuttaa parisuhteeseen tai ovat asioita, jotka kumppanin pitäisi tietää, ja voisivat horjuttaa luottamusta tai satuttaa häntä, voivat olla äärimmäisen stressaavia kannettavaksi, psykologi Joshua Klapow kertoo.

Syyllisyyden tunteen lisäksi oireet voivat muuttua fyysisiksi.

- Olosi voi olla hermostunut ja ahdistunut, kun kumppani ottaa esille asioita, jotka liittyvät salailemiisi seikkoihin. Ajan myötä päänsäryt, vatsakivut ja lihasjännitykset voivat olla seurausta tästä pitkittyneestä stressistä, Klapow jatkaa.

Salailulla saattaa olla vaikutuksensa myös vuorokausirytmiisi.

- Nukahtaminen voi käydä helposti mutta saatat herätä aamuyöstä ilman syytä ja tuntea olosi levottomaksi, Madden lisää.

Pitkään jatkuessa salailu voi tuoda vaikutuksensa myös tunne-elämääsi ja siihen, millä tavalla pystyt käsittelemään omia tuntemuksiasi.

- Pinnasi lyhenee ja ryhdyt helpommin puolustuskannalle, Klapow täsmentää.

Asioista puhuminen rohkeasti ja avoimesti keventääkin siis niin henkistä taakkaa sekä parantaa hetkessä myös fyysistä hyvinvointiasi.

Lue myös: Opiskelijat hoitavat stressiä haudassa makaamalla: "Älyttömän suosittua!"

Lue myös: Karista stressi ja keskittymisvaikeudet joogalla: Jo 6 yksinkertaista liikettä riittää

Lue myös: 9 asiaa, joista ihmiset valehtelevat ensitreffeillä – sorrutko sinä?

Lähde: Bustle

Kilpailut

Uusimmat