Sitoutumiskammoinen, marttyyri, aliarvoija - testaa, millainen ajanhallitsijatyyppi olet

26.06.2015 13:15 - Tiina Svensk

Ajanhallinta voi olla usealle haastavaa, ja taitavinkin järjestelijä saattaa sortua täyttämään kalenteriaan liiaksi. Tekemättömät asiat ja kiire saattavat aiheuttaa stressiä, joten omat tavat ajan hallitsemisessa on hyvä tunnistaa.  

Jokainen hallitsee kalenteriaan omalla tavallaan ja siinä missä toinen tarttuu toimeen ajoissa, toinen viivyttelee viimeiseen asti. Ajanhallinta vaatii taitoa, ja kiireisen arjen keskellä tehtävälista saattaa kasvaa pitkäksi hyvinkin nopeasti.

Huffington Post listasi viisi erilaista ajanhallitsijatyyppiä. Testaa, mikä niistä kuvaa sinua parhaiten.

Marttyyri

Marttyyrit muistavat aina kertoa, ettei heillä ole tarpeeksi aikaa. Vaikka heillä on jatkuvasti kiire, he ovat myös miellyttämisenhaluisia: Sen vuoksi he mahduttavat jo ennestään täysiin kalentereihinsa kaikki mahdolliset menot. Sen sijaan, että he keskittyisivät itselleen tärkeisiin asioihin ja priorisoisivat tehtävälistojaan, marttyyrit yrittävät tehdä aivan kaiken, jopa muidenkin puolesta. Kieltävän vastauksen antaminen avunpyyntöön tai tapahtumakutsuun on heille erittäin vaikeaa.

Viivyttelijä

Viivyttelijät tarttuvat toimeen vasta viime hetkellä - mutta työskentelevät loistavasti paineen alla. Heidän on vaikeaa aloittaa töitään, ja yleensä he aloittavat vasta deadlinen lähestyessä. Viivyttelijät sietävät kuitenkin stressaavia tilanteita ja saavuttavatkin parhaimmat tuloksensa yleensä kiireen keskellä. Viivyttelijöitä saattaa kuitenkin painostaa jatkuva syyllisyyden tunne ja stressi tekemättömistä asioista, joilla on tapana kasaantua samalle päivälle.

Aliarvioija

Aliarvioijat eivät osaa arvioida aikaa, joita heidän työnsä ja tehtävänsä todellisuudessa vaativat. Heidän mukaansa asioissa menee vain pieni hetki. He saattavat myös uppoutua tekemiseensä ja jättää huomiotta ajan kulumisen. Aliarvioijat täyttävät kalenterinsa useilla loistavilla ideoilla, joista kaikkia he eivät kykene toteuttamaan, sillä ne vaativat odotettua enemmän aikaa. Sen vuoksi kiireen tunne saattaa vaivata aliarvioijia useinkin.

Tekijä

Muista saattaa tuntua aivan uskomattomalta, kuinka paljon tekijät saavat aikaiseksi yhdessä päivässä. Heille aika saattaa olla jopa vastustaja, jonka he voittavat tekemällä vuorokauden aikana niin paljon kuin mahdollista. Heille määrä voittaa laadun, ja he saavat mielenrauhan vasta, kun ovat saaneet kaikki asiat tehdyiksi. Heidän kalenterinsa on palapeli, jonka he ovat koonneet useista eri tapahtumista ja vastuutehtävistä. Sen vuoksi viime hetken muutokset ja peruutukset saattavat saada tekijät hermostuneiksi.

Sitoutumiskammoinen

Sitoutumiskammoisia saatetaan pitää hieman epäluotettavina, sillä heidän on vaikea sitoutua muiden aikatauluihin tai sopia useita menoja ennakkoon. Liian täysi kalenteri ahdistaa heitä, sillä he tykkäävät toimia spontaanisti ja elää tilanteen mukaan. Sitoutumiskammoiset haluavat mennä tunteen mukaan, minkä vuoksi tietyistä vastuista saattaa olla haastavaa pitää kiinni.


Lue myös: Pitkät työmatkat altistavat työuupumukselle - kuulutko sinäkin riskiryhmään?

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat