9 merkkiä, joista tunnistat valehtelijan

14.11.2013 12:45 - Katariina Näreaho

Valehtelijan tunnistaa silmistä, sanotaan. Mutta todellisuudessa palturinpuhujan voi saada kiinni valheesta muista asioista.

Kehonkielen asiantuntija tohtori Carol Kinsey Gomanin mukaan valehtelijan tunnistaa monista pienistä merkeistä, ei vain yhdestä tietystä. Tutkaile siis keskustelukumppanisi käyttäytymistä ja eleitä tarkasti, sillä pienetkin muutokset käytöksessä voivat narauttaa hänet.

Valehtelijan paljastaminen on sitä helpompaa, mitä paremmin tunnet henkilön entuudestaan. Jos henkilö on sinulle tuttu, tiedät kuinka hän normaalisti elehtii. Siksi muutokset käytöksessä on helpompi havaita.

1. Hymy

Valehtelijan on vaikea saada tuotettua aitoa hymyä. Haaste on kuitenkin se, että tekohymyn ja aidon ilon eroa on vaikea huomata, mikäli henkilö ei ole entuudestaan tuttu. Joitakin merkkejä kannattaa kuitenkin seurata: aidossa hymyssä on silmät ja kasvot mukana, tekohymyssä pelkät huulet.

2. Reaktionopeus

Kysyttäessä suunniteltu vale lipsautetaan usein liian nopeasti. Jos kysymys kuitenkin yllättää valehtelijan, voi hänen vastauksessaan mennä tavallista pidempään: hänen täytyy keksiä hätävalhe.

3. Puhe

Valehdellessa ihmisen äänensävy nousee tavallista korkeammaksi. Valehtelijat saattavat myös takellella sanoissaan ja heidän puheensa on rönsyilevää. He myös välttelevät antamasta kysymykseen suoraa vastausta ja saattavatkin aloittaa lauseensa "minun ymmärtääkseni...", "saatan olla väärässä, mutta...".

4. Pupillit

Valehtelijalla pupillit ovat yleensä tavallista laajemmat. Tämä voi johtua valehtelun tuomasta jännityksestä tai valehteluun keskittymisestä. Pupillien kokoa on lähes mahdotonta muuttaa itse, joten niitä on syytä tarkkailla.

5. Silmien räpyttely

Silmien räpyttelytahti hidastuu ja se pysyy tasaisen hitaana yleensä koko valehtelun ajan. Toisaalta, keskustelun jälkeen valehtelija räpyttelee silmiään hetkellisesti tavallista nopeammin.

6. Jalat

Valehtelijan jalat ovat yleensä tavanomaista levottomammat. He saattavat siirrellä jalkojaan, piirrellä maahan ympyröitä, ristiä jalkansa tai kietoa jalkansa esimerkiksi tuolinjalan ympäri.

7. Kasvojen koskettaminen

Hyvin tunnettu valehtelun merkki on kasvojen, etenkin nenän koskettaminen. Myös suun ja silmien peittäminen voivat viestiä valehtelusta.

8. Ristiriitaiset eleet

Kun ihminen uskoo siihen mitä hän puhuu, ovat hänen eleensä tarinan tukena. Sen sijaan valehtelijat saattavat sekoilla elekielessä. He saattavat ravistaa päätään, vaikka sanoivat juuri kyllä tai he saattavat kertoa sinulle otsa kurtussa ja katse maata viistäen, että ovat onnellisia.

9. Kehonkieli

Jähmettynyt ja jäykkä vartalo on yksi valehtelijan tuntomerkeistä. Toisaalta, joillakin on tapana selitellä pötypuheitaan hyvinkin suurieleisesti käsillä huitoen, hiussuortuvia pyöritellen, koruilla leikkien tai huultaan purren.

Lähde: Yahoo! Shine

Kilpailut

Uusimmat