Kaveria ei jätetä: Näin autat suuren menetyksen kohdannutta ystävääsi

18.08.2013 22:15 - Senni Loikala

Ystävän tukeminen voi tuntua raskaalta silloin, kun hän on menettänyt jonkun läheisensä. Lue seitsemän kultaista neuvoa vaikeiden aikojen varalle.

Moni on kohdannut tai tulee ajan kuluessa kohtaamaan tilanteen, jossa tulee olla ystävän tukena tämän menetettyä jonkun läheisistä ihmisistään. U.S. News -sivustolla annetaan neuvoja, jotka saattavat auttaa surullisen tilanteen kohtaamisessa.

1. Ota yhteys ystävääsi.

Jos saat kuulla suru-uutisesta muuta kautta kuin ystävältäsi, kannattaa sinun olla pian häneen yhteydessä joko puhelimitse tai kirjoittamalla. Voi olla hyvä kertoa, kuinka sait tietää ystäväsi menetyksestä. Tärkeää on, että ystäväsi tietää sinun välittävän asiasta.

2. Kuuntele ystävääsi.

Sinun ei tarvitse olla äänessä, vaan ystävälle kannattaa antaa mahdollisuus puhua. Voit kertoa, ettei ystäväsi tarvitse olla yksin menetyksensä kanssa. Joskus kyyneleet ovat puhdistavampia kuin sanat, eikä sinun tarvitse peittää omia tunteitasi.

3. Puhu poisnukkuneesta hänen nimellään.

Olisi hyvä, jos menehtyneen nimen käyttämistä ei vältettäisi puheissa. Sen sijaan, että kerrot olevasi pahoillasi ystäväsi menetyksestä, voit puhua menetyksestä edesmenneen nimeä käyttäen.

4. Jaa muistoja ystäväsi kanssa.

Voit kertoa ystävällesi jonkin muiston, joka sinulla on poisnukkuneesta. Lisäksi kuvien ja tarinoiden vaihtaminen voi auttaa myös ystävääsi. Jos et tuntenut vainajaa, voit pyytää ystävääsi kertomaan muistojaan hänestä.

5. Valitse sanasi viisaasti.

Vaikka kuunteleminen ja tukena oleminen on tärkeintä, saattaa olla, että haluat sanoa ystävällesi jotakin. Joskus voi olla hyvä pitää puhe riittävän yksinkertaisena, sillä menetys itsessään on niin suuri. Riittää, jos voit esimerkiksi kertoa olevasti surullinen ja järkyttynyt.

6. Tarjoudu auttamaan ystävääsi.

Voit ehdottaa ystävällesi esimerkiksi hakevasi hänen lapsensa koulusta sillä viikolla, kun hänen tulee hoitaa menetyksestä johtuvia järjestelyitä. Kuuntelemisen rinnalla juuri käytännön auttamistarjoukset ovat hyviä. Ystävälläsi tulisi kuitenkin olla mahdollisuus kieltäytyä avustasi, jos hän haluaa mieluummin olla yksin.

7. Muista ystävääsi säännöllisesti.

Ystävälläsi saattaa olla paljon tukijoita menetyksen tapahtuessa, mutta kuukausien päästä ihmiset eivät välttämättä muista olla yhteydessä enää. Kannattaa laittaa esimerkiksi muistutusviesti puhelimeen, että olisit yhteydessä ystävääsi viimeistään kuukausi tapahtuneen jälkeen.

Lähde: U.S. News

Kilpailut

Uusimmat