Kuva: Shutterstock

Miten päästä yli rakkaudesta? Näillä vinkeillä pääset siirtymään eteenpäin

11.07.2022 20:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Toisinaan rakkaudesta on päästävä yli esimerkiksi sen yksipuolisuuden takia.

Jokainen tietää, ettei omia tunteitaan voi päättää, vaikka joskus olisikin huomattavasti helpompaa, jos voisi itse päättää keneen rakastuu. Tunneasiat ovat usein mutkikkaita, ja toisinaan rakkaudesta on päästävä yli joko sen yksipuolisuuden tai suhteen hankaluuden takia.  

Verkkosivusto Healthline listasi vinkkejä, jotka voivat helpottaa omaa rakkaudesta yli pääsemistä - kipuilet sitten yksipuolisen rakkauden tai vaikkapa mahdottomaksi muodostuneen parisuhteen kanssa.

Myönnä tilanteen realiteetit 

Optimismi on hyvä piirre, mutta vaikeassa ihmissuhteessa on parempi tarkastella todellisuutta ennemmin kuin kuvittelemaasi tulevaisuutta. Rakastamasi henkilö ei ehkä itse tunne samoin sinua kohtaan, tai ehkä tunnet olosi rakastuneeksi intiimeinä hetkinä, mutta vietätte lopun yhteisestä ajastanne väitellen ja riidellen kaikesta.  

Suhteesta tai rakkaudesta luopuminen ei ole merkki epäonnistumisesta, vaan se voi olla askel kohti itsesi kehittämistä. Jo sen ymmärtäminen, ettei suhde johda mihinkään on iso askel eteenpäin siirtymisessä. 

Tunnista tarpeet 

Mieti, mitä itse haluat parisuhteelta, sekä mitä ehdottomasti et halua. Tämä voi auttaa sinua ymmärtämään, miksei nykyinen rakkauden kohteesi ole välttämättä se paras kumppanivaihtoehto juuri sinulle.  

Jos huomaat, etteivät mielitiettysi tavat tai tarpeet kohtaa omiesi kanssa, voi se helpottaa suhteesta ja ihmisestä yli pääsemistä. 

Hyväksy se, mitä rakkaus merkitsi sinulle 

Merkittävästä rakkaudesta irti päästäminen voi herättää tunteen, että päästät menemään kaiken mitä se joskus oli ja mitä se merkitsi. Yritä kuitenkin käyttää tilaisuus hyväksesi, ja pane merkille suhteen hyvät puolet, myös kaikki asiat mitä opit suhteen kautta. Kokemusten kunnioittaminen ja niiden liittäminen osaksi menneisyyttäsi voi auttaa sinua löytämään rauhan. Kun ymmärrät rakkautesi menneen merkityksen, voit myös huomata, kuinka se ei enää tänä päivänä palvele sinua.  

Tunteista yli pääseminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. (kuva: Shutterstock)

Katse kohti tulevaisuutta 

Rakkaus eksään tai johonkin ihmiseen, joka ei tunne sinua kohtaan samoin, voi rajoittaa elämääsi. Onnea voi olla vaikeaa löytää kenenkään muun kanssa, jos omat ajatukset ovat vielä kiinni edellisessä ihmissuhteessa. 

Treffailu voi auttaa sinua ymmärtämään, että maailmassa on paljon muitakin mahtavia ihmisiä, vaikka et vielä olisikaan valmis mihinkään vakavaan. Kun olet valmis vakavampaan treffailuun, voi oikean ihmisen löytäminen siltikin olla hankalaa. Tällöin voi tuntua helpoimmalta palata vanhan rakkauden luo, mutta sitoudu katsomaan eteenpäin, äläkä enää haikaile vanhoja aikoja takaisin. Pysy avoimena sille, mitä etsit ja haluat, sekä keskity siihen mitä sinulla on itselläsi tällä hetkellä tarjota.  

Aseta muut ihmissuhteet etusijalle 

Älä unohda sydänsuruissasi muiden ihmissuhteiden tärkeyttä. Läheiset voivat tarjota tärkeää tukea ja turvaa, ja heiltä voi saada hyödyllisiä viisauksia heidän omista kokemuksistaan.  

Käytä aikaa itseesi 

Rakastuneena saattaa tehdä pieniä tai isojakin muutoksia omaan ulkonäköön tai käyttäytymiseen liittyen. Ihminen voi haluta mukautua enemmän siihen, mitä luulee oman kumppaninsa haluavan ja mistä luulee tämän tykkäävän.

Mieti niitä asioita, joita olet itsessäsi painanut alas tai muuttanut. Olet ehkä pukeutunut eri tavalla, aloittanut harrastuksen, joka ei kiinnosta sinua tai vaihtoehtoisesti luopunut jostain sinua oikeasti kiinnostavasta asiasta. Mieti, miltä muutokset sinusta tuntuvat. Ajattelemalla asioita, jotka olisit saattanut menettää itsessäsi ollessasi väärässä suhteessa, voi se auttaa sinua vähentämään tunteitasi rakastettuasi kohtaan. 

Anna itsellesi tilaa  

Kun olet valmis menemään eteenpäin, voi etäisyys tehdä hyvää. Entiselle mielitietylle viestittely tai soittelu voi herättää tunteet uudelleen, joten yhteydenottoa kyseiseen henkilöön kannattaa välttää jonkin aikaa, ellei kyseessä ole esimerkiksi perheasioiden hoitaminen. 

Ystävyyden säilyttäminen parisuhteen päätyttyä on hyvä tavoite, etenkin jos suhde on ollut hyvä ja terveellä pohjalla. Kannattaa kuitenkin odottaa tulisimpien tunteiden hiipumista ennen kuin lähtee rakentamaan kaverisuhdetta entisen rakkauden kohteen kanssa. 

Ymmärrä, että yli pääseminen vie aikaa 

Rakkauden tunteet väistyvät ja hiipuvat kyllä ajan myötä, mutta se on yleensä hidas prosessi, joka vaatii kärsivällisyyttä. Muista, että ikävät tunteet ovat osa prosessia ja epämukavat tunteet väistyvät ajan myötä. 

Lue myös: Unohda eron voittaminen - 8 vinkkiä, miten päästää lopullisesti irti entisestä kumppanista

Lue myös: Yleinen seksifantasia on usein haaveita laimeampi kokemus – pätee erityisesti pariskuntien kohdalla

Lähde: Healthline

Kilpailut

Uusimmat