Pertti Kurikan Nimipäivät -tähdet tekivät kansalaisaloitteen - lue mistä on kyse

11.10.2013 19:00 - Rea Tallgren

Kari Aalto ja Sami Helle ovat Pertti Kurikan Nimipäivät - punkbändin jäseniä, mutta nyt miehet ovat päättäneet yrittää vaikuttaa asioihin muutenkin kuin musiikkinsa kautta.

"Päättäjä on pettäjä, pettäjä on päättäjä" lauletaan Pertti Kurikan Nimipäivien suositussa kappaleessa. Kehitysvammaisista jäsenistä koostuva bändi todella tietää, miltä tuntuu, kun omat asiat päätetään kunnissa ja virastoissa, eivätkä aikuiset ihmiset itse saa vaikuttaa heille tapahtuviin elämänmuutoksiin. Kuvio on valitettavan yleinen mitä tulee kehitysvammaisten elämään nykypäivän Suomessa.

Muutoksen perässä punktähdet Kari Aalto ja Sami Helle ovatkin nyt alullepanneet kansalaisaloitteen, joka vaatii kehitysvammaisia koskevien palveluiden kilpailuttamisen lopettamista. Kilpailuttamisen sivuvaikutus kun putoaa usein suoraan kehitysvammaisten niskaan: halvalla ostetut palvelut ja ratkaisut eivät välttämättä ole heille juuri niitä parhaita ja tarpeellisia.

Kansalaisaloitteessa asiaa selvennetään muun muassa näin:

"Hyväksi koettuja palveluja, joihin olemme tottuneet ja oppineet, ei tule muuttaa huonommiksi vain siksi, että niillä on halpa hinta. Halpa hinta ei ole hyväksyttävä perustelu kehitysvammaisten ihmisten palveluille. Halpa hinta aiheuttaa kehitysvammaisille huonon elämän. Näin ei pidä koskaan olla."

Usein kehitysvammaiset myös jäävät itseään koskevien päätöksien teon ulkopuolelle.

"Nyt kehitysvammaisten tasa-arvoista elämää ja ihmisoikeuksia uhkaa kehitysvammaisten palvelujen kilpailuttaminen. Kilpailuttamisessa raha ratkaisee, kehitysvammaisten sekä meidän omaistemme ja ystäviemme ääntä ei kuulla."

"Kehitysvammaisten ihmisten pitää saada itse osallistua, vaikuttaa ja tehdä päätöksiä asumiseen, työ- ja päivätoimintaan ja vapaa-aikaan liittyvissä asioissa. Jokaisella on oikeus asua, työskennellä ja elää rauhassa. Asumiseen, työntekoon ja vapaa-aikaan kuuluvia asioita ei pidä jatkuvasti kilpailutuksen myötä muuttaa. Rakentaminen vie aikaa, rikkominen käy nopeasti."

Lue lisää kansalaisaloitteesta Ei kilpailutukselle -sivulta ja allekirjoita aloite  halutessasi tästä!


Kilpailut

Uusimmat