Kuva: Fotolia

"Miten elät ilman pekonia? Oletko dieetillä?" - Lauseet, joita yksikään kasvissyöjä ei jaksa kuulla

17.10.2015 15:15 - Tiina Svensk

Kasvissyöjänä saattaa kohdata paljon ennakkoluuloja, joita ruokavalioon kohdistuu.

Yhä useampi jättää lihan pois ruokavaliostaan tai pyrkii ainakin vähentämään sen käyttöä joko terveyssyistä tai eettisin perustein. Silti vegaanit ja kasvissyöjät kohtaavat tietynlaisia ennakkoluuloja ja käsityksiä ruokavaliostaan.

Jokainen kasvissyöjä on varmasti joutunut vastaamaan seuraaviin lauseisiin elämänsä aikana:

1. "Tervetuloa sunnuntai-illalliselle! Teemme lihakastiketta, mutta pasta on sinulle varmasti ihan riittävä vaihtoehto." Jos muuta ei ole tarjolla, niin totta kai.

2. "Miten voit elää ilman pekonia?" Tähän asti kaikki on sujunut vaivattomasti.

3. "Vegaanit kehuskelevat aina ruokavaliollaan." Vegetaristi ja vegaani ovat kaksi eri asiaa, mutta valitettavasti jotkut kehuskelevat ruokavaliollaan toisille. Toisaalta, myös monet muut ihmiset korostavat itsestään tiettyjä piirteitä - ja kyllä, se on hyvin ärsyttävää.

4. "Mitä sinä oikein syöt?!" Hyvin paljon erilaisia ruokia, kuten pizzaa.

5. "Sinun on varmasti helppoa elää terveellisesti." Kyllä, kasvissyöjät voivat elää terveellisesti. Pizzat, sipsit ja donitsit ovat kuitenkin myös kasvissyöjien saatavilla.

6. "Kasvisruokavalio ei voi olla terveellinen." Riippuu aivan siitä, mitä syöt.

7. "Minäkin olen kasvissyöjä! Paitsi että syön kanaa ja kalaa." Eli et ole kasvissyöjä?

8. "En voisi elää ilman pihviä." Hienoa kuulla.

9. "Ai, olet vain kasvissyöjä. Miksi sitten syöt maitotuotteita ja kananmunia?" Joskus lihan pois jättäminen ruokavaliosta voi johtua vain siitä, että se on ruuansulatukselle erittäin raskasta käsitellä. Maitotuotteet ja kananmunat ovat loistavia proteiinin lähteitä, jotka sulavat helpommin.

10. "Haittaako sinua, jos syön kanssasi lihaa?" Haittaako sinua, jos poltan tupakkaa seurassasi vaikka itse et polta? Jokainen saa tehdä, mitä itse haluaa.

11. "Syöt kuitenkin kalaa, vai mitä?" Olen vegetaristi, en pescovegetaristi.

12. "Mutta syöthän sinä kuitenkin kinkkua, vai mitä?" Ei, en syö. Isoäitini jaksaa myös kysyä samaa joka kerta kun tapaamme.

13. "Eläimet kuolevat joka tapauksessa, söit niitä tai et." Kiitos, kun muistutit tästä asiasta.

14. "Jäät niin paljosta paitsi. Voitko edes kuvitella, miltä uppopaistettu pekoni maistuu?" En voi, mutta toisaalta tuskin kukaan tässä maailmassa voi kokea ihan kaikkea. Minulta jää väliin pekoninautinnot.

15. "Etkö voisi vain erotella lihaa ruuasta pois?" Joissain tapauksissa voisin, mutta voin myös tilata saman tien itselleni kasvisversion tietystä ateriasta.

16. "Et saa tarpeeksi proteiinia." Itse asiassa saan, sillä pavut, linssit ja palkokasvit ovat loistavia proteiininlähteitä.

17. "Eikö jatkuva salaatin syöminen kyllästytä sinua?" Ei, sillä syön myös hyvin paljon muuta kuin salaattia.

18. "Jos olisit autiolla saarella ja ainoa ruoka, jota olisi tarjolla olisi pihvi - söisitkö sen?" Todennäköisesti kyllä. Ääriolosuhteissa ihmiset tuppaavat tekemään hyvin erikoisia asioita.

19. "Voit tulla kylään, mutta en tiedä, mitä ruokaa laittaisin sinulle." Kasvisruuan laittamisesta ei kannata stressata, sillä voimme hyvin pakata omat eväämme mukaan - tai kokata yhdessä!

20. "Oletko dieetillä?" Kyllä ja ei, riippuen miten sanan ymmärtää. Kasvisruoka on jatkuva ruokavalioni, mutta en pyri laihduttamaan sen avulla.


Lue myös: Kasvissyöjät huomio: 7 ruoka-ainetta, jotka maistuvat ja sisältävät runsaasti proteiinia

Lähde: Metro


Kilpailut

Uusimmat