Haluatko harrastaa parempaa seksiä parisuhteessa? Tee nämä 3 harjoitusta!

08.11.2012 16:45 - Heli Thoren

Pitkän suhteen turvallisuus ja tavanomaisuus ovat nimenomaan hyviä asioita - myös seksiä harrastaessa. Miten niin? Uusi parisuhde kirja kertoo.

Etenkin pitkässä parisuhteessa seksin harrastaminen käy läpi monenlaisia vaiheita. Seksi ei säily samanlaisena vuodesta toiseen - tulee kuivempia kausia ja toisinaan on taas intohimoisempaa.

Suurin vastuu seksin laadusta on parilla itsellään. Pelkkä hyvästä seksistä haaveileminen ei riitä. Vielä karvaampaa myrkkyä suhteelle on se, jos kumppani toivoo toisen muuttuvan intohimoisemmaksi ja romanttisemmaksi, mutta ei ymmärrä, että loppujen lopuksi muutoksesta pitää vastata itse - omilla teoillaan ja ajatuksillaan.

Ajatuksista tekoihin

Seksuaalineuvoja ja logoterapeutti Elina Tanskanen on kirjoittanut Auta Elina - Parisuhdekirjan, joka auttaa tähtäämään kohti entistä parempaa parisuhdetta. Opuksessaan hän antaa konkreettisia vinkkejä suhteen hoitamiseen. Ennen kaikkea Tanskanen kuitenkin kannustaa muokkaamaan omia ajatuksia.

Teoksessa otetaan kantaa myös siihen, miten parisuhteen seksielämää hoidetaan. Tanskanen kannustaa lisäämään tietoisuutta ja läsnäoloa makuukammariin. Tämä onnistuu esimerkiksi läheisyysmeditaation avulla:

1. Halaus-meditaatio

Halatkaa. Tunnustelkaa ajatustenne lisäksi esimerkiksi sitä, kumpi liikehtii hermostuneemmin, kumpi tukeutuu enemmän kumpaan, miten hyvä, tukeva asento löytyy ja niin edes päin. Kertooko halauksenne jotain vertauskuvallisesti suhteestanne?

2. Suutelu-meditaatio

Suudelkaa. Tunnustelkaa ajatustenne lisäksi kumpi on passiivisempi ja kumpi aktiivisempi, mitä ajatuksia vaikkapa hampaiden yhteen kalahtaminen herättää: hämmennystä vai huumoria ja niin edes päin. Kertooko suudelmanne jotain vertauskuvallisesti suhteestanne?

3. Silmiinkatsomis-meditaatio

Asettukaa vastakkain risti-istuntaan tai kyljellenne sänkyyn, päät lähekkäin tyynyillä. Katsokaa toisianne silmiin. Älkää aktiivisesti kosketelko toisianne, vaan keskittykää ensisijaisesti toistenne katsomiseen.

Turvallisuus on hyvästä

Läheisyysmeditaation lisäksi Tanskanen kannustaa unohtamaan opitut säännöt, kuten sen, ettei seksin harrastamista saisi suunnitella. Sen sijaan, että etsitään aina uusia uria ja lisää jännitystä, Tanskanen kehottaa nauttimaan myös tutusta ja turvallisesta seksistä:

On tavallista, että pitkään yhdessä olleilla pareilla on yksi takuuvarma seksikäsikirjoitus, vuosien varrella hioutunut tapa toimia niin, että molemmat kiihottuvat ja nauttivat. Tutussa ja turvallisessa on se hieno puoli, että ei tarvitse sen kummemmin ajatella, voi vain olla ja fiilistellä.

Parasta olisi, jos suhteen turvallisuus johtaisi rentouteen seksissä. Kun ei tarvitse miettiä, miltä näyttää tai uskaltaako kokeilla jotakin ihan hölmöä, seksistä tulee entistäkin parempaa. Tämä on mahdollista juuri pitkässä suhteessa, jossa luottamus ja tuttuus tuovat hyvällä tavalla lisää syvyyttä.

Seksin vakavasti ottaminen on turhan verissä: esileikin jälkeen ei ole mikään aviovelvollisuus ryhtyä tositoimiin. Hyvää seksiä kuvataan aikuisten leikiksi, ja sitähän se onkin: heittäytymistä, tutkimista, intensiivistä läsnäoloa, luovuutta.








Kursivoidut lainaukset ovat otteita Elina Tanskasen tuoreesta Auta Elina - Parisuhdekirjasta, 27,70 e, Tammi

Kilpailut

Uusimmat