Kuva: Shutterstock

HS: Voiko avaruudessa pieraista? Tähtitieteen dosentti vastasi lasten tiedekysymykseen

12.12.2020 20:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

"Pierun hajuhaitat avaruusaluksessa ovat paljon suuremmat kuin maan päällä", dosentti Silja Pohjolainen vastaa HS:n lasten tiedekysymykset -palstalla.

Helsingin Sanomissa julkaistaan suosittua lasten tiedekysymykset -palstaa, jonne lapset voivat lähettää mieltä askarruttavia kysymyksiä ja niihin vastaavat eri tiedekuntien asiantuntijat.

Vilma-Ria, 8, ja Nooa, 6 halusivat nyt tietää, voiko avaruudessa pieraista? Lapsille vastauksen tarjosi Turun yliopiston tähtitieteen dosentti ja opettaja Silja Pohjolainen.

"Pierun pidättäminen ei useinkaan ole mahdollista eikä edes kovin terveellistä. Täällä maan päällä pieru le­viää ja haihtuu nopeasti ympäröivään ilmaan, jolloin pierukaasun haju tuntuu nenässä onneksi vain hetken. Avaruudessakin voi pieraista, mutta tilannetta vaikeuttaa se, että siellä eletään suljetussa avaruuspuvussa tai -aluksessa", Pohjolainen vastaa.

Pohjolaisen mukaan pierun hajuhaitat ovat avaruusaluksessa suuremmat kuin maapallolla.

"Niissä kierrätetään ilmaa ja poistetaan siitä epäpuhtauksia, joten pierukaasut päätyvät toki lopuksi ulos avaruuteen ja sekoittuvat tehokkaasti siellä olevaan kaasuun. Ilman puhdistaminen ja ulos puhaltaminen on kuitenkin hyvin hidasta. Niinpä pierun hajuhaitat avaruusaluksessa ovat paljon suuremmat kuin maan päällä."

Lue myös: Pieraisiko talk show -tähti tv:ssä? Nettikansa innostui videosta

Lue myös: Kärsitkö kipeästä turvotuksesta? 5 asiaa, jotka aiheuttavat ilmaa vatsaan

Lue myös: Koiran pieruvideo kerää miljoonia katselukertoja - ällöttävä loppu naurattaa

Lähde: HS

Kilpailut

Uusimmat