Kuva: Shutterstock

Yleisin seksiuni voi yllättää - 'Menneisyys näkyy unimaailmassa'

14.08.2022 17:15 - Riia Frost / riia.frost@bauermedia.fi

Tutkimukset osoittavat, että kahdeksan prosenttia unista on seksuaalisia, joista neljä prosenttia johtavat orgasmiin.

On yllättävän yleistä nähdä seksiunta, vaikka se yleensä koetaan häpeällisenä asiana. Montrealin Yliopiston psykologian tohtori Antonio Zadran tutkimuksen mukaan noin kahdeksan prosenttia raportoiduista unista olivat seksuaalisia ja näistä neljä prosenttia johtavat useilla miehillä ja naisilla orgasmiin.

Vaikka yleisin seksiuni sisältää usein yhdyntää, ei se ole seksuaalisen haaveilemisen ainoa määritelmä. Jo pelkästään masturboinnin harrastaminen, fantasioiden toteuttaminen, suutelu tai seksuaalisen kosiskelun kohteena oleminen unimaailmassa lasketaan seksiuneksi. 

Seksiunet luovat usein hämmennystä aamulla herätessä, varsinkin, jos seksikumppanina on joku, jota ei todellisuudessa ikinä haluaisi makuuhuonepuuhiin, kuten esimerkiksi anoppi tai serkku. Asiantuntijoiden mukaan joskus erittäin todenmukaisilta ja hämmentäviltä tuntuvat seksiunet eivät kuitenkaan aina liity tosielämän seksihaluihin, joten niitä ei kannata ottaa kirjaimellisesti tosissaan. Ne voivat kuitenkin yhdistää menneisyyden tunteet nykyisiin.

Unianalyytikko Layne Dalfenin mukaan seksiunet ovat tosielämän ihmissuhteideiden lailla henkilökohtaisia ja ne koetaan eri tavalla.

- Tilanteet, jotka laukaisevat minkä tahansa unen, ovat hyvin konkreettisia uneksijan valveunitilaan. Unikuvat ovat peräisin uneksijan henkilökohtaisesta historiasta ja yhteyksistä muihin ihmisiin, Dalfen kertoo.

Seksiuni eksästä ei tarkoita, että vanha suola janottaisi

(kuva: Shutterstock)

Yksi yleisimmistä seksiunista on aktin harrastaminen eksän kanssa. Itse asiassa tutkimukset osoittavat, että 20 prosenttia naisista ja 14 prosenttia miehistä ovat nähneet nykyisen tai entisen kumppaninsa seksiunissaan.

Dalfenin mukaan seksin harrastaminen eksän kanssa unimaailmassa voi kertoa paljon henkilön nykypäivän tilanteesta.

- Jokainen aiempi kumppanisi on samassa ”mielen kansiossa”, jonne kuuluvat elämäsi tärkeimmät ihmissuhteet. Kerron tästä kuvitteellisen esimerkin: jos mieheni ja minä tunnemme suhteessamme olomme laiminlyödyksi, yön aikana alitajuntani avaa mieleni kansion, josta se saattaa valita eksäni, jonka kanssa seurustelin 18-vuotiaana. Tämä johtuu siitä, että sen aikainen poikaystäväni sai minut tuntemaan tismalleen samalla tavalla kuin mieheni sillä hetkellä, Dalfen avaa.

Toisin sanoen, sekä menneisyyden että nykyajan rakkauselämä kohtaavat unimaailmassa. Dalfen suositteleekin ihmisiä, jotka näkevät seksiunta eksästään, pohtimaan seuraavaa asiaa: Mitkä ovat ensimmäiset asiat, mitä sinulla tulee mieleen tästä henkilöstä?

Unipettäjällä on yllättävät kasvot

(kuva: Shutterstock)

Dalfenin mukaan, jos näet seksiunissasi tuntemattomia henkilöitä tai jopa pomosi, kannattaa tarkastella näiden hahmojen ominaisuuksia.

- Jos olet siinä elämänvaiheessa, jossa sinulla on tarve tehdä tai sanoa jotain, mutta pelkäät liikaa, saatat hyvinkin nähdä unta, jossa päädyt rakastelemaan esimerkiksi pomosi kanssa. Tämä johtuu siitä, että hänellä on johtava ja itsevarma piirre, jota havittelet itsellesi, Dalfen selittää.

Mikäli olet parisuhteessa, tämä voi ilmetä myös kumppanin pettämisenä unessa. Pettäminen seksiunessa ei kuitenkaan tarkoita, että haluaisit sitä oikeasti, vaan että elät omassa rakastamassasi piirteessä unen hahmon kautta. Tämä piirre saattaa olla jokin, mikä ei tule hyvin esille nykyisessä parisuhteessasi.

Dalfen kuitenkin painottaa, että unipettäminen voi myös olla merkki epätyytyväisestä suhteesta, jota pakenee fantasiamaailmaan. Unet ovat yksi turvallisista keinoista toteuttaa fantasioita, joita ei voisi ikinä tehdä tosielämässä.

Lue myös: Nukutko valot päällä? Uusi tutkimus paljastaa, miksi se saattaa olla terveydelle haitallista

Lue myös: Eikö uni tule? Kokeile niksiä, joka rentouttaa sinut minuuteissa

Lähteet: Healthline

Juttu julkaistu alun perin 23. maaliskuuta 2022.

Kilpailut

Uusimmat