Abortista kieltäytynyt äiti: Poikani yhdeksän tunnin elämä näytti, kunka kaunista äitiys on

15.01.2013 15:45 - Niina Jokiaho

Nuoren brittiäidin raskausonni kääntyi epätoivoksi, kun lääkäri suositteli aborttia lapsen vaikean kehitysvamman takia. Äiti ei kuitenkaan pystynyt keskeyttämään raskautta nähtyään kuvan hymyilevästä lapsestaan.

Brittiläinen Katyia Rowe, 26, ja hänen miehensä olivat onnesta sekaisin huomattuaan Katyian olevan raskaana. Pari kertoo Daily Mail -lehden haastattelussa, että raskaus sujui hyvin aina raskausviikolle 20 saakka. Tuolloin tehdyssä ultrassa paljastui suuri suru: vauvan aivot eivät olleet kehittyneet niin kuin pitäisi.

Pari sai kuulla, että lapsi oppisi tuskin koskaan kävelemään tai puhumaan ja tulisi tarvitsemaan ympärivuorokautista hoitoa. Lapsi saattaisi elää korkeintaan viisivuoitaaksi tai kuolla heti syntymänsä jälkeen. Diagnoosin jälkeen lääkäri päätyikin suosittelemaan raskauden keskeyttämistä viikolla 24.

- Olimme musertua surusta kun lääkäri kertoi, että poikamme kehityshäiriöt aivoissa olivat vakavat ja meidän oli syytä tehdä abortti, Katyia kertoo.

Ennuste oli huono, mutta vauvasta saadut 3D-tutkimuskuvat saivat äidin päättämään toisin.

- Kuvissa vauva hymyili, potki ja mutristeli suutaan - ja silloin tiesin, etten voi päättää poikani elämää. Olin hänen äitinsä, minun tehtäväni oli suojella häntä.

- Jos hän pystyi liikkumaan eloisasti ja hymyilemään kohdussa, niin hän myös ansaitsi mahdollisuuden elää. Sisälläni hänellä oli kaikki hyvin - ja vaikka hänen elämänsä olisi lyhyt ja erilainen kuin muilla, hänelle pitää antaa mahdollisuus.

Katyia kertoo, että samalla hetkellä hänelle tuli vahva halu pitää huolta lapsestaan kaikin mahdollisin tavoin niin kauan, kuin poika olisi elossa. Tärkeintä oli, ettei vauvalla ollut kipuja.

Koska Katyia ja hänen miehensä tiesivät, että lapsen elämä tulisi olemaan lyhyt, he tekivät raskauden jokaisesta hetkestä tärkeitä.

- Otin selvää, kuin voisin parhaiten hoitaa ja auttaa häntä syntymän jälkeen. Opimme myös, että vauva rakasti sitä kun suihkutin vettä vatsalleni - hän vastasi veteen potkimalla reippaasti.

Jokaisen odottavan äidin tavoin Katyia oppi joka päivä jotain uutta lapsestaan: näki ja tunsi sen liikkeet, tiesi milloin vauva nukkui ja milloin se oli hereillä. Odottavat vanhemmat nimesivät syntymättömän lapsensa Lucianiksi.

Huolimatta raskauden rankoista loppuhetkistä Katyia ei kadu hetkeäkään, että antoi itselleen, lapselleen ja miehelleen mahdollisuuden elää hetken yhdessä.

- Lucian olisi voinut menehtyä kohtuuni koska tahansa. Mutta hän sinnitteli siihen saakka, että näki meidät.

Lucian-poika syntyi 23. päivä lokakuuta. Hän ehti elää 9 tuntia - nuo tunnit äiti ja isä tulevat muistamaan ikuisesti.

- On vaikea kuvata sitä rakkautta ja iloa jota tunsin, kun sain Lucianin syliini. Hän oli niin kaunis, täydellinen. Sillä hetkellä tiesin, että kaikki oli ollut tämän arvoista. Olin aina luullut, etten halua äidiksi - mutta Lucian opetti minulle äitiyden olevan maailman paras työ. Tulen olemaan siitä hänelle ikuisesti kiitollinen.

Katso Lucianin koskettava 3D-kuva Daily Mailin sivulta.

Kilpailut

Uusimmat