Kuva: Fotolia

Erikoinen terveydentila aiheuttaa surun ja ahdistuksen tunnetta seksin jälkeen

02.08.2016 19:45 - Tiina Svensk

Parisuhteessa kannattaa muistaa, että kaikki tuntemukset ovat hyväksyttyjä.

Vaikka seksi olisikin ollut mahtavaa ja tuntunut hyvältä, saattavat ihmiset tuntea olonsa surulliseksi tai jopa masentuneeksi sen jälkeen. Pop Sugarin artikkelin mukaan kyseessä on kuitenkin terveydentila, jolla oudoltakin tuntuvat alakulon tunteet voidaan selittää. 

Syy löytyy hormoneista

Sekä miehet että naiset voivat tuntea voimakasta alakulon tunnetta seksiä harrastettuaan. Jos tunne on kuitenkin toistuva, eikä sille tunnu löytyvän järkevää selitystä, voit kärsiä yhdynnän jälkeisestä surullisuudesta - post-coital tristesse. Tilasta kärsivät tuntevat yhdynnän jälkeen pelon, surun, ahdistuksen ja vaivaantuneisuuden tunteista, ja tuntemukset voivat kestää jopa tuntikausia.

Mikä ilmiön sitten aiheuttaa? Tila liittyy proklatiini hormoniin, jota kehoon vapautuu orgasmin myötä. Orgasmi vapauttaa kehoon myös dopamiinia, jota pidetään niin sanottuna hyvän mielen hormonina. Sen sijaan prolaktiinin on arveltu aiheuttavan melankolian tuntemuksia.

Tunteet kertovat peloistasi

Myös muita syitä melankolisille tuntemuksille löytyy, kerrotaan Pop Sugarin artikkelissa. Seksissä on kyse kahden ihmisen välisestä intiimistä hetkestä, ja se vapauttaa kehoosi hormonimyrskyn, joka lisää hyvän olon tunnetta entisestään.

Toisaalta intiimi tilanne saattaa nostaa pintaan myös vaikeita ja ahdistaviakin ajatuksia: pelkäätkö sitoutumista tai haluatko ottaa etäisyyttä ihmisiin niin fyysisesti kuin henkisestikin? Seksin aikana saatat myös heittäytyä hetken vietäväksi niin, että myöhemmin katumuksen ja häpeän tunteet saattavat nousta pintaan. Silloin tilanne kannattaa ottaa aina vakavasti - sillä seksiin ei tulisi koskaan yhdistää kyseisiä tuntemuksia. 

Lue myös: Miten tärkeää seksi naisille on? Tutkimus selvitti

Lue myös: Suhteessa seksi on parempaa - 10 syytä

Lähde: Pop Sugar

Kilpailut

Uusimmat