7 asiaa, jotka saavat alkoholin nousemaan nopeammin päähän - varo näitä

20.01.2015 19:15 - Senni Loikala

Humalahakuinen juominen ei luonnollisesti ole terveydelle hyväksi. Siitä huolimatta tutkimukset ovat osoittaneet, että tietyt asiat saavat alkoholin imeytymään nopeammin vereen. Niistä voi olla hyvä olla tietoinen, vaikkei niiden avulla lähtisikään kovempia kännejä hakemaan.

Kevytjuomat blandiksina

Alcoholism: Clinical and Experimental Researh -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ihmisillä, ketkä blandasivat alkoholia kevytlimonaadiin tavallisen virvoitusjuoman sijaan, oli veren alkoholipitoisuus korkeampi kuin muilla saman verran juoneilla.

Levenevät lasit

Bristolin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ihmiset juovat kaksi kertaa nopeammin kurvikkaista, maljamaiseen muotoon levenevistä laseista kuin suorista laseista. Väitetään, että maljamainen lasin muoto voi heikentää ihmisen arviointikykyä siitä, kuinka paljon hän on alkoholia kuluttanut.

Mieluisat juomat

Erään amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kovemmat kännit tulee, jos juo alkoholijuomia, joista pitää. Tutkimuksessa miehet, ketkä saivat juoda valitsemaansa olutta, joivat enemmän kuin verrokkiryhmä, jossa sai juoda vain tiettyä urheilujuomaa.

Vähärasvaiset ruoat

Alkoholi nousee nopeammin päähän, jos syö rasvattomia tai vähärasvaisia ruokia. Tällöin alkoholi imeytyy vereen nopeammin, kuin jos olisit syönyt raskaita herkkuja. Tosin monesti voi olla pelkästään viisasta syödä kunnon ateria ennen kuin juo esimerkiksi tavallista enemmän alkoholia.

Iloinen mieli

Tutkimukset ovat todistaneet, että alkoholin juomista vauhdittaa oma mieliala. Jos tahtoo pitää hauskaa, mennä ulos ja juoda, tällöin todennäköisesti myös tulee juotua nopeammin, kuin jos naama olisi rutussa. Joskus myös halu olla humalassa saa olon tuntumaan todellisuutta kännisemmältä. Eräissä tutkimuksissa ihmisille valehdeltiin, että heidän juomissaan oli alkoholia, ja se sai heidät käyttäytymään kuin he olisivat humalassa.

Huono kunto

Ihmisen koko vaikuttaa luonnollisesti siihen, kuinka nopeasti tulee humalaan. Toisaalta myös lihasmassan suuruudella on merkitystä. Alkoholi imeytyy nopeammin heillä, keillä ei ole merkittävästi lihaksia. Lihaskimppuja nopeammin alkoholi alkaa vaikuttaa myös heillä, keillä kehon rasvaprosentti on isompi.

Ikä

Ikääntyessä kehoissamme tapahtuu tiettyjä fyysisiä muutoksia, jotka saavat tulemaan nopeammin humalaan kuin nuorempana. Suolistomme ei enää ole yhtä tehokas alkoholin suhteen, jolloin juomat pärähtävät päähän nopeammin kuin nuoruuden vuosina.

Seuraava artikkeli: Kamala olo juhlinnan jälkeen? Katso, mitä alkoholi tekee kehon eri osille

Lähde: Health Me Up

Kilpailut

Uusimmat