Onko kakku pakollinen, kuka saa ottaa mukaan avecin? 8 hääongelmaa ja ratkaisut niihin

21.02.2014 14:15 - Linda Arponen

Häihin liittyy monta etikettisääntöä, jotka jokaisen naimisiinmenoa suunnittelevan on hyvä tietää.

Häiden suunnittelu voi olla stressaavaa ja aikaa vievää. Häihin liittyy myös paljon pieniä sääntöjä, jotka on hyvä ottaa huomioon, jotta omasta erityisestä päivästä tulee todellakin erityinen.

Etikettiasiantuntija Anna Post kertoo joistakin yleisistä häihin liittyvistä ongelmista sekä ratkaisunsa niihin.

Keiden pitäisi tietää ensimmäisenä kihlauksesta?

Älä jaa uutisia ja kuvia kihlauksesta sosiaalisessa mediassa ennen kuin olet kertonut siitä perheellesi ja läheisimmille ystävillesi. Jos sinulla on lapsia edellisestä liitosta, heille pitäisi kertoa ensimmäisenä.

Voiko joku muu kuin isä saattaa morsiamen alttarille?

Morsiamen isä toimii yleensä saattajana, mutta sen voi tehdä myös joku muu. Pääasia, että henkilö on morsiamelle tärkeä, se voi olla siis esimerkiksi äiti, isäpuoli, veli tai sisko. Alttarille voi kävellä myös yksin tai sulhasen kanssa.

Kuinka vieraat saa vastaamaan hääkutsuun?

Anna vieraille vähintään 15 päivää aikaa vastata kutsuun sen jälkeen, kun se on heille saapunut. Näin heillä on aikaa sovittaa hääsi omiin aikatauluihinsa. Jos huomaat viikkoa ennen deadlinea, etteivät jotkut vieraat ole vielä vastanneet sinulle, soita heille ja tarkista asia.

Tarvitseeko häissä olla kakku?

Kakun leikkaaminen on hääperinne, muttei kuitenkaan pakollinen. Jos et halua kakkua, voit miettiä tilalle jotain muuta itsesi näköistä, esimerkiksi piirakoita ja muita leivonnaisia.

Kuinka voi päättää, kuka saa ottaa mukaan seuralaisen?

Häävieraita mietittäessä sinun pitäisi antaa jokaisen pitkässä parisuhteessa, avio- tai avoliitossa ja kihloissa olevan vieraan ottaa seuralaisen mukaansa. Näin niissäkin tapauksissa, kun et ole tavannut seuralaista aikaisemmin. Jos kutsussa ei mainita avecin nimeä tai sitä, että kutsu koskee useampaa ihmistä, vieraat voivat olettaa, ettei heidän odoteta ottavan seuralaista mukaansa.

Jos on saanut kutsun ystävän häihin, pitääkö kyseinen ystävä kutsua myös omiin häihin?

Tällainen vastavuoroisuus ei ole pakollista. Jos tilanne kuitenkin hermostuttaa sinua, voit kutsua kyseisen ystävän silti esimerkiksi polttareihisi, ettei hän jää paitsi kaikesta häihisi liittyvästä.

Voiko kaasoille kertoa, millaiset polttarit itselleen haluaa?

Asiasta on hyvä keskustella kaasojen kanssa, mutta turhia ja kalliita vaatimuksia on hyvä välttää. Jos et esimerkiksi halua joutua mukaan noloihin leikkeihin, voit ilmaista toiveesi ystävillesi, mutta vältä lisäkuluja vaativia toiveita.

Kuinka käsitellä vieraita, jotka haluavat ottaa lapsensa mukaan häihin, vaikka aiemmin on sovittu, ettei häihin toivota lapsia?

Ota yhteyttä kyseisiin vieraisiin ja selitä ystävällisesti, mutta lujasti, että kutsu koskee vain aikuisia ja toivot, että he voivat silti tulla paikalle. Älä tee asiassa poikkeuksia, se ei ole reilua niitä vieraita kohtaan, jotka kunnioittavat toiveitasi eivätkä ole ottamassa lapsia mukaansa.

Lue pidempi lista täältä.

Lähde: CNN

Kilpailut

Uusimmat