Luontuuko small talk? Lue takuuvarmat vinkit vieraiden kanssa rupatteluun

27.12.2013 18:15 - Senni Loikala

Small talk, rupattelu, jutustelu: moni tuntee kyseisissä taidoissaan olevan kehittämisen varaa. New York Daily News -lehden sivustolla neuvotaan, kuinka sinusta voi tulla hieman sosiaalisempi.

"Ujouden asiantuntija" Bernardo Carducci Indianan yliopistosta neuvoo, kuinka small talk oikein luonnistuu vieraiden kanssa. 

Avaa suusi: puhu, puhu ja puhu

Carducci kertoo puhuvansa vaikka juoma-automaatille antaakseen harjoitusta kielenkannoilleen. Helpointa voi kuitenkin olla jutustelun harjoitteleminen työkavereiden kanssa.

Carduccin mukaan ihmisiä määrittelee heidän tottumuksensa. Tapaamme samoja ihmisiä kerta toisensa jälkeen. Niin itsestäänselvältä kuin se saattaakin tuntua, tärkeää on muistaa tervehtiä ja hymyillä myös työkavereille. Tällöin tie keskustelulle on raivattu.

Kyseiset pienet huomionosoitukset ovat Carduccin mukaan avaimia sosiaalisten suhteiden luomisessa.

Päästä irti paineista

Carducci neuvoo harjoittelemaan jutustelua jonkun yksinään olevan ihmisen kanssa. Vaikka olisitkin arka uusille kontakteille, kannattaa rohkeasti tehdä aloite keskustelulle. Kun olet kahdestaan jonkun kanssa, sinulla ei ole paineita viihdyttää kokonaista laumaa tuntemattomia ihmisiä.

Jotta voi rupatella ihmisten kanssa, sinun ei tarvitse olla mikään stand up -koomikko. Riittää, kun olet vain mukava, muistuttaa Carducci.

Ole kiinnostava

Kun haluaa alkaa jutustella tuntemattoman kanssa, kannattaa miettiä jokin kiinnostava keskustelun avaus. Kannattaakin olla perillä myös ajankohtaisista tapahtumista ja paikallisista asioista, sillä niistä voi löytyä jutun juurta. Kun tunnet aiheesi, sinun on myös helpompi jatkaa keskustelua.

Valmistaudu

Carducci neuvoo valmistautumaan itsensä esittelemiseen kiinnostavalla tavalla. Jos esimerkiksi kerrot vain nimesi ja työskenteleväsi ostoskeskuksessa, mahdollisuutesi syvällisemmälle keskustelulle on pienempi kuin koukuttavan esittelyn jälkeen.

Carduccin mukaan olisi hyvä virittää esittelyyn jokin koukku, esimerkiksi: "Myyn puhelimia ostoskeskuksessa. Et varmasti pysty arvaamaan, millä perusteilla ihmiset todella haluavat niitä ostaa."

Ole ajoissa

Jos saavut juhliin myöhässä, ja ihmiset jo juttelevat rennosti omissa ryhmissään, saattaa olla vaikea päästä mukaan porukkaan. Carducci neuvoo tulemaan aina ajoissa paikalle, jotta tutustuminen kävisi helpommin.

Muista olla hiljaa

Tärkeä taito sosiaalisissa suhteissa on myös osata olla hiljaa. Jos vaahtoat lempiaiheestasi muille, kannattaa välillä pitää taukoja ja katsoa jatkavatko muut samasta aiheesta vai alkavatko he puhua jostakin muusta. Jos ihmisiä kiinnostaa, mistä puhut, he alkavat kysellä asiasta enemmän saadessaan suunvuoron.

Vaihda aiheita

Carduccin mukaan on tärkeää osata johdatella keskustelua uusille poluille. Jos yhdestä aiheesta ei tunnu riittävän juttua, kannattaa viedä keskustelun suunta luontevasti toisaalle.

Juttele monen kanssa

Jos olet esimerkiksi juhlissa, ei välttämättä kannata jumittua juttusille vain yhden ihmisen kanssa. Hyvä tapa etsiä uusia kontakteja ja siirtyä seuraavan juttukaverin pakeille on esimerkiksi sanoa: "Minun täytyy nyt lähteä. Täällä on vielä pari tyyppiä, keiden kanssa minun on juteltava. Nähdään vielä."

Lähde: New York Daily News

Kilpailut

Uusimmat