Kuva: Iina Hyttisen kotialbumi ja Emmi Moilanen

7 kysymystä, jotka kertovat paljon tyttären ja äidin rakkaudesta - Iina, 29, ja Anne, 60, vastasivat

09.05.2021 09:15 - Henna Koste

Neljättä lastaan odottava Iina Hyttinen kasvoi Anne-äitinsä kanssa. Yksinhuoltajaäiti muistaa tyttärensä lapsuudesta muun muassa sadevesikävelyt Lauttasaaren autioilla kaduilla ja joskus hän pohtii, antoiko hän tyttärelleen tarpeeksi aikaa töiltään. Iinan muistoissa ovat äidin kanssa nautitut runsaat katkarapuleivät ja äidin läsnäolo.

Bloggaja ja Instagram-vaikuttaja Iina Hyttinen, 29, odottaa neljättä lastaan yhdessä miehensä Oton kanssa. Iinan ja Oton suhde sai salama-alun, kun juuri tavannut pari huomasi odottavansa esikoistaan pian ensitreffien jälkeen. Silloin tukena oli Iinan äiti, Anne Jurmu, 60. 

Pankki- ja vakuutusalalla uransa tehnyt Anne kasvatti Iinan yksin. Yhdistystoiminnassa aktiivinen Anne otti Iinan mukaan kursseille, ja iltaisin kaksikko vietti yhteistä aikaa. Iina tekee töitä alalla, jota ei ollut olemassakaan hänen lapsuudessaan. 

Kuinka äiti ja tytär näkevät toisensa nyt? Mitkä asiat ovat jääneet kirkkaimpina mieleen? Ja mikä oli Annen ensireaktio, kun hän sai tietää Iinan odottavan lasta? 

Iina, millainen äitisi Anne on?

”Äiti on välittävä ja rakastava. Äitini kasvatti minut yksin. 90-luvulla ei välttämättä osattu puhua tunteista, mutta meillä sanottiin joka päivä, että rakastamme toisiamme. Äiti on myös temperamenttinen. Aivan, kuten hän sanoi hääpuheessamme: hän ei ole ehkä se maailman helpoin ihminen. Puhumme äitini kanssa joka päivä ja sanomme edelleen, että toinen on rakas.”

Anne, millainen tyttäresi Iina on?

”Minulla on aivan ihana tytär. Hän on pienestä asti ollut hyvin omatoiminen ja itsenäinen – sekä hyvin empaattinen ja rakastava. Sanoimme joka päivä, että rakastan sinua. En kuullut sitä omassa lapsuudessani koskaan. Minulle se on ollut luonteva tapa. Oma äitini ei osannut sanoa sitä, mutta hän osoitti sen.”

Iina, mistä asioista olet erityisen ylpeä äidissäsi?

”Niitä asioita on monta. Äiti on sairastanut paljon ja taistellut aina itsensä ylös masennuksen ja muiden vaivojen syövereistä. Hän on saanut elämäniloa ja elämänhallintansa kuntoon. Äitini sai minut 31-vuotiaana, eikä hänellä ollut tukiverkkoja Helsingissä. Olemme puhuneet myös paljon siitä, millaiset lähtökohdat molemmilla oli vanhemmuuteen. Vaikka me olimme Oton kanssa nuoria, eikä ollut koulutusta, meitä oli kuitenkin kaksi jakamassa sitä vanhemmuutta. Äiti on viihtynyt aina yksin. En tiedä, olisiko hän halunnutkaan ketään siihen sotkemaan meidän hienoa suhdetta."

Anne, mistä asioista olet erityisen ylpeä tyttäressäsi?

”Ylpeimmäksi minut tekee hänen kykynsä empaattisuuteen. Iina osaa aina asettua toisen asemaan. Iina on myös mahtava äiti. On ihanaa katsoa, miten hän toimii lastensa kanssa. Koulumenestykset ja muut voivat olla ihan hienoja asioita, mutta tärkeintä on, miten elämäänsä elää."

Anne tuli äidiksi 31-vuotiaana. (kuva: Iina Hyttisen kotialbumi)

Iina, mitä asioita muistat lapsuudestasi?

”Tulee paljon ihania muistoja. Äiti vei minua paljon museoihin ja kirjastoon. Mieleen on jäänyt myös se, kun äiti tuli joskus hakemaan minut perjantaisin aiemmin päiväkodista ja menimme Stockmannin Deliin syömään katkarapuleipiä, joiden päällä oli iso keko katkarapuja ja sitruunaa koristeena. Luimme myös paljon kirjoja. Haimme ison pinon kirjoja kirjastosta ja luimme niitä yhdessä sohvalla."

Anne, mitä asioita muistat Iinan lapsuusajasta?

”Iina oli tiedonhaluinen ja innokas oppimaan. Yritin tukea Iinaa siinä. Katselimme yhdessä kirjaimia ja numeroita ja kerran, kun olimme vanhemmillani Oulussa, Iina luki yhtäkkiä tienviittoja ääneen. Hän oli tuolloin 5-vuotias. Kävimme usein filosofisia keskusteluja. Meillä ei ollut ennen Iinan teini-ikää riitoja.

Kovalla vesisateella lähdimme yhdessä myöhään kävelylle. Sanoimme aina, että lähdetäänkö sadevesikävelylle! Laitoimme hyvät sadevarusteet päälle ja nautimme sateesta. Kävelimme Lauttasaaressa pitkän lenkin. Se oli parasta. Olin itse ylivarovainen äiti ja pelkäsin koko ajan, että lapselle sattuu jotain. Se ahdisti Iinaa pienenä.”

Iina, miltä tuntui kertoa äidille ensimmäisestä raskaudestasi?

"Kyllä se jännitti. Toisaalta äiti on aina sanonut, että rakastaa ja aina saa tulla kotiin. En pelännyt, että hän hylkäisi minut. Äiti sanoi, että oli vähän odottanutkin, että joskus voi tulla tällainen puhelu. Oli hän vähän yllättynyt, mutta ei kritisoinut. 

Äiti ei ollut tavannut Ottoa ennen tätä puhelua. Matkustimme Ouluun äidin luokse pian vauvauutisen jälkeen. Äiti ja Otto tulivat heti juttuun. Se oli ihanaa."

Anne, mitä ajattelit, kun Iina kertoi ensimmäisestä raskaudestaan?

"Hävytöntä sanoa, mutta olin aivan onnessani. He olivat tosi nuoria. Iina oli 19-vuotias, kun alkoi odottaa esikoistaan. Tiesin, että lapsi kasvattaa myös vanhempiaan. Ajattelin, että jos annan tukeni, kyllä he pärjäävät. En ajatellut hetkeäkään, etteivät he pärjäisi taloudellisesti. Olen aina ajatellut, että elämä kantaa. Minusta oli ihana ajatus, että minusta tulee mummu. 

Olimme puhuneet aikanaan, kun Iina rupesi liikkumaan poikien kanssa, että tämä ei olisi katastrofi. 

Muistan, kun Iina ja Otto tulivat Ouluun. Otto oli kuulemma junassa ajatellut, että lynkkaan hänet. Katsoin heti, että siinä on sellainen tyypillinen Iinan poika - irokeesi ja housut puolireidessä. Otto oli hyvin kohtelias ja rauhallinen. Minusta oli ihanaa nähdä, kuinka Otto välitti Iinasta. Meillä synkkasi heti."

Mummun tapaaminen korona-aikaan. Iinan ja Oton lapset ovat tiivisti yhteydessä Anne-mummun kanssa puhelimitse. (kuva: Iina Hyttisen kotialbumi)

Iina, muuttuiko ajatuksesi omasta äidistäsi millään lailla, kun sinusta tuli äiti?

"Kun on itse vanhempi, alkaa peilata oman lapsuuden tilanteita eri tavalla ja näkee vanhemman näkökulman. Se on muuttanut ajatuksia, mutta ei huonoon suuntaan".

Anne, muuttiko Iinan äidiksi tuleminen omaa ajatustasi äitiydestäsi?

"Toivoin, että Iinalla olisi helpompaa. Tein yksinhuoltajana hirveästi töitä ja minulla oli myös paljon työn ulkopuolisia juttuja. Olen yhdistysihminen. Olen pohtinut, että annoinko liian vähän aikaa Iinalle. Iina kertoi, että haluaa olla lasten kanssa kotona pidempään. Olen sanonut, että ole vain, autan niin paljon kuin pystyn. 

Iina oli myös paljon mukanani. Ammattiliitto maksoi hänen hoitajansa mukaan kursseille, joten pystyin käymään niillä Iinan kanssa. Kun Iina väsyi hoitajaan, hän tuli kurssihuoneeseen mukaan. Hän oli oikea yhdistyksen maskotti. Illat meillä oli yhteistä aikaa."

Iina, mitä äitisi merkitsee lapsillenne?

"Hän on todella tärkeä. Lapset soittavat mummulle monesti ja lukevat lukuläksyt hänelle. Viimeisen vuoden aikana emme ole voineet juurikaan nähdä. Olemme halunneet pitää äidin kuitenkin lasten arjessa. Hän on lapsille turvallinen aikuinen, vaikka olisi pitkäkin aika, ettemme näe toisiamme."

Anne, mitä lapsenlapset merkitsevät sinulle?

"Kaikkea! Minulla on ollut terveysongelmia jo vuodesta 2006, mutta he ovat pitäneet minut kiinni elämässä ja jaksaneet tsempata. Toki se on myös Iinan ansiota. Haluan nähdä, kuinka lapsenlapset kasvavat ja kehittyvät. 

He ovat tulleet äitiinsä ja isäänsä. He ovat kohteliaita ja arvostavat muita ihmisiä. He ovat niin rakkaita ja ihania. Joka ilta sanotaan, että rakastetaan. Kerran viikossa soitamme videopuhelun. Iinan kanssa puhumme joka ilta, jolloin sanomme myös tyttöjen kanssa hyvät yöt."

Iina, mitä toivot äidillesi?

"Toivon, että äiti saisi elää mahdollisimman terveenä ilman uusia terveyshuolia. Toivon, että äiti saisi elää elämää, joka tekee hänet onnelliseksi ja viettää aikaa kanssamme, koska se on äidillekin tärkeää. 

Tiedän, ettei äiti haaveile mistään ihmeellisestä. Toivon kyllä, että äiti pääsisi reissuun. Olisi ihanaa lähteä yhdessä Lontooseen. Äiti oli siellä au pairina. Olisi hienoa näyttää, miltä Lontoo näyttää yli 30 vuoden jälkeen."

Anne, mitä toivot Iinalle?

"Toivon terveyttä. Äitinä toivon joskus, että Iina hankkisi jonkun hyvän koulutuksen. Se on kuitenkin Iinan asia, vaikka siitä joskus kyselenkin. En halua painostaa.

Toivon, että he saavat elää oman näköistä unelmiensa elämää. Se ei välttämättä tarkoita Balin matkoja, vaan sitä, että kaikki on hyvin."

Lue myös: Äidin huolestunut kirjoitus tyttäristään leviää: 'Toisen lapsen kauneutta kehutaan paljon'

Lue myös: Antti Tuisku, Johanna Puhakka, Karita Tykkä... Suomalaistähdet esittelivät äitinsä ihanissa kuvissa

Kilpailut

Uusimmat